Billede af: Johanne Aarestrup

Lokalt

Studieboliger: "I foreningens bofælleskab behøver jeg ikke opsøge fællesskabet for at være en del af det"

KFUM og KFUK i Danmark har studieboliger mange steder i landet. Her kan unge frivillige bo til en god pris, hvis de samtidig forpligter sig på at tage aktiv del i foreningens aktiviteter. Én af de foreninger ligger på Amager. På øverste etage i den gamle foreningsbygning bor syv unge i bofællesskabet Boffen.

Johanne Aarestrup

Gustav Hertz

Gustav Hertz Holm har boet i Boffen i snart et år. Han flyttede fra Thy til København for at starte på studie. 

Hvorfor har du valgt at bo her?

“Jeg ville ikke kunne bo alene, så det tiltaler mig, at det er et fællesskab. Det er også billigt at bo her og tæt på studiet og byen. Jeg kommer langt væk fra, så det var en god indgangsvinkel til noget socialt i en by, hvor jeg ikke kendte så mange.”

Hvor er du aktiv i foreningen?

“Jeg er aktiv i KFUM og KFUK på Amager Børnehøjskole, hvor jeg er med i projektgruppen. Børnehøjskolen er et forholdsvis nystartet projekt. Det er lige nu et lidt mindre setup end nogle af de andre steder, hvor det findes.”

Hvilke ting laver i sammen i Boffen?

“Vi har fællesspisning en gang om ugen. Det er vores vigtigste fællesting. Resten er meget noget, der sker af sig selv, fordi folk er gode til at tage initiativer. Vi ser film sammen, tager i biografen og løber ture. Når der er fødselsdag, bliver man vækket med flag og sang og fælles morgenmad. Nogle gange har vi skullet ekstremt tidligt op, fordi fødselaren skulle på arbejde kl. 7, og vi ville nå at sidde sammen en time og fejre dagen.”

Laura Sofie Meier Rosendal

Laura Sofie Meier Rosendal er Boffens nyeste beboer. Hun har boet i huset i to uger og er spændt på, hvordan det er at bo oppe under taget i huset på Amager.

Hvorfor har du valgt, at bo her?

“Jeg søgte efter at komme til at bo i et bofællesskab, fordi jeg synes, det virker som en fed måde at bo på. Det er dejlig nemt, at man bare kan være sammen med folk uden at arrangere en masse. Jeg synes også, det er fedt, at det er et foreningssted. Så møder man nemlig nogle typer, der gerne vil netop dét og ikke bare er havnet her tilfældigt. Det er lidt som en højskole på den måde, at man ikke behøver opsøge fællesskabet for at være en del af det.”

Hvor er du aktiv i foreningen?

“Jeg er lige flyttet ind, så jeg er ikke med i noget endnu. Jeg skal snart have et introduktionsmøde med en fra foreningen, hvor vi skal snakke om hvilke muligheder, der er i foreningen. Jeg kunne godt forestille mig at være en del af Børnehøjskolen eller andre kreative projekter.”

Hvilke forventninger har du til at bo i Boffen?

“Jeg forventer at komme ind i et fællesskab, hvor man gerne vil hinanden - både i foreningen og i bofællesskabet.”

 

Ina Nybo-Andreasen

Ina Nybo-Andreasen sidder i YMCA Amagers bestyrelse. Hendes rolle var fra starten at finde ud af, hvordan man i højere grad kunne integrere Boffen i foreningen. 

Hvilke og hvor store forventninger har I til, hvor aktive beboerne i Boffen skal være i foreningen?

“Vi er ved at finde balancen i det. Man skal som udgangspunkt være med i en arbejdsgruppe i huset. Vi er også åbne for, hvis man er aktiv i KFUM og KFUK på landsplan, men vi er mest interesserede i at finde nogle, der vil gøre en forskel her og stå for aktiviteter. De skal gerne være de ledende frivillige i huset.”

Hvordan finder I nye beboere?

“Vi er i en afprøvningsfase, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi får opslaget ud. Vi er ved at finde ud af, hvor de unge, der vil bo hos os, kommer fra. Det er ikke svært at finde nogen, der vil bo her, men det er svært at finde det gode match til foreningen.”

Relatererde artikler

Se alle artikler