Billede af: Maja Sønderby

Globalt

YMCA Lviv med premiere på operaforestilling - Kulmination på projektet Local 2 Local

En fortælling om den ukrainske historie har empowered ungdommen i Lviv til at bestemme deres egen kultur i en tid, som er præget af konflikten med Rusland. En usikkerhed, der har givet energi til at kæmpe for et bedre Ukraine.

Morten Madsen

D. 14. oktober var der premiere på operaforestillingen ”Ukraine – Terra Incognita” i Lviv, Ukraine. Omdrejningspunktet bag stykket var Ukraines historie og nuværende krise med Rusland. Dette blev fortalt gennem hovedpersonen Vasyl Slipak, som var en professionel, ukrainsk operasanger, der forlod sin karriere i Paris for at kæmpe for Ukraine.
Han blev dræbt ved fronten og ved at inddrage ham i forestillingen repræsenterede han alle de andre faldne i konflikten med Rusland.

  • Aarhus KFUM og KFUK har siden 2013 haft et formaliseret partnerskab med to ukrainske lokale YMCAs i Lviv og Lutsk, som begge ligger i det vestlige Ukraine.
  • Partnerskabet indebærer gensidige besøg, ledertræning, sparring og inspiration samt i YMCA Lvivs tilfælde en relativ stor finansiel støtte.
  • Målene med partnerskabet er, at flere medlemmer af KFUM og KFUK i Aarhus møder det internationale YMCA-netværk, og at de tre lokale foreninger beriger og lærer af hinanden.
  • I denne artikel på altinget.dk kan man læse lidt om baggrunden for Local 2 Local-partnerskabet: https://www.altinget.dk/civilsamfund/artikel/da-den-kristne-forening-vaekkede-den-sovende-ukrainske-kaempe

Et kraftigt budskab

En af hovedaktørerne bag forestillingen var YMCA Lviv, som KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus har et tæt samarbejde med gennem projektet Local 2 Local. Derfor var repræsentanter fra KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus til stede, da premieren fandt sted i Lviv operahus. Det var en stor oplevelse for samtlige repræsentanter. For Sofie Breinholt, næstformand i KFUK og KFUK i Distrikt Aarhus, var stemningen i salen noget helt særligt. Man kunne mærke, hvad det betød for ukrainerne at kunne fortælle sin egen historie.

- Det var et budskab, der blev taget godt imod med jubel, udbrud og grin fra salen, men også med tårer simpelthen fordi det bare var rigtig smukt.

En speciel efterfest

Udover operaforestillingen var de danske repræsentanter også inviteret til en efterfest med nøglepersoner fra forestillingen. Her fik de mulighed for at høre én af de eneste tre nulevende ukrainere, der er i stand til at synge, som de gjorde i forestillingen. En meget gammel form for sang og folkemusik, som nu er næsten forsvundet. Under dette afsnit er det muligt at høre denne person synge sammen med optrædende fra forestillingen. For Maja Sønderby, medlem af L2L’s styregruppe, var det en speciel oplevelse at være med til.

- Til denne efterfest mødte vi en 86-årig ukrainsk dame, som gennem Sovjet-tiden har holdt fast i den ukrainske kultur og særlige måde at synge på. Denne sangteknik havde hun lært videre til de unge operasangere. Hele aftenen sang de sange fra forestillingen til ære for den gamle dame, og deres glæde og nationale stolthed var smittende.

 

YMCA i en ukrainsk kontekst

Operaforestillingen var ikke kun en fortælling om den ukrainske historie, men også et eksempel på, hvad YMCA-familien står for – nemlig "empowering young people". Det betyder at arbejde for at give unge mennesker mod og evner til at forandre verden til noget bedre. Netop dette kendetegnede operaforestillingen af YMCA Lviv.
I en tid, hvor Ukraine er i konflikt med Rusland, har unge ukrainere brug for både at tilegne sig Ukraines historie og samtidig skabe en ny ukrainsk kultur. Gennem denne operaforestilling skaber YMCA Lviv via empowerment en nyfortolkning af den ukrainske kultur.
Desuden var langt de fleste sangere og musikere unge, hvilket er et særsyn. Så ved at være med i dette projekt har YMCA Lviv givet unge kunstnere en plads forrest på scenen, hvilket de ellers skulle arbejde mange år for at opnå.

Operaforestillingen i Lviv er en foreløbig kulmination på det store arbejde, som vores venner i Lviv har gjort for at empower de unge i området. Om dette udtaler Sofie Breinholt:

- Overordnet set var min oplevelse, at det altså lykkedes YMCA, i det små, at være med til at kæmpe for et bedre Ukraine og at give unge frivillige nye kompetencer og troen på sig selv.

Det er ikke blot et skulderklap til YMCA Lviv, men også til projektet Local 2 Local som har støttet YMCA Lviv igennem mange år.
Gennem partnerskabet har Aarhus KFUM og KFUK understøttet en mere demokratisk og ikke-korrupt virkelighed, som skaber rammer for frivillighed. Det kan vi alle være stolte af.
Du kan se en optagelse af hele forestillingen her. Spol frem til 12:15, hvor forestillingen begynder.

Læs mere

Har du lyst til at blive endnu klogere på Local 2 Local's arbejde i Ukraine, så kan du læse mere her. Via linket kan du derudover læse meget mere om YMCA Lviv og YMCA Lutsk.

 

 

Relatererde artikler

Se alle artikler