Praktikant på Haiti

KFUM og KFUK har haft et partnerskab med YWCA Haiti siden 2017, hvor KFUM og KFUK sender praktikanter til Haiti.

Læs om Praktik her

Scroll

Kort om YWCA Haiti

YWCA Haiti har en stærk profil om at forbedre piger og kvinders stilling og muligheder i samfundet. YWCA Haiti holder til i byen Pétion-Ville, hvor de laver forskellige aktiviteter for piger. YWCA søger løbende praktikanter til deres projekter. Det er ikke et krav, at du er under uddannelse for at komme i betragtning som praktikant. Dog forventes det, at du har viden om feltet fra tidligere studie, eller at du har praktisk erfaring inden for et eller flere af projektets aktiviteter.

Hovedaktiviteterne er:

Youth Centre

Hver eftermiddag efter skoletid og hele dagen om lørdagen holder Youth Centret åbent for piger fra 6-18 år. Mandag til torsdag er der fokus på lektiehjælp, mens de fredag eftermiddag og lørdag fokuserer på undervisning, lege, aktiviteter mm. Pigerne får også et måltid mad hver dag. Mange af pigerne kommer fra hjem plaget af vold og i nogle tilfælde også seksuelle overgreb, og der lægges derfor stor vægt på, at centret skal være deres ‘safe space’. Samtidig undervises pigerne i emner som seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, børns rettigheder, demokrati, miljø etc. – alt sammen emner som de ellers ikke har adgang til viden om.

Leadership Academy

Den anden hovedaktivitet er Leadership Academy, som er et 12 ugers forløb med heldagsundervisning hver lørdag. Der er 80 kvinder mellem 18-30 år på hvert hold og de afvikler 3 hold om året. Deltagerne undervises i samme emner som på Youth Centre målrettet voksne og med fokus på at inddrage forskellige eksterne undervisere, som samtidig kan virke som gode rollemodeller for kvinderne.

 

Bliv praktikant i Haiti

Under et praktikophold i Haiti bliver du del af et inspirerende og kompetent team, der gennem lektiehjælp, ledertræning og kurser i forskellige livsfærdigheder arbejder på at uddanne en stor gruppe piger og kvinder i nogle af hovedstadens mest udsatte områder. Formålet er at give dem kompetencer, så de selv har mod på at stå på egne ben og forbedre deres livsvilkår.

YWCA Haiti ønsker på nuværende tidspunkt kun kvindelige praktikanter, da det giver de bedste betingelser for at skabe 'safe space’ for pigerne.

Hvor skal jeg hen?

Haiti bliver indimellem nævnt i nyhederne, og det er sjældent pga. gode nyheder. Haiti har haft meget modstand i form af optøjer, kriminalitet og naturkatastrofer. Dog er der mange andre aspekter i fortællingerne omkring Haiti, som ofte bliver glemt. F.eks. var det i Haiti befolkningen selv, der sørgede for at blive uafhængige af deres kolonimagt. Derudover er Haiti et land med en rig kultur, flot natur og et folk, der ønsker udvikling og bedre livsvilkår for næste generation.

Løsningen skal ikke findes udefra men af haitianere selv, og det er disse haitianere, du som praktikant kan komme til at indgå i et inspirerende samarbejde med.

Hvad skal jeg lave?

YWCA tilbyder to forskellige praktikantstillinger med hver deres fokusområde. Herfra vil de blive omtalt som henholdsvis praktikantstilling 1 og praktikantstilling 2.

 • Praktikantstilling 1
  Giver mulighed for at være med til at drive og udvikle aktiviteter på Youth Center og Leadership Academy. Her vil du komme til at indgå i et tæt samarbejde med de ansatte og få ‘hands on’-erfaring og udvikle dine faglige og pædagogiske kompetencer med undervisning af pigerne.Kendskab til fransk er nødvendigt.
 • Praktikantstilling 2
  Giver mulighed for at udvikle dine evner indenfor kommunikation, strategiudvikling og indimellem som hjælper ved Youth Center. Her vil de primære opgaver bestå i at hjælpe med at skrive fondsansøgninger, da Youth Centeret og Leadership Academy er afhængige af fonde.Derudover vil arbejdsopgaverne bestå af kommunikationsopgaver som eksempelvis at skrive nyhedsbreve og pressemeddelelser samt arkivering i form af at strukturere biblioteket, optælle mad og evt. lave aktiviteter med pigerne, der ikke kræver så meget sprog som fx tegning, yoga, dans m.m.

Hvor skal jeg bo?

Du kommer til at bo forholdsvis tæt på der, hvor du vil have dine daglige gøremål, formodentlig i en lejlighed et lille stykke væk. Der vil være gratis adgang til en chauffør, der kan transportere dig frem og tilbage mellem projektet.

