Se indsendte forslag

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Forslagets ordlyd

Børn og unge skal have grund til at tro,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Motivation og baggrund

Hovedbestyrelsen stiller til landsmødet 2024 forslag om en ny vision for 2035 og forslag om nye toårsmål, som skal gælde fra  2024 til 2026. De to forslag er særskilte, men skal samtidig ses i sammenhæng med hinanden. (Se forslaget til toårsmål her).

For at nå frem til et forslag til en ny vision nedsatte hovedbestyrelsen i starten af 2023 en visionsgruppe, som det seneste år har gennemført en bred inddragende proces for at indsamle inputs blandt børn og unge og med en åben invitation til medlemmer. Målet for indsamlingsfasen var at få en forståelse for børn og unges ønsker og behov nu og i fremtiden. 

På baggrund af indsamlingsfasen sendte visionsgruppen i marts 2024 et foreløbigt forslag til feedback hos alle medlemmer. Det skete for at få et første indtryk af, hvordan forslaget ville blive taget imod rundt omkring i organisationen. Visionsgruppens forslag lød på det tidspunkt:  

Børn og unge skal have grund til at tro,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Efter feedbackfasens afslutning i maj, samlede visionsgruppen de mange kommentarer og tilbagemeldinger, der var kommet, for at danne sig et overblik. Her viste det sig, at tilbagemeldingerne især var koncentreret om fem spørgsmål. De lyder således:

  1. Er forslaget stærkt og tydeligt i forhold til kristendommens rolle i KFUM og KFUK?
  2. Er en kort visionstekst med et stort fortolkningsrum brugbar i aktiviteter og foreninger?
  3. Er første linje i forslaget med formuleringen ‘have grund til at tro’ for svær?
  4. Rammer forslaget tidens fokus på håbløshed og mistrivsel  hos unge på den rigtige måde?
  5. Er visionsteksten for snæver, idet der lægges særlig vægt på børn og unge i starten?

Visionsgruppen fremlagde derpå det foreløbige forslag samt kritikpunkter og spørgsmål fra medlemmerne for hovedbestyrelsen, så hovedbestyrelsen har kunnet tage stilling til, hvordan forslaget skulle lyde herfra. 

Efter at have gennemgået materialet, er hovedbestyrelsen kommet frem til, at det forslag, der blev sendt ud til feedback i marts, svarer godt på de spørgsmål, der kom ind i feedbackfasen. Derfor har hovedbestyrelsen vurderet, at forslaget fra marts er det rigtige forslag at sende til debat og afstemning på Landsmødet. Helt kortfattet mener hovedbestyrelsen, at spørgsmålene ovenfor kan besvares således:

  1. Ja - Selvom der ikke eksplicit står Gud, er det hovedbestyrelsens synspunkt, at der er tydelig kristendom i formuleringen. Det kommer til udtryk i hver af de tre sætninger, som står for henholdsvis  tro, håb og handlekraft. Det gælder i første sætning, hvor vi giver hinanden en stor og ambitiøs opgave i at skulle give børn og unge grund til at tro. Det gælder i anden sætning, hvor håbet følger af troen i første sætning. Og det gælder i tredje sætning, hvor den kristne værdighedstanke kommer til udtryk ved at fortælle børn og unge, at der er brug for dem i dag.

  2. Ja - En kort visionstekst med et stort fortolkningsrum åbner KFUM og KFUK’s fremtid for nye medlemmer og giver lokalforeninger større ansvar og  frihed til selv at finde en vej, sådan som det giver mening lokalt. Dertil skal toårsmålene bruges som redskab til at gøre visionen mere konkret i de forskellige aktiviteter. 

  3. Nej - Første sætning er den sværeste at huske, men formuleringen "Børn og unge skal have grund til at tro" placerer kristendom og tro som noget helt fundamentalt for børn og unges liv. Det er vigtigt for KFUM og KFUK, og derfor er den værd at fastholde. 

  4. Ja - Det er hovedbestyrelsens vurdering, at visionsteksten på én gang ser og møder tidens udfordringer, og samtidig gør det med et positivt og engagerende udgangspunkt. Børn og unge har brug for at vide, at de har værdi, og at vi ser og regner med dem. 

