Rejseberetninger

Rejseberetning: Hvad for en størrelse er YMCA i Peru?

Min hverdag er på YMCA’s hovedkvarter og campus i Lima - og det er kæmpestort! Her er aktiviteter for babyer og ældre, der knap kan stå op, samt alle dem, som befinder sig derimellem. Der er mulighed for at komme i YMCA hele sit liv.

Adrian Kvist, global frivillig hos YMCA Peru.

En fantastisk energi skabt genne YMCA

I YMCA Peru er der karate, ballet, dans, fitnesscenter, volley, basket, fodbold, ungdomsklub, teater, svømning osv. Mennesker flyder ind og ud af campus i en konstant strøm, og der er ingen steder på campus, hvor man kan risikere at være alene.

Hver en millimeter bliver udnyttet. Dét, at der er så mange mennesker hele tiden, skaber en fantastisk energi! Der er gang i den - og det er både unge og ældre. Som tiden går, og jeg lærer flere at kende, går det op for mig, hvor nemt det er for hele familien at have en hverdag i YMCA.

Datteren på 10 er i børneprogrammet, sønnen på 15 er hos programmet for teenagerne, forældrene kommer for fitness eller svømning og bedstemoren er aktiv med at arrangere sociale aktiviteter for andre ældre.

To steder har YMCA afdelinger her i kæmpebyen Lima, så YMCA er på mange måder centreret omkring disse to steder. Desuden har YMCA en ferieby ved stranden to timer syd for Lima kaldet Y-camp. Der er mulighed for at bo i bungalows, kæmpe telte på stranden eller selv medbringe sit telt. Her er man fri for storbyens os og kaos, og i de dage, hvor jeg har været ude i Y-camp, har jeg mærket, hvordan campen er et socialt samlingspunkt om sommeren for familier med tilknytning til YMCA.

Et lille tandhjul i det store hjul af frivillige

Jeg bruger hovedsageligt min tid hos programmet for teenagere i alderen 14-17. I øjeblikket er der to måneders sommerferie i Peru, men som ungt menneske kan man komme hos YMCA enten en formiddag eller eftermiddag tre gange om ugen. Jeg er et lille tandhjul i det store hjul af frivillige og ansatte, der sørger for forskellige aktiviteter som f.eks. fælleskabslege, konditionstræning, boldspil, musik og impro-teater. Der er også en kristendomsgruppe hver torsdag aften, Vild med Dans-konkurrence hver fredag aften, alkoholfrie fester,  samt udflugter og lejre væk fra storbyen - og det var altså bare aktiviteter for teenagerne!

At YMCA i Peru indeholder så sindssygt mange forskellige ting, fortæller også noget om det peruvianske samfund. I den tid jeg har været i Lima, har jeg ikke set mange grønne åndehuller, fodboldbaner eller en eneste offentlig svømmehal. Til gengæld er der en overflod af private fitnesscentre og træningssteder. Et privat fitnesscenter plejer ikke at rime på fællesskab, og man er betragtet som en kunde.

Derfor er det ikke så svært at forstå, hvorfor YMCA er populært; her er mulighed for så mange forskellige aktiviteter, at man ikke behøver komme andre steder, og YMCA vil noget mere end bare at modtage dine penge og levere en ydelse. YMCA’s campus er på mange måder en by i byen, hvor hele familien kan finde aktiviteter under samme tag, og rigtige mange har YMCA som omdrejningspunkt for hele deres sociale liv.

Kort sagt er der et stort overskud i YMCA Peru, og her er plads til alle - også dem, der ikke er helt strømlinede; de børn, der har det lidt ekstra svært, og dem både med fysiske og/eller psykiske handicaps. Peru er ikke verdens rigeste land, når man kigger på pengepungen, og det er klart, at de fleste af dem, der kommer i YMCA, har overskuddet på flere måder. Dog har YMCA også programmer for børn i de mindre velbjærgede områder af Lima, og dem ser jeg frem til opleve med egne øjne!

Ikke to lande er ens - og det samme gælder for YMCA’s kloden rundt, men til gengæld er det stadig de samme værdier, der går igen, og opgaven her i Peru er også at skabe meningsfulde fællesskaber og gennem dem møde det kristne budskab.

Relatererde artikler

Se alle artikler