Huslejen ligger på omkring 500-1.000 dollars, som du selv skal betale.

Og hvad skal jeg lave i fritiden?

Der vil altid være mulighed for at engagere sig yderligere i form af aktiviteter og samvær med pigerne i Youth Center og Leadership Academy.

Derudover vil der være mulighed for at møde det inspirerende kulturliv og lokale haitianere igennem varierende tilbud, der kan spænde fra museumsbesøg, lokale restauranter, danseundervisning, shows, ture rundt på Haiti som turist og obligatorisk sprogundervisning.

Derudover er der også mulighed for mere traditionelle fritidsaktiviteter som yogatimer, fitness og biografture.

Kan jeg snakke med dem?

I Haiti tales der hovedsageligt fransk og haitiansk kreolsk, men på projektet kan man også finde engelsktalende personer.

Dog skal du ikke forvente, at pigerne, der er brugere af projektet, taler engelsk. Størstedelen af kommunikationen med dem vil foregå på enten fransk eller kreolsk. Af denne grund har projektet ønsket, at for at søge praktikantmulighed 1 skal man have et kendskab til fransk før ankomsten.

Derudover forventes det, at du tager sprogundervisning i fransk og evt. kreolsk i løbet af dit ophold for at øge kommunikationen med pigerne og lokale og mindske sprogbarriererne. YWCA Haiti sørger for gratis franskundervisning mens du er i Haiti.

Hvad koster det?

Du skal selv finansiere alle udgifter i forbindelse med dit ophold (flybillet, kost, logi, vaccinationer, indenrigsrejser etc.), dog er du dækket af KFUM og KFUK’s rejseforsikring. Regn med ca. 5-6.000 kr. for en retur flybillet, og dertil kommer udgifter til mad (ca. 350 dollars pr. måned), husleje (500-1000 dollars pr. måned), fritidsaktiviteter, vaccinationer osv. Hvor mange penge du vil bruge på turisme og fritidsaktiviteter er helt op til dig, men et forventet forbrug på kulturelle aktiviteter (her ikke turisme og ture på resorter mm.) kan ligge mellem 300-400 dollars om måneden. Haiti er ikke et “billigt” land at leve i, derimod er priserne på f.eks. restaurantbesøg, husleje mm. cirka det samme som i Danmark. Vi hjælper gerne med forslag til, hvor du kan søge om støtte til din tur.

For at fastholde og udvikle kvaliteten og stabiliteten i de ophold vi tilbyder unge i Danmark, er der en mindre brugerbetaling på 3.500 kr. Disse penge går bl.a. til at dække din forsikring, give støtte til partnerorganisationen og sikre at du som praktikant altid både før, under og efter dit ophold har en kontaktperson til rådighed i Danmark.

Hvad forventer I af mig?

 • at du er klar på en stor oplevelse og vil gøre dit til at få så meget som muligt ud af det.
 • at du er medlem af KFUM og KFUK i Danmark eller melder dig ind, inden du rejser, og at du kan identificere dig med vores grundlag.
 • at du kan begå dig på engelsk både mundtligt og skriftligt.
 • at du har haft fransk og kan bruge dette eller er parat til at lære det.

Specifikt ift. de arbejdsopgaver der venter i Haiti, er det en fordel:

 • at du enten er i gang med en relevant uddannelse eller har erfaringer andre steder fra med enten pædagogisk og/eller kommunikationsarbejde, men at praktikken sker som en del af din uddannelse. Mange af pigerne, du kommer til at arbejde med, kommer fra fattige familier, hvor overgreb og misbrug er en del af hverdagen. Derfor skal du være robust og være i stand til at håndtere de vilkår, pigerne kommer fra.
 • at du har en vis rejseerfaring, da du er på egen hånd i Haiti – selvom du selvfølgelig har en lokal kontaktperson både i Danmark og lokalt i Haiti, som du kan rådføre dig med undervejs.
 • at du er initiativrig og har lyst til at være med til at forme dit eget ophold.
 • at du har lyst til at indgå og bidrage positivt til en haitiansk organisation, hvor kirke og kristendom er en vigtig del.
 • at du har lyst til at engagere dig i at videreudvikle partnerskabet mellem KFUM og KFUK i Danmark og YWCA i Haiti, når du kommer hjem igen.

Inden du rejser vil du møde et par frivillige fra KFUM og KFUK’s udvekslingsarbejdsgruppe. Her kan du få svar på dine spørgsmål, og vi kan sammen sikre os, at de arbejdsopgaver, partnerorganisationen har, matcher dine forventninger og erfaringer.

 

Andre destinationer