Billede af: Morten Madsen

Lokalt

Mød KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus' forandringsagenter

I slutningen af januar 2022 ansatte KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus Fie Pedersen og Mathilde Søgaard, som forandringsagenter med fokus på ”værtskab”. Vi har spurgt dem, hvordan det er at være forandringsagent, samt hvad de går rundt og laver.

Morten Madsen

I efteråret 2021 søgte KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus to forandringsagenter. Det var planen, at én af forandringsagenter skulle arbejde med 'værtskab', mens den anden skulle arbejde med 'kommunikation'. Resultatet blev to forandringsagenter med fokus på værtskab.

Mandag den 24. januar havde Fie Pedersen og Mathilde Søgaard deres første arbejdsdag på Nørre Allé 29 som forandringsagenter. Siden da har de arbejdet med en lang række opgaver - med særligt fokus på det kommende YMCA World Council.

Hvad er en forandringsagent?

En forandringsagent er en såkaldt 'fuldtidsfrivillig', hvor man arbejder 37 timer om ugen. Forløbet med forandringsagenter har til formål:

  • At støtte og udvikle det lokale arbejde i KFUM og KFUK
  • At give den unge personlig udvikling, særligt inden for projektledelse
  • At uddanne fremtidens ledere i KFUM og KFUK

Da YMCA World Council kommer til Aarhus 3-9. juli, skal forandringsagenterne også arbejde med at skabe forbindelse mellem Distrikt Aarhus’ aktiviteter og YMCA World Council. På den måde kan der skabes fælles interesser i Distriktet og et samarbejde mellem Distrikt Aarhus og World Council-styregruppen.

Hvem er forandringsagenterne?

Mathilde Søgaard, 26 år:

”Jeg er vokset op med KFUM og KFUK. Jeg kom i den lokale børneklub – og senere Teenklub – i Snejbjerg, hvor mine forældre var ledere. Og så har jeg været med på mange KFUM og KFUK-sommerlejre og festivaler, både som deltager og senere som frivillig.”

”Da jeg flyttede til Aarhus i sommeren 2018, blev jeg engageret i Midtpunkt, hvor jeg bl.a. var med i programudvalget i en periode.”

Fie Pedersen, 21 år:

”Jeg er vokset op i KFUM og KFUK og har siden jeg var helt lille er jeg kommet på familielejr og været med som lederbarn indtil jeg var stor nok til selv at tage afsted.”

”Jeg boede som barn i Give hvor der ikke var så meget lokalt KFUM og KFUK ud over familiearbejde, derfor var det meget events jeg kom til. Derudover har jeg været frivillig til mange events, bl.a. har jeg været med til at planlægge 'Himmelrummet' på Wonderful Days og været leder på 'Pigelejr' en del gange.”

Hvad betyder det at arbejde med værtskab?

Det overordnede formål med Fies og Mathildes opgaver er at være bindeleddet mellem  KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus og YMCA World Council - Det indebærer at engagere og implementere nuværende aktiviteter og lokale tilbud i Distrikt Aarhus, så de får en forbindelse til YMCA World Council.

Derudover har ‘værtskab’ en betydelig rolle på flere områder i deres arbejde som Forandringsagent.
Mathilde: ”Jeg arbejder med 'værtskab'. Det går ud på at finde ud af, hvordan vi er de bedste værter generelt i forbindelse med YMCA World Council. Værtskabsrollen handler også om at understøtte de lokale aktiviteter i Distriktet – fx Daghøjskole på Aarhus Børnehøjskole.”

Fie: ”Vi er hver især med i en række World Council-udvalg, hvor værtskab er i fokus. Her er vi med til at indtænke, hvordan man som lokalforening i Aarhus er værter for et internationalt arrangementet.”

At være to personer om at arbejde 'værtskab' og har betydet mange fordele i forbindelse med at løse deres opgaver: “Det er fedt at have en makker at sparre med, udvikle idéer og føre dem ud i livet. Vi supplerer hinanden godt. Sammen når vi længere med opgaverne,” udtaler Mathilde.

Hvorfor vil man være ”fuldtidsfrivillig” i KFUM og KFUK?

Oprindeligt var forløbet som forandringsagent tiltænkt unge, der havde afsluttet deres ungdomsuddannelse. Det var tilfældet ved Fie, men Mathilde har haft et andet udgangspunkt for at blive forandringsagent.

Mathilde: ”Jeg trængte til en pause fra studierne mellem min bachelor og kandidat i antropologi, og jeg ville gerne arbejde med noget meningsfuldt. Jeg kunne godt se mig selv arbejde med frivillighed inden for organisationsverdenen på sigt. Derfor var det en oplagt mulighed for at prøve det lidt af som forandringsagent. Det er desuden et kæmpe plus, at der så var en mulighed i en organisation (KFUM og KFUK), som jeg også har et personligt engagement og interesse i.”

Fie: ”Da jeg har sabbatår, følte jeg, det var en rigtig god mulighed for at give noget tilbage til en forening, som jeg har meget gavn af. Samtidigt synes jeg, at det var en fantastisk mulighed for at udfordre mig selv og komme ind bag ved foreningen.”

Skal du være den næste forandringsagent?

Lyder det interessant at være forandringsagent, så frygt ej. KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus kommer nemlig til at søge nye forandringsagenter i starten af 2023. Som forandringsagent vil du få muligheden for at udvikle dig fagligt og personligt i trygge rammer, hvor du må prøve alle mulige idéer af. Det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Mathilde: "Det fede ved at være forandringsagent for KFUM og KFUK er, at jeg får lov til at kombinere min faglighed med min personlige interesser. Og så er det selvfølgelig en kæmpe gevinst at arbejde sammen med så mange søde mennesker og få et dybere indblik i organisationen.

Fie: ”Man får mulighed for at få noget medbestemmelse og sætte et personlig præg på aktiviteter og på selve foreningen. Man bliver udfordret og lærer mange nye ting omkring, hvordan man driver en organisation samt mange personlige kompetencer.”