Praktikant i Sydafrika

KFUM og KFUK har samarbejdet med YMCA i Sydafrika siden 2015

Læs om Praktik her

Scroll

Kort om YMCA Sydafrika og vores samarbejde

KFUM og KFUK har samarbejdet med YMCA i Sydafrika siden 2015.

Du har mulighed for at rejse til Sydafrika som global frivillig eller praktikant, ligesom det er en oplagt rejsedestination for efterskoler.

Siden 2015 har KFUM og KFUK i Danmark haft et aktivt partnerskab med YMCA i Sydafrika, der har dannet rammen for en række af rejsemuligheder for danske frivillige, praktikanter og efterskoleelever. I sommeren 2016 deltog en gruppe sydafrikanere på tilsvarende vis på Wonderful Days i Danmark, som er KFUM og KFUK’s ungdomsfestival.

YMCA i Sydafrika er en landsorganisation, der favner over en række lokalforeninger i landet. Landskontoret ligger i Durban på den varme østkyst og koordinerer de forskellige programmer, som organisationen tilbyder til unge sydafrikanere:

 • Y-Arts: Kreative og musiske tilbud, der dækker over alt fra moderne performance til traditionel afrikansk dans.
 • Y-Zone: Et tilbud til børn i alderen 6-14 om at komme og være en del af et trygt fællesskab efter skole, hvor der bliver leget, snakket og lavet lektier.
 • Y-Justice: Henvendt til unge sydafrikanere der er i konflikt med loven eller lever under sociale omstændigheder, der gør det svært at være en del af samfundet.
 • Y-Health: Et koncept der bevidstgør unge sydafrikanere om sundhed, og hvilken betydning dette har for fremtidens muligheder.
 • Y-Fit: Et fitness koncept der er med til at skabe trygge omstændigheder og samtidig generer indkomst til de øvrige programmer.

 

Bliv praktikant i Durban, Sydafrika

Hvad skal jeg lave?

Som praktikant for YMCA Sydafrika vil du først og fremmest have fokus på kommunikation, PR og IT. Organisationen har brug for hjælp til artikler og historiefortælling. De søger derfor en person med flair for foto og video, som kan bruge disse remedier med henblik på at fortælle den gode historie. Arbejdet ved YMCA Sydafrika vil derfor give dig mulighed for at lege med medier og udforske din egen kunnen og dens betydning for organisationens arbejde.

Du kommer til at have din dagligdag i storbyen Durban, men dit praktikophold kan også rumme rejser rundt i Sydafrika. YMCA Sydafrika laver udviklingsarbejde i mange byer, og du kan derfor som praktikant opleve at blive udsendt til forskellig byer med henblik på at afdække historier (indenrigsrejserne foregår dog som udgangspunkt på egen betaling, da organisationens budget desværre ikke kan dække disse udgifter).

Dertil vil du også få mulighed for at udvikle organisationens aktiviteter og styrke samarbejdet med KFUM og KFUK i Danmark. YMCA Sydafrika faciliterer allerede mange aktiviteter for børn og unge lige fra ledertræning til korsang. Nogle aktiviteter er godt funderet, imens andre projekter har brug for en hjælpende hånd til at få grobund for fremtiden, og her vil en del af dit arbejde også ligge.

Hvor skal jeg hen?

Sydafrika er mulighedernes land. Landets historie værner om drømme, ildsjæle og ideer. Vejen ud af apartheid har gjort Sydafrika til et stærkt land, hvor forskellige kulturer og religioner er blevet forenet med demokratisk styre. De 6 farver i landets flag symboliserer en samling af 6 forskellige befolkningsgrupper. Samtidigt kæmper Sydafrika den dag idag stadig mod racisme, xenofobi og fattigdom.

