Udgivelse

Materiale mod seksuel krænkelse af børn og unge i forenings- og fritidslivet

KFUM og KFUK sætter i samarbejde med seks andre idræts- og ungdomsorganisationer fokus på hensigtsmæssig adfærd og kommunikation mellem børn og unge og ledere samt øvrige frivillige i forenings- og fritidslivet for at kunne forebygge og handle på grænseoverskridende adfærd og seksuel krænkelse.

KFUM og KFUK

Seksuelle krænkelser af børn og unge kan ske alle steder og på alle tidspunkter - også i foreningslivet. Det kan være alt fra sproglig chikane og blufærdighedskrænkelse på nettet til seksuelle overgreb. 

Det er et emne, som er omgærdet af tavshed og meget svært at tale om. Men skal man være en god leder i dag, så bør man vende de her ting og inddrage det i ens pædagogiske virksomhed. Og det nye materiale er præcis det værktøj, der kan få det på dagsordenen i vores foreninger, bestyrelse og arbejdsgrupper. Jørgen Kvist - Generalsekretær i KFUM og KFUK

Med afsæt i virkelige hændelser og krænkelsessager består materialet af debatskabende spots, korte dokumentarer, digitale fortællinger, dilemmaøvelser og interaktive film, hvor man får mulighed for at reflektere over egne erfaringer, adfærd og handlemuligheder. Til alle dele af materialet er der udviklet lærings- og inspirationsaktiviteter. Gennem et beredskab kan børn, unge og voksne desuden hente akut hjælp, råd og vejledning til at handle på en mistanke, eller hvis de har oplevet grænseoverskridende adfærd og seksuel krænkelse.

Den store styrke ved materialet er simpelthen, at det eksisterer. Det er konkret og nemt at gå til, og bl.a. refleksionsspørgsmål og dilemmakort gør det muligt at tage hul på snakken f.eks. i en lille ledergruppe, hvor det ellers kan være et svært emne at tage op. Det er guld værd, siger Jørgen Kvist.

Materialet har til formål at sætte emnet på dagsordenen i forenings-, idræts- og fritidslivet, at give indsigt og inspirere til at udvikle positive leve- og samværsregler lokalt. Materialet indeholder derfor også en værktøjskasse særligt udviklet foreningerne, som inspirerer til spændende og engagerende udviklingsmøder og workshops.

Materialet spiller rigtigt godt ind den forebyggende indsats og de samværsregler, vi i stigende grad har arbejdet med i de senere år. Man kan sige, at vi har ordene på plads. Nu kommer værktøjet,

siger Jørgen Kvist, der også er tilfreds med, at udgangspunktet i materialet er barnets og den unges perspektiv og ikke en mistænkeliggørelse af voksne. Han 

Opfordringen er, at alle KFUM og KFUK’s foreninger sætter emnet dagsorden og finder ud af, hvordan de vil arbejde med det i deres lokale sammenhæng:

Vi skal passe på børn og unge, når vi har fået ansvar for dem, og derfor vil det nye materiale blive en integreret del i vores generelle pædagogiske arbejde

Materialet kan anvendes på alle digitale platforme. Det er gratis og lige til at bruge, uanset om du er på farten, på kursus, seminar, til undervisning eller hjemme. Du kan bruge materialet alene, men det er allerbedst sammen med andre.

Se mere på www.graenser-brydes.dk

Kampagne- og onlinemateriale ”Når grænser brydes” er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, Red Barnet, Dansk Ungdoms Fællesråd, KFUM og KFUK, KFUM-Spejderne, Dansk Skoleidræt, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU og Feldballe Film og TV.

Relatererde artikler

Se alle artikler