  5. Nej - KFUM og KFUK engagerer folk i alle aldre, mens visionstekstens indledning med "Børn og unge" som de allerførste ord i formuleringen styrker vores fokus på dem, vi vil gøre en forskel for. Der er set fra hovedbestyrelsens side ingen modsætning mellem de to dele. 


Med håbet om en god og medrivende debat stiller hovedbestyrelsen altså forslag om, at følgende tekst vedtages som vision 2035 for KFUM og KFUK i Danmark:

Børn og unge skal have grund til at tro,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Ikast

Kontaktperson: Tove Simonsen

Forslagets ordlyd

Børn og unge skal vide de kan tro på Gud,
at der er håb for i morgen
og brug for dem i dag.

Motivation og baggrund

Som det ses, består ændringen i forslagets ordlyd kun i første linje:
"vide de kan tro på Gud"
i forhold til Hovedbestyrelsens forslag til vision, hvor det hedder:
"have grund til at tro,"

I begrundelsen for HBs vision, hedder det:
"Med grund i troen kan vi både håbe for i morgen og handle i dag".

Hvor er det godt, rigtigt og motiverende.
Vi er helt enige i, at det er det håb, vi skal give til børn og unge.
Vi synes bare ikke det træder tydeligt frem, at det er "med grund i troen på Gud", når Gud ikke er nævnt. Så lad os få det tydeliggjort, ved at nævne Gud, for som NFS. Grundtvig siger "ordet skaber, hvad det nævner".

Med Gud nævnt, er ingen i tvivl om, - hverken vi selv eller andre - at det er DEN tro, kristentroen, der berettiger og forpligter vores forening til at fortælle børn og unge om Gud, lave relevante aktiviteter for og med dem, give dem mod, håb og tro på at de kan gøre en forskel for sig selv og andre.

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Aarhus Midtby

Kontaktperson: Emma Krogh Rasmussen

Forslagets ordlyd

Børn og unge skal have grund til at tro,
have håb for i morgen og vide,
at der er brug for dem i dag.

Motivation og baggrund

Hvor i udkastet til den nye vision, kan vi se, at KFUM og KFUK er en kristen børne- og ungdomsorganisation? For skal børn og unge bare have grund til at tro, at der er håb for i morgen, eller skal vi også give grund til at tro på noget, der er større end dem selv?

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Hovedbestyrelsen stiller til landsmødet 2024 forslag om en ny vision for 2035 og forslag om nye toårsmål, som skal gælde fra 2024 til 2026. De to forslag er særskilte, men skal samtidig ses i sammenhæng med hinanden.

Toårsmålene bruges som tydeligt afsæt for arbejdet med vision 2035. Det gøres ved at opdele toårsmålene i de tre hovedpunkter fra visionens tre linjer: TRO, HÅB, HANDLEKRAFT.

Forslagets ordlyd

Motivation og baggrund

Beslutningen om nye toårsmål følges op af en nærmere plan for implementering med fokus på, at målene får lokalt liv. Ambitionen er at dette sker på alle niveauer i organisationen - fra Hovedbestyrelse til lokale foreningsbestyrelser, i landsudvalg, nationale events og lokale aktiviteter. Dette arbejde skydes i gang på landsmødet med kickoff-workshops.

Visionsgruppen fremlægger på HB-mødet i september en nærmere plan for landsmødet og implementering.

Hovedbestyrelsen foreslår, at der afholdes valg til Udviklingspuljen.

Der skal vælges to repræsentanter fra KFUM og KFUK's foreninger.

Udviklingspuljen er et tilbud om støtte til KFUM og KFUK’s lokalforeninger og distrikter, som har kapacitet til nye fremstød, men ikke har midlerne.

Bestyrelsen består af to medlemmer, som er udpeget af Hovedbestyrelsen, og to medlemmer, der vælges af Landsmødet.
Generalsekretæren eller administrationschefen deltager uden stemmeret.
Alle vælges for en periode på to år.