Sydafrika bliver kaldt regnbuelandet, hvilket henviser til landets mangfoldighed inden for kultur og natur. Sydafrika rummer både storbyliv og dyreliv, og Durbans pulserende og moderne byliv står som kontrast til åbne savanner og tropisk natur. Som praktikant i Durban er mulighederne derfor mangeartede!

Hvor skal jeg bo?

Ikke mere end 15 minutter med offentlig transport  fra din praktikplads i Durban ligger et hus ejet af YMCA Sydafrika, hvor du i din praktikperiode kan bo sammen med andre YMCA-frivillige. Huslejen her ligger på 500-1000 kroner om måneden, og bliver sat efter hvor mange der bor i huset på det givne tidspunkt. Alternativt kan andre boligløsning komme på tale.

Og hvad skal jeg lave i fritiden?

Der er som sagt flere projekter og aktiviteter i YMCA Sydafrika, som det er muligt at engagere sig i eller deltage i, så vi tør godt garantere, at der bliver nok at give sig til, og at det ikke bliver kedeligt! Desuden vil du gennem dit arbejde møde flere frivillige og ansatte, så det sociale netværk er godt etableret.

Kan jeg snakke med dem?

I Sydafrika er hovedsprogene afrikaans (knap 6 mio.) og engelsk (ca. 3,5 mio). De fleste medlemmer i YMCA Sydafrika kan engelsk, og du vil derfor ikke opleve de store sprogbarrierer.

Hvad koster det?

Du skal selv finansiere alle udgifter i forbindelse med dit ophold (flybillet, kost, logi, vaccinationer, indenrigsrejser etc.), dog er du dækket af KFUM og KFUK’s rejseforsikring. Du skal regne med ca. 6-7.000 kr. for flybilletten. Heldigvis er det billigere at bo i Sydafrika end i Danmark, så pengene rækker længere. For at fastholde og udvikle kvaliteten og stabiliteten i de ophold vi tilbyder unge i Danmark, er der en mindre brugerbetaling på 3.500 kr. Disse penge går bl.a. til at dække din forsikring, give støtte til partnerorganisationen og sikre at du som praktikant altid både før, under og efter dit ophold har en kontaktperson til rådighed i Danmark.

Vi hjælper gerne med forslag til, hvor du kan søge om støtte til din tur.

Hvad forventer I af mig?

 • at du er klar på en stor oplevelse og vil gøre dit til at få så meget som muligt ud af det.
 • at du er medlem af KFUM og KFUK i Danmark eller melder dig ind, inden du rejser, og at du kan identificere dig med vores grundlag.
 • at du kan begå dig på engelsk både mundtligt og skriftligt.
 • at du har lyst til at indgå positivt i en sydafrikansk foreningssammenhæng, hvor kirke og kristendom er en vigtig del.

Specifikt ift. de arbejdsopgaver der venter i Sydafrika, er det en fordel:

 • at du er initiativrig og har lyst til at være med til at forme dit eget ophold.
 • at du enten er i gang med en relevant uddannelse eller har erfaringer andre steder fra med kommunikationsarbejde.
 • at du har en vis rejseerfaring, da du er på egen hånd i Sydafrika – selvom du selvfølgelig har en lokal kontaktperson både i Danmark og lokalt i Sydafrika, som du kan rådføre dig med undervejs.
 • at du har lyst til at engagere dig i at videreudvikle partnerskabet mellem Danmark og Sydafrika, når du kommer hjem igen.

Inden du rejser, vil du møde et par frivillige fra KFUM og KFUK’s Arbejdsgruppe for Udveksling og Camps. Her kan du få svar på dine spørgsmål, og vi kan sammen sikre os, at de arbejdsopgaver, partnerorganisationen har, matcher dine forventninger og erfaringer.

Det er ikke et krav, at du er under uddannelse for at komme i betragtning som praktikant. Dog forventes det, at du har viden om feltet fra tidligere studie, eller at du har praktisk erfaring inden for et eller flere af projektets aktiviteter.

 

Andre rejser til Sydafrika