Se indsendte forslag

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Haderslev
v/ Jakob Damm Knudsen, formand

Forslagets ordlyd

Nuværende vedtægter:

§ 1 Navn
Landsorganisationens navn er KFUM og KFUK i Danmark.
Landsorganisationen er stiftet som hhv. KFUM (Kristelig Forening for Unge Mænd) i 1878 og KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder) i 1883 og sammensluttet i 1976 til KFUM og KFUK i Danmark. Landsorganisationen har hjemsted i København.

Forslag til ændring:

§ 1 Navn
Landsorganisationens navn er KFUM og KFUK i Danmark.
Landsorganisationen er stiftet som hhv. KFUM (Kristelig Forening for Unge Mænd) i 1873 og KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder) i 1883 og sammensluttet i 1976 til KFUM og KFUK i Danmark. Landsorganisationen har hjemsted i København.

Motivation og baggrund

KFUM og KFUK i Haderslev foreslår en vedtægtsændring af paragraf 1 stk. 2 i vedtægterne for KFUM og KFUK i Danmark. Som det fremgår af de nuværende vedtægter, er KFUM i Danmark stiftet i 1878. Men som det fremgår af vores vedtægter i KFUM og KFUK i Haderslev er KFUM i Haderslev stiftet den 23. februar 1873. Vi ønsker derfor, at det ændres i Landsorganisationens vedtægter.

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Forslagets ordlyd

Børn og unge skal have grund til at tro,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Motivation og baggrund

Hovedbestyrelsen stiller til landsmødet 2024 forslag om en ny vision for 2035 og forslag om nye toårsmål, som skal gælde fra  2024 til 2026. De to forslag er særskilte, men skal samtidig ses i sammenhæng med hinanden. (Se forslaget til toårsmål her).

For at nå frem til et forslag til en ny vision nedsatte hovedbestyrelsen i starten af 2023 en visionsgruppe, som det seneste år har gennemført en bred inddragende proces for at indsamle inputs blandt børn og unge og med en åben invitation til medlemmer. Målet for indsamlingsfasen var at få en forståelse for børn og unges ønsker og behov nu og i fremtiden. 

På baggrund af indsamlingsfasen sendte visionsgruppen i marts 2024 et foreløbigt forslag til feedback hos alle medlemmer. Det skete for at få et første indtryk af, hvordan forslaget ville blive taget imod rundt omkring i organisationen. Visionsgruppens forslag lød på det tidspunkt:  

Børn og unge skal have grund til at tro,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Efter feedbackfasens afslutning i maj, samlede visionsgruppen de mange kommentarer og tilbagemeldinger, der var kommet, for at danne sig et overblik. Her viste det sig, at tilbagemeldingerne især var koncentreret om fem spørgsmål. De lyder således:

  1. Er forslaget stærkt og tydeligt i forhold til kristendommens rolle i KFUM og KFUK?
  2. Er en kort visionstekst med et stort fortolkningsrum brugbar i aktiviteter og foreninger?
  3. Er første linje i forslaget med formuleringen ‘have grund til at tro’ for svær?
  4. Rammer forslaget tidens fokus på håbløshed og mistrivsel  hos unge på den rigtige måde?
  5. Er visionsteksten for snæver, idet der lægges særlig vægt på børn og unge i starten?

Visionsgruppen fremlagde derpå det foreløbige forslag samt kritikpunkter og spørgsmål fra medlemmerne for hovedbestyrelsen, så hovedbestyrelsen har kunnet tage stilling til, hvordan forslaget skulle lyde herfra. 

Efter at have gennemgået materialet, er hovedbestyrelsen kommet frem til, at det forslag, der blev sendt ud til feedback i marts, svarer godt på de spørgsmål, der kom ind i feedbackfasen. Derfor har hovedbestyrelsen vurderet, at forslaget fra marts er det rigtige forslag at sende til debat og afstemning på Landsmødet. Helt kortfattet mener hovedbestyrelsen, at spørgsmålene ovenfor kan besvares således:

  1. Ja - Selvom der ikke eksplicit står Gud, er det hovedbestyrelsens synspunkt, at der er tydelig kristendom i formuleringen. Det kommer til udtryk i hver af de tre sætninger, som står for henholdsvis  tro, håb og handlekraft. Det gælder i første sætning, hvor vi giver hinanden en stor og ambitiøs opgave i at skulle give børn og unge grund til at tro. Det gælder i anden sætning, hvor håbet følger af troen i første sætning. Og det gælder i tredje sætning, hvor den kristne værdighedstanke kommer til udtryk ved at fortælle børn og unge, at der er brug for dem i dag.

  2. Ja - En kort visionstekst med et stort fortolkningsrum åbner KFUM og KFUK’s fremtid for nye medlemmer og giver lokalforeninger større ansvar og  frihed til selv at finde en vej, sådan som det giver mening lokalt. Dertil skal toårsmålene bruges som redskab til at gøre visionen mere konkret i de forskellige aktiviteter. 

  3. Nej - Første sætning er den sværeste at huske, men formuleringen "Børn og unge skal have grund til at tro" placerer kristendom og tro som noget helt fundamentalt for børn og unges liv. Det er vigtigt for KFUM og KFUK, og derfor er den værd at fastholde. 

  4. Ja - Det er hovedbestyrelsens vurdering, at visionsteksten på én gang ser og møder tidens udfordringer, og samtidig gør det med et positivt og engagerende udgangspunkt. Børn og unge har brug for at vide, at de har værdi, og at vi ser og regner med dem. 

  5. Nej - KFUM og KFUK engagerer folk i alle aldre, mens visionstekstens indledning med "Børn og unge" som de allerførste ord i formuleringen styrker vores fokus på dem, vi vil gøre en forskel for. Der er set fra hovedbestyrelsens side ingen modsætning mellem de to dele. 


Med håbet om en god og medrivende debat stiller hovedbestyrelsen altså forslag om, at følgende tekst vedtages som vision 2035 for KFUM og KFUK i Danmark:

Børn og unge skal have grund til at tro,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Hovedbestyrelsen stiller til landsmødet 2024 forslag om en ny vision for 2035 og forslag om nye toårsmål, som skal gælde fra 2024 til 2026. De to forslag er særskilte, men skal samtidig ses i sammenhæng med hinanden.

Toårsmålene bruges som tydeligt afsæt for arbejdet med vision 2035. Det gøres ved at opdele toårsmålene i de tre hovedpunkter fra visionens tre linjer: TRO, HÅB, HANDLEKRAFT.

Forslagets ordlyd

Motivation og baggrund

Beslutningen om nye toårsmål følges op af en nærmere plan for implementering med fokus på, at målene får lokalt liv. Ambitionen er at dette sker på alle niveauer i organisationen - fra Hovedbestyrelse til lokale foreningsbestyrelser, i landsudvalg, nationale events og lokale aktiviteter. Dette arbejde skydes i gang på landsmødet med kickoff-workshops.

Visionsgruppen fremlægger på HB-mødet i september en nærmere plan for landsmødet og implementering.