Local2Local – Når fællesskaber bliver globale

Af Mathilde Brødsgaaard
31.01.17

Scroll
En weekend i januar drog ti spændte danskere på tur til Ukraine. Det viste sig at blive en oplevelse af den fedeste slags!

En tidlig fredag morgen i januar var vi ti spændte (og en anelse trætte) danskere, der hoppede på et fly i Kastrup og rejste til Lviv i Ukraine. Jeg tør godt tale på alle ti personers vegne, når jeg siger, at det blev en oplevelse, vi sent vil glemme.

Formålet med turen

Formålet med turen var at tage ned og besøge YMCA i Lviv og se deres nye foreningshus, som vi, i KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus, har hjulpet dem med at finansiere og få op at køre. Vi var spændte på at se, om det skred fremad med projektet, og om de ansatte i YMCA i Lviv havde fået sat gang i nogle aktiviteter i huset. Allerede da vi for første gang fredag eftermiddag satte foden indenfor døren i huset, begyndte smilene at brede sig på vores ansigter. Wauw. Der var virkelig sket meget, siden det for godt og vel et halvt år siden blev besluttet på Stormøde, at KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus ville leje huset til YMCA.

Førstehåndsindtrykket

Vi blev taget kærligt imod af husets ansatte og Lesya, den administrerede direktør, gav os en rundvisning og fortalte os både om de aktiviteter, der allerede var i huset samt de mange ideer, de havde til nye aktiviteter. Ideerne var spændende og kreative, og der var ingen tvivl om, at de ansatte og frivillige havde sat sig for at udnytte hver en kvadratcentimeter af det nye hus til gode, sjove og lærerige aktiviteter, som ville kunne gavne mange mennesker i byen.

Vi havde fornøjelsen af at rejse til Ukraine med Niels Martin Hougaard Sørensen, som er forstander på Lystruphave Efterskole, samt to af skolens lærere, Maria Hove og Caroline Damsbo. For dem tre var formålet med turen at tage til YMCA i Lutsk, som er den anden forening, KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus har et samarbejde med, for at undersøge muligheden for, at Lystruphave Efterskole ville kunne sende elever på en udlandstur til Lutsk i fremtiden. Spoiler alert: De virkede temmelig begejstrede for ideen, da vi mødtes med dem igen søndag eftermiddag i lufthavnen inden hjemturen.

Indvielsen af foreningshuset

Som sagt var begejstringen allerede stor på ankomstdagen i Lviv, og den blev langtfra mindre lørdag, hvor indvielsen af huset skulle finde sted. Hold da op! Der kom mange mennesker! Det kunne hurtigt konkluderes, at åbningen var en succes. Der kom folk fra nær og fjern. Folk som kendte til YMCA og huset, folk som allerede var frivillige eller brugere af huset, og folk som bare gik forbi på gaden og var nysgerrige efter at vide, hvad der dog foregik. Der var mad, vin, musik, dans, taler, overrækkelse af gaver og underskrivelse af samarbejdskontrakten mellem YMCA Lviv og KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus. Kort sagt: aftenen indeholdt alt det, som en indvielse af et foreningshus skal indeholde.

Søndag blev brugt på evaluering af gårsdagens begivenhed, godkendelse af økonomi samt snak og diskussion af fremtidsplanerne for YMCA i Lviv. Der blev dog også tid til en lille pause i programmet, hvor en flok af husets frivillige kom og optrådte for os med et festligt skuespil med sang og flotte udklædninger. Efter den fine optræden drog de frivillige videre til byens veteranhospitaler for at sprede liv og glæde der. Allerede der kunne vi konkludere, at aktiviteterne i huset var en succes, og at huset og YMCA gjorde en forskel i Lviv.

Refleksioner og stof til eftertanke

Dagen fløj afsted, og inden vi fik set os om, sad vi igen i en bus med kurs mod lufthavnen. Opholdet i Ukraine var slut, og vi kunne alle se tilbage på en indholdsrig weekend med en masse glæde, oplevelser, nye bekendtskaber, indtryk, smil og meget, meget mere. Det er ikke let at beskrive alle de oplevelser og indtryk, vi fik på turen, i denne artikels begrænsede omfang, så lad mig blot slutte af med at sige dette om turen:

Vi var blown away. Mildest talt. Vi tog alle derfra med en følelse af, at KFUM og KFUK ikke bare har investeret i et hus, hvor aktiviteter og liv vil blomstre. Men at KFUM og KFUK har investeret i et globalt fællesskab, hvor vi kan inspirere, udfordre, glæde og gavne hinanden. Og det er altså ret fedt at være en del af.

Du kan se billeder fra turen her.