Sommerlejr

Højt humør og håndsprit på årets sommerlejre 

I juni kom én af den slags beskeder, som gør det svært at få armene ned igen: sommerens lejre var sikrede! Myndighedernes retningslinjer slog fast, at KFUM og KFUK igen i år kunne danne rammen om glade ferieminder for børn og unge.

Anne Hjul Johannessen

Risikoen for corona-smitte vendte meget på hovedet i løbet af foråret 2020. Skolen rykkede hjem i stuerne, alle fritidsaktiviteter blev sat på pause, og opfordringen lød på kun at mødes med et begrænset antal venner. Med andre ord var der brug for sommerlejre som aldrig før! Derfor blev der - i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd og myndighederne - arbejdet på højtryk for at finde de rette rammer om sommerens lejre, og i juni fik de spændte frivillige altså endelig grønt lys for at gøre dét, de gør bedst: at invitere børn og unge på fede oplevelser. 

 

Nye rammer, samme gode stemning 

Selvom det på nogle punkter blev nogle anderledes lejre end før med “spritterunder”, ekstra rengøring og faste bordhold, så var kernen den samme som altid. Det fortæller Simon Sejer Pedersen, som er lejrchef på Teensommerlejr i Distrikt Syd og Distrikt Trekanten:

“Lejrstemningen og det fællesskab, som er blevet bygget op på lejren, var det samme som altid. Det tog ca. 24 timer, og så var den der bare. Som lejrchef, der ikke kunne sove den første nat af nervøsitet over, om den rigtige stemning nu også ville komme, så var det bare det fedeste i verden, at der var skrald på og summen af liv. Da stemningen først var der, da så vi os ikke tilbage; så havde vi en fantastisk lejr derfra.”

 

En teensommerlejr som alle andre 

Også på Teensommerlejr Distrikt Midtjylland oplevede man, at det kun var hygiejnetiltag og ikke den gode stemning, der var pillet ved. Og det var helt bevidst, fortæller Camilla Gammelager, som sammen med sin søster var lejrchef. Oven i tvivlen om, hvorvidt det overhovedet ville være muligt at afholde lejr i år, fyldte usikkerheden om, hvordan deltagerne ville reagere på at skulle spritte af og holde afstand.

“Vi ville ikke, at det blev en træls lejr, hvor lederne skulle være corona-politi, og vi blev enige om, at vi ville lave en teensommerlejr så vidt muligt som den plejer med de samme værdier. Jeg synes, det lykkedes os godt, da vi lige var blevet enige om at tage ja-hatten på og gøre det her!”, fortæller Camilla.  

 

Gode idéer voksede ud af restriktioner

På både teensommerlejrene og Remmerstrand Familielejr oplevede man endda, at coronakrisen førte gode ting med sig. På teensommerlejrene steg antallet af deltagere markant i forhold til 2019, og på familielejren tager man nogle af corona-restriktionerne med videre, selv når risikoen for smitte en dag er ovre, fortæller lejrchef Jakob Damm Knudsen:

"Faste pladser i spisesalen gav tryghed og ro omkring måltiderne. Det faktum, at forældrene hentede mad til deres børn medførte mindre madspild. Professionel rengøring udefra frigav tid til det, som virkelig betød noget: tid sammen med familien." 

 

Særligt stort behov for sommerlejre

Både Simon Sejer Pedersen og Camilla Gammelager peger på forskellige følger af coronakrisen som forklaring på det store antal deltagere på sommerens teensommerlejre. F.eks. har langt de fleste familier sprunget udlandsrejsen over i år.

“Vi skulle alle “bare” være i Danmark i år, og så er det blevet mere prioriteret at sende ungerne en uge på lejr. Jeg tror også, at deltagerne har haft behov og brug for, at der skulle ske noget. Så tror jeg ærligt talt også, at der har været nogle forældre, der har haft brug for en puster”

fortæller Simon leende. Og den latter og begejstring, som ulmer i Simons stemme, er nok i bund og grund det allerbedste billede på den succesfølelse, de mange frivillige bag sommerens lejre må sidde med, efter endnu en gang at have stablet et brag af en lejr på benene i et virvar af restriktioner og anbefalinger.

Relatererde artikler

Se alle artikler