Billede af: Magnus Klink

Efterskole

Efterskolesangbog: Sangbog til efterskoleelever

Fra skoleåret 2016-2017 får efterskoleelever deres helt egen sangbog. Efterskolesangbogen udgives af KFUM og KFUK og er en nyskabelse inden for sangbøger.

Nicolai Diemer

Ny sangbog fra KFUM og KFUK

Efter sommerferien 2016 kan efterskoleelever åbne en helt ny sangbog, når der synges fællessang på landets efterskoler.

Efterskolesangbogen er det nyeste initiativ fra KFUM og KFUK, der tidligere har udgivet Teensangbogen, Børnesangbogen, Puls og De Unges Sangbog, hvoraf sidstnævnte blev solgt i en halv million eksemplarer.

”Fællessang er i KFUM og KFUK’s dna, og vi mener, at det er på tide, at efterskoleelever får deres egen sangbog. Vores ambition er at styrke sangtraditionen hos alle unge i Danmark – og at lade den blive en del af minderne fra efterskolerne, som rækker videre ind i ungdoms- og voksenlivet,” siger generalsekretær Jørgen Kvist.

KFUM og KFUK har en tæt tilknytning til mange efterskoler landet over og afholder i påsken 2016 sin første efterskolefestival for mere end 600 elever. Derfor er det ifølge generalsekretæren også helt naturligt at lave en sangbog til denne målgruppe.

En sangbog for alle efterskoler

Efterskolesangbogen er for alle landets 248 efterskoler. De 175 sange i sangbogen har derfor stor bredde, og der er både gamle klassikere og helt nye danske og udenlandske sange.

”På de danske efterskoler synges der meget, og vi tror, at vi kan bidrage til en fornyelse og nyskabelse lige netop dér, hvor mange unge for alvor møder fællessang. Vores drøm er, at alle landets efterskoler kan bruge den til at skabe et endnu bedre efterskoleliv,” siger Jørgen Kvist.

Netop det brede sangvalg falder i god jord hos Danmarks kirke- og kulturminister:

”Stærkt sangvalg, der også forholder sig til samfundet omkring os! Det vil jeg meget gerne sætte mit navn under,” siger Bertel Haarder (V).

Også musikeren Per Vers, der har optrådt på mange efterskoler, bifalder valget af sange:

”Mange af Efterskolesangbogens sange om fællesskab, livsmod og identitet er blandt mine favoritter og indkapsler de store følelser, der er på spil,” siger Per Vers, der også har skrevet en hilsen til eleverne i Efterskolesangbogen.

Se listen med sange på Efterskolesangbogen.dk

Plads til personlige minder fra efterskoleåret

Efterskolesangbogen er en nyskabelse inden for sangbøger, da den bliver den enkelte elevs personlige brugsbog, som de kan udfylde i løbet af året.

Eleverne får plads til at notere konkrete minder fra efterskolen i sangbogen, og der er plads til de ting, der nu en gang fylder meget i efterskolelivet, som f.eks. kæresterier, yndlingsretter fra køkkenet, sport, musik og udflugter. På den måde kommer sangbogen til at fungere som en slags ’mindebog’ fra efterskoleåret.

Ambitionen er at give efterskoleelever en sangbog, der er målrettet deres ungdomsliv, eksistentielle og personlige identitetsdannelse samt årets gang på efterskolen.

”På efterskoler mødes unge fra mange forskellige baggrunde, og fællessang fylder meget. Det er vigtigt, for fællessang er det åbne inkluderende fællesskab, hvor alle kan være med. For mange elever er opholdet på efterskolen en skelsættende periode, og vi ønsker, at sangene derfra skal indgå som en del af deres minder fra opholdet,” siger Jørgen Kvist.

Styrker sangtraditionen blandt unge

Med udgivelsen af Efterskolesangbogen ønsker KFUM og KFUK at medvirke til at vedligeholde og styrke sangtraditionen blandt unge i Danmark.

Det er en fin idé at sætte ind på efterskolerne, mener tidligere kulturminister og medlem af Folketinget for Radikale Venstre Marianne Jelved.

”Her er de unge på vej ud i livet med hinanden. Og de opdager hurtigt, at der ikke er noget som fællessang, der binder dem sammen: når vi synger sammen, så hører vi sammen. Det et nogle fine valg til alderstrinnet, og de unge får en forsmag på Højskolesangbogen. Det er en af årets bedste ideer,” siger Marianne Jelved.

Bestil Efterskolesangen nu

Læs mere og bestil på Efterskolesangbogen.dk

Relatererde artikler

Se alle artikler