Billede af: Silkeborg Højskole

Uddannelse

Livet på højskole: En personlig beretning

Har du overvejet at tage på højskole? FAZE har spurgt elev på Silkeborg Højskole, Cecilie Kreutzmann, hvordan det er at flytte fra de vante omgivelser og kaste sig ud i et højskoleophold.

Cecilie Kreutzmann

Højskole er en ideel mulighed for at prøve noget nyt, flytte væk fra de trygge rammer og blive klogere på sig selv. På en højskole bor man på skolen med en masse nye mennesker og får undervisning i lige præcis de fag, som man finder interessante. Jeg har i 2 uger nu været elev på Silkeborg Højskole, og indtil videre har det været en udfordrende og spændende oplevelse. Silkeborg Højskole er en almen højskole med mange forskellige hovedfag og valgfag, som man frit kan sammensætte, som man ønsker. I dette semester er vi 116 elever, der alle har vidt forskellige baggrund. Nogle er pit-stoppere (det vil sige i gang med en uddannelse), nogle er færdiguddannet, nogle er lige gået ud af gymnasiet og nogle kommer langvejs fra. I år er der elever fra blandt andet USA, Frankrig, Belgien, Australien og Japan. Man har derfor i den grad mulighed for at lære en masse forskellige mennesker at kende, som man ikke havde mødt ellers. Højskolen består også af en helt særlig åbenhed, hvor der er plads til alle, og alle er klar på at lære nye mennesker at kende.

Elever laver bålpandekager

I de to uger jeg har været her, har vi allerede oplevet utrolig mange forskellige ting. Vi ankom 15. marts, efter regeringen havde udskudt starten flere måneder. Herefter begyndte en uge med introdage og teambuilding – selvfølgelig på en coronavenlige måde. I denne uge har der været “speed friending”, husgruppedyst (vi er opdelt i husgrupper på cirka 10 personer med dem, som vi bor ved siden af), introduktion til valgfag og rundvisning på skolen. Vores torsdag bestod af et torsdagstema ved navn “co-exist or no-exist”, som handlede om at være flyttet sammen med 116 nye bofæller. Her kom vi rundt på hele skolen, hvor vi lavede alt fra tillids- og samarbejdsøvelser til diskussioner om consent og dilemmaer, som man kan opleve på højskolen. Om fredagen sluttede vi ugen af med åben scene, hvor højskolens dygtige og kreative elever kunne vise deres talenter, mens vi blev præsenteret for skolens udvalg af øl.

Mange vælger at rive et halvt år ud af kalenderen  og tage afsted på højskole

Det kan være i forbindelse med et sabbatår, fungere som et pitstop i løbet af ens uddannelse eller senere i livet, hvis man har brug for en pause fra hverdagen.

DER ER CIRKA 70 HØJSKOLER SPREDT RUNDT I DANMARK OG DER FINDES HØJSKOLER TIL ALLES BEHOV.

Nogle af dem, der tager på højskole, vil gerne blive dygtigere til et specifikt fag, og andre ønsker at udvide deres horisont og prøve noget, som de aldrig har prøvet før.

 

Elever bader i sø

I anden uge begyndte en mere normal højskoleuge, hvor vi kom i gang med vores valgfag, eksistensfag og hovedfag, der er de tre typer af fag, som vi skifter mellem. Herudover blev nogle af skolens mange udvalg sat i gang, for eksempel dystudvalget, kulturudvalget, filmudvalget og det internationale udvalg. Onsdag aften fik vi besøg af forfatteren Stine Pilgaard, som holdt oplæg om hendes nye og meget populære bog Meter i sekundet, og torsdag formiddag kom Marie Højlund, som har været en del af Nephew og holdt koncert. Udover undervisningen har skolen mange faciliteter, som man kan benytte sig af heriblandt svømmehal, brætspil, bordfodbold, bordtennis, instrumenter og symaskiner. Derudover ligger skolen i et naturskønt område med søer og skove i baghaven. Derfor er der altid mulighed for underholdning i sin frie tid.

Selvom de første par uger både har været sjove og underholdende, har det også været en utrolig hård og overvældende oplevelse. Jeg har oplevet dage, som har været helt fantastiske, hvor man har følt, at man har været en del af et fællesskab og noget større end en selv. Men også dage, hvor jeg bare savnede min familie og de trygge omgivelser derhjemme. Det vigtigste er, at der er en klar overvægt af de gode dage, og så lærer man meget om sig selv på de dårlige dage. Jeg er heller ikke i tvivl om, at når jeg vender hjem herfra om tre måneder, er jeg blevet meget klogere på mig selv og har fået en oplevelse for livet.

 

Relatererde artikler

Se alle artikler