I kulturmødet blev der skabt Kidz Camp denne sommer på Philipsborg

Endnu engang har KFUM og KFUK i Distrikt Syd i samarbejde med Haderslev Stifts Migrantsamarbejde arrangeret Kidz Camp for 40 børn mellem 7-12 år.

Rasmus Jeppesen

Tempoet var højt og kaosbarometeret på max da Kidz Camp løb af stablen denne sommer. Der var nemlig flere der var dukket op uden at have tilmeldt sig, og nogle af deltagerne kunne hverken dansk eller engelsk. Men med et stærkt fællesskab og samarbejde i lederflokken kom der styr på det, og årets Kidz Camp kunne begynde.

Temaet var "Nysgerrig på verden", og lejren bød på masser af oplevelser, spændende mad, en "stjålet" slikbod, skønt vejr og badning i Lillebælt. Men som det altid er på en sommerlejr, kan det være lidt svært at komme i gang når man er blandt nye mennesker i fremmede omgivelser.

Men denne sommerlejr var også speciel fordi der også var nogle kulturelle og sproglige forskelle der også spillede ind - og for nogle var det første gang de overhovedet havde været på en sommerlejr. Cirka tre fjerdedele af deltagerne var nemlig fra migrant- og flygtningefamilier, herunder også fra asylcentre, og havde derfor rødder i hele verden. Heldigvis blev gruppen rystet godt sammen i løbet af ugen:

“Man kunne mærke at børnene efterhånden fandt mere og mere sammen på tværs af etniciteter, hvilket bare var fedt. Derudover kunne man også godt mærke at der var en del som ikke havde været på lejr før, som de første par dage havde lidt svært ved de forskellige regler, men det blev de heldigvis bedre til.” - Gustav Diemer

Og netop det er en af de erfaringer lejrchef Peter Vibe tog med sig; at trods kulturelle og religiøse forskelle, så er de værdier vi har med i bagagen i KFUM og KFUK, de samme værdier deltagerne mødte hinanden med. Møder som har været grundlag for at opbygge stærke venskaber og sammenhold på tværs, og som har gjort det muligt at børn, som ikke nødvendigvis er blevet givet de bedste vilkår her i livet, fik et frirum, hvor de var fri for at tænke og bekymre sig om det der normalvis fylder meget i deres hverdag. For nogle deltagere var Kidz Camp også den eneste sommerferieaktivitet de havde, så for dem har Kidz Camp sikkert været guld værd.

Hvordan var det at være frivillig?

Det er ikke kun for børnene at Kidz Camp har gjort noget særligt; også for lederne der tog mange erfaringer og oplevelser med sig.

“Jeg husker tilbage på lejren, som nogle rigtige hyggelige dage med masser af gang i, hvor der er blevet grint på kryds og tværs! Derudover var det nogle dage fyldt med nye indtryk fra andre kulturer, hvilket virkelig har været spændende.” Maria M. Christensen

Men det kunne dog også være lidt af en udfordring med de mange uforudsete ting, der kan opstå når forskellige kulturer mødes.

“Vi var godt nok trætte efter første dag og vi skulle også lige kigge på hinanden og sige vi godt kunne klare det. Og det gjorde vi - heldigvis. Og jeg tror godt jeg kan love at alle børn og ledere synes det var en fed lejr i sidste ende.” Gustav Diemer

Og de kommer da også begge med en klar opfordring. Hvis du har lyst til en lidt anderledes og udfordrende sommerlejroplevelse og samtidig gøre en forskel for nogle børn der kommer fra nogle svære omstændigheder, så bliv frivillig på Kidz Camp næste år!

Hvis du synes at det lyder spændende så kontakt Peter Vibe allerede nu, så du kan være med i planlægningen til Kidz Camp næste sommer.

Billeder fra Kidz Camp