Udviklingspuljens bestyrelse består p.t. af:

  • Kristian Breindahl Kruse, KFUM og KFUK i Vejle (valgt af Landsmødet)
  • Jesper Damgaard, KFUM og KFUK i Aalborg (valgt af Landsmødet)
  • Dorte Hougaard Madsen (udpeget af Hovedbestyrelsen)
  • Morten Ahle (udpeget af Hovedbestyrelsen)

Kandidater til den nye bestyrelse:

  • Kristian Breindahl Kruse, KFUM og KFUK i Vejle (stiller op til genvalg)
  • Morten Ahle, KFUM og KFUK i Thisted (udtræder af Hovedbestyrelsen, men stille op som kandidat valgt af Landsmødet)


Forslag til øvrige kandidater skal være afleveret til dirigenterne senest på Landsmødet jf. forretningsordenen. Formular kan udfyldes på Landsmøde-hjemmesiden kfum-kfuk.dk/lm

Læs mere om Udviklingspuljen på https://intranet.kfum-kfuk.dk/foreninger/oekonomi/fundraising

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Aarhus Midtby

Kontaktperson: Caroline Schjødt

Forslagets ordlyd

Landsmødet skal gøres mere økonomisk tilgængeligt for at sikre, at økonomiske forskelle ikke begrænser den demokratiske deltagelse og organisationens fremtidige udvikling.

Motivation og baggrund

Landsmødet skal give mulighed for, at alle medlemmer, og i særdeleshed unge medlemmer, aktivt kan deltage i den demokratiske proces, som foregår på landsmødet og former vores organisations fremtid. De høje omkostninger, der er forbundet med deltagelse på landsmødet, kan forhindre medlemmer i at deltage, ligesom lokalforeninger kan blive nødsaget til at begrænse antallet af medlemmer, som man vil sende afsted med tilskud. Dette mener vi er en udfordring for vores ambition om bred medlemsinddragelse, ligesom vi desuden mener, at midlerne kan prioriteres bedre.

Med dette forslag ønsker vi at sætte fokus på, at netop den høje deltagerpris aldrig må blive en hindring for, at lokalforeninger sender deltagere afsted på landsmødet. Vi synes, at vi i KFUM og KFUK har mange gode faciliteter rundt om i landet, hvor især flere efterskoler vil kunne egne sig til afholdelse af et landsmøde med samme kvalitet. Dette kan muliggøre en lavere deltagerpris og gøre det lettere for lokalforeninger at sende flere deltagere afsted. Derved sikrer vi, at landsmødet når endnu længere ud og bliver tilgængelig for alle, uanset økonomisk baggrund. På denne måde kan vi styrke det demokratiske grundlag og sikre, at alle medlemmer har en reel mulighed for at blive hørt og deltage i beslutningerne, som former vores organisation.

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Aarhus Midtby

Kontaktperson: Andreas Rabjerg Jørgensen

Forslagets ordlyd

Landsorganisationen skal tilstræbe lavere priser på landsarrangementer, således at lokalforeninger ikke bliver pålagt en økonomisk byrde. Derudover skal der arbejdes på ensretning og/eller ændring i tilskudsordningen, således at den nuværende skævhed i organisationen ændres.

Motivation og baggrund

Der er en tendens til, at landsorganisationens arrangementer har en utrolig høj pris, hvor landsorganisationen ønsker, og nærmest forventer, at lokalforeningerne giver en stor del af prisen i tilskud. Den høje pris er ofte langt over, hvad hovedparten af deltagerne selv kan betale for arrangementerne, og lokalforeningernes tilskud er derfor ofte en nødvendighed for deltagelse. Eksempler på dette er f.eks. Wonderful days 2023 med en pris på 1.950 kr. (for en uge), Move med en pris på 3.000 kr. (for tre weekender), Reconnect med en pris på 2.100 kr. (for en weekend) eller TankOp med en pris på 500 kr. (for et døgn).

Dette er derfor et forslag om, at landsorganisationen skal tænke over prisen på sine arrangementer og arbejde på at gøre arrangementerne billigere, så det gør det mere tilgængeligt for alle børn og unge.

Herunder mener vi, at der skal arbejdes på en løsning på den nuværende tilskudsordning, som skaber en skævvridning mellem lokalforeningerne. I dag er der stor forskel på, hvor meget man kan få i støtte til forskellige nationale arrangementer afhængig af, hvilken forening, som man er medlem af. Nogle foreninger giver 75% støtte til fx Wonderful Days og andre giver 0%. Det mener vi er forkert. Økonomiske faktorer skal ikke styre, hvor man vælger at være medlem og det må ikke fratage børn og unge deres plads i et meningsfuldt fællesskab.

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Forslagets ordlyd

Formuleringen i dag:

På landsmødet 2016 blev velkomstmedlemskabet indført, og i 2018 blev kontingentsatsen nedsat, samtidig med at organisationsbidraget bortfaldt. Samlet set er følgende vedtaget:

KFUM og KFUK opretter et velkomstmedlemskab for unge under 30 år med fælles landsmødefastsat kontingentsats. Kontingentsatsen for velkomstmedlemskabet er 75 kr. årligt, som medlemmet betaler til den lokale forening.

Forslag til Landsmødet 2024:

KFUM og KFUK ændrer velkomstmedlemskabet for børn og unge under 30 år til følgende:

Velkomstmedlemskabet:

  • Er en landsmødefastsat ramme for nye medlemmer under 30 år, hvor man kan blive medlem af en lokalforening for 75 kr. i kontingent i forbindelse med en tilmelding til større arrangementer udbudt af Landsorganisationen.
  • Kan også tilbydes af lokalforeninger og distrikter; enten generelt eller i forbindelse med deres arrangementer.
  • Giver medlemskab i en valgfri KFUM og KFUK lokalforening med medlemstilbud og -rettigheder som for lokalforeningens øvrige medlemmer.
  • Gælder fra indmeldelsestidspunktet og resten af året, hvorefter medlemmet overgår til foreningens ordinære kontingentsats.

Motivation og baggrund

Indtil nu har velkomstmedlemskabet været et tilbud, der skulle gælde i alle foreninger for alle nye medlemmer under 30 år.

Siden indførelsen af velkomstmedlemskabet i 2016, har flere foreninger indført og udbredt aktivitetsfællesskaber, som har relativt høje omkostninger. Vi har i samme periode også indført muligheden for halvårskontingent. Velkomstmedlemskabet til 75 kr. som tilbud til samtlige nye medlemmer under 30 for op til et års medlemskab, har samlet set ikke harmoneret med de strategier flere foreninger har til foreningsudvikling og medlemskommunikation. Nogle foreninger oplever også et større økonomisk tab, fordi kontingentet ikke modsvarer omkostningerne.

Tilbuddet om velkomstmedlemskab bliver med disse ændringer fokuseret til at gælde de medlemmer, der bliver inviteret med og får deres første møde med KFUM og KFUK gennem deltagelse på et større nationalt arrangement. Det kunne være ifm. Wonderful Days, Børnefestival, internationale rejser og projekter. På denne måde sikrer vi en ensartet kommunikation om, hvad medlemskab af KFUM og KFUK koster til nye, der gerne vil deltage på et af vore events.

I denne nye version af velkomstmedlemskabet vil man fortsat være medlem af foreningen til udgangen af det pågældende kalenderår.

Med den ny version af velkomstmedlemskabet vil der også blive mulighed for foreningen til at målrette velkomsten og have blik for overgangen fra oplevelserne på det nationale arrangement til et indholdsrigt medlemskab i foreningen.

Forslaget skal i øvrigt ses i sammenhæng med, at medlemssystemet inden længe vil give mulighed for at opkræve et aktivitetstillæg.

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Haderslev
v/ Jakob Damm Knudsen, formand

Forslagets ordlyd

Årstallet for KFUM og KFUK i Danmarks (KFUM’s) stiftelsesdato ændres fra 1878 til 1873.

Nuværende vedtægter:

§ 1 Navn
Landsorganisationens navn er KFUM og KFUK i Danmark.
Landsorganisationen er stiftet som hhv. KFUM (Kristelig Forening for Unge Mænd) i 1878 og KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder) i 1883 og sammensluttet i 1976 til KFUM og KFUK i Danmark. Landsorganisationen har hjemsted i København.

Forslag til ændring:

§ 1 Navn
Landsorganisationens navn er KFUM og KFUK i Danmark.
Landsorganisationen er stiftet som hhv. KFUM (Kristelig Forening for Unge Mænd) i 1873 og KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder) i 1883 og sammensluttet i 1976 til KFUM og KFUK i Danmark. Landsorganisationen har hjemsted i København.

Motivation og baggrund

KFUM og KFUK i Haderslev foreslår en vedtægtsændring af paragraf 1 stk. 2 i vedtægterne for KFUM og KFUK i Danmark. Som det fremgår af de nuværende vedtægter, er KFUM i Danmark stiftet i 1878. Men som det fremgår af vores vedtægter i KFUM og KFUK i Haderslev er KFUM i Haderslev stiftet den 23. februar 1873. Vi ønsker derfor, at det ændres i Landsorganisationens vedtægter.

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Forslagets ordlyd

Der indføres valgfrihed for medlemmer af Hovedbestyrelsens ledelse i forhold til at vælge titlen formand, forkvinde eller forperson.

Nuværende vedtægter:

§ 10 Hovedbestyrelsen

4. Hovedbestyrelsen konstituerer sig selv med et formandskab bestående af formand og næstformand. Formandskabet skal bestå af én mand og én kvinde. Desuden vælges en kasserer. Disse valg sker ved skriftlig afstemning og med simpel stemmeflerhed.

Forslag til ændring:

Medlemmer af Hovedbestyrelsens ledelse kan efter eget valg betegne sig som formand, forkvinde eller forperson og næstformand, næstforkvinde eller næstforperson.
I vedtægterne bruges herfra betegnelsen forperson/næstforperson.

4. Hovedbestyrelsen konstituerer sig selv med et forpersonskab bestående af forperson og næstforperson. Forpersonskabet skal bestå af én mand og én kvinde. Desuden vælges en kasserer. Disse valg sker ved skriftlig afstemning og med simpel stemmeflerhed.

Følgende konsekvensrettes, hvis Landsmødet vedtager ændringsforslaget:

Nuværende vedtægter:

§ 11 Retlige forpligtelser

1. Til retligt at forpligte landsorganisationen kræves underskrift af 2 myndige Hovedbestyrelsesmedlemmer blandt Hovedbestyrelsens formand, næstformand eller kasserer.

1.1 Såfremt der ikke findes to myndige personer blandt Hovedbestyrelsens formand, næstformand og/eller kasserer, vælges to myndige Hovedbestyrelsesmedlemmer som tegningsberettigede og så vidt muligt med enten formand, næstformand og/eller kasserer som en af disse.

Ændring:

§ 11 Retlige forpligtelser

1. Til retligt at forpligte landsorganisationen kræves underskrift af 2 myndige Hovedbestyrelsesmedlemmer blandt Hovedbestyrelsens forperson, næstforperson eller kasserer.

1.1 Såfremt der ikke findes to myndige personer blandt Hovedbestyrelsens forperson, næstforperson og/eller kasserer, vælges to myndige Hovedbestyrelsesmedlemmer som tegningsberettigede og så vidt muligt med enten forperson, næstforperson og/eller kasserer som en af disse.

Motivation og baggrund

Det har været praksis, at dem der står i spidsen for et landsudvalg eller Hovedbestyrelsen selv har besluttet, om de vil kaldes formand, forkvinde eller forperson. Som en konsekvens af dette foreslås det, at denne praksis også afspejles i vedtægterne.

Ændringen vil desuden ligestille os med andre børne- og ungdomsorganisationer i Danmark og signalere åbenhed og plads til forskellighed i KFUM og KFUK.

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Forslagets ordlyd

Hvis man som lokal forening har eller får ansatte og/eller bygninger, skal man have vedtægter (særvedtægter), der understøtter dette.

Nuværende vedtægter:

§