Billede af: Christian Blom-Bloch

Lokalt

Familiesang på Amager: Sang gør bare noget ved alle

Familiesang er et nyt koncept i KFUM og KFUK. Det er helt enkelt: Småbørnsfamilier mødes om eftermiddagen og synger sammen. For det der med fællessang kan noget. Det ved Louise Brændgaard, der er sangvært, når der bliver afholdt Familiesang på Amager, og det gør Dorte Madsen, der er ansat til at hjælpe flere lokalforeninger i gang med konceptet.

Johanne Aarestrup

Vi har talt med Louise Brændgaard, der er sangvært ved Familiesang på Amager om, hvad Familiesang er og kan. 

Hvad er familiesang?
Familiesang er en mulighed for at tage familien under armen og synge sammen. Man får sunget nogle af de her fantastiske højskolesange. Både nogle som mange af forældrene med garanti vil kende og en masse nye sange. Det er en måde at få lov til at give den her sangskat videre til næste generation. Og så er det skønt at komme og få lov til at være sammen med sin familie i en halv time til tre kvarter og skråle løs af de forrygende højskolesange.”

Hvor længe har I lavet Familiesang?
Vi startede op lige inden corona. God timing. Det er derfor, vi har sådan nogle madras-øer. I starten var vi nødt til at sidde på dem på grund af afstandskravet. Men vi fandt bare ud af, at det faktisk fungerede ret godt, at man vidste, hvor man skulle sætte sig, og det gjorde rummet til noget roligt.”


Har du et godt råd, hvis man gerne vil i gang med at lave Familiesang?
Gør det. Fordi det er så simpelt, men alliér dig med en god pianist eller én, der har mod på at spille. Det er også en god idé at sikre sig, at der er minimum tre familier, som har lyst til at synge, og som du ved, kommer med til at starte med.”

 

 

 

Dorte Madsen er konsulent med fokus på Familiesang og Familiekor. Hun fortæller om sine tanker om konceptet. 

Hvad er det Familiesang kan?
Sang gør bare noget ved alle. Store som små. De yngste kan ikke synge med, men de får alligevel en masse ud af det. Der er også noget ved dét, at man følges hele familien. Man sender ikke bare børnene afsted. Familiesang er et koncept med en masse sangglæde. Det betyder ikke så meget, at man ikke kender hinanden, fordi med sang bliver man knyttet sammen. Det kan noget særligt.”

 Hvad er din opgave med Familiesang?
Min opgave er at hjælpe i gang. Jeg er ansat et år på 15 timer om ugen til Familiesang og Familiekor. Når jeg kontakter en lokalforening, eller de kontakter mig, så har jeg en drejebog for, hvordan man kommer i gang. Jeg plejer at sige, at man skal være to mennesker, der har lyst til at prøve konceptet, og så kan man gå i gang derfra. Familiesang er egentlig et simpelt koncept, hvor man i princippet ikke skal bruge andet end en sangvært, en pianist og et sted at være.”

Hvilken reaktion får du, når du fortæller folk i lokalforeningerne om Familiesang?
Altså den reaktion, jeg har fået fra foreningerne, er: ”Hold da op, det skal vi da bare i gang med! Det er da lige til at gå til.” Så det er meget positiv respons. ”Det skal vi da bare i gang med i morgen”. Jeg har virkelig kun fået positiv respons.”

Sådan foregår Familiesang på Amager

  • Familierne mødes udenfor salen til en snack og en snak.
  • Når pianisten begynder at spille, lister de ind i salen på strømpesokker.
  • Familierne fordeler sig på madras-øerne, hvor der både er tegneplader til børnene og højskolesangbøger.
  • De første fem sange har sangværten valgt. Pianisten spiller til, og sangene bindes sammen af en lille refleksion eller fortælling mellem hver sang.
  • Nogle gange har sangværten fagter med. Andre gange skal børnene tegne blomster, hvis de for eksempel synger ”Lille Idas Sommervise”.
    Til sidst er der ønskekoncert. Ingrid vil gerne synge ”Hvad tænker Ingrid på”, og en anden vil gerne synge ”Jeg ved en lærkerede”, fordi de synger den som godnatsang derhjemme.
  • Når sidste sang er sunget, kommer overtøjet på igen, og ladcyklerne ruller én for én ud i skumringen på Amagerbrogade. 

Relatererde artikler

Se alle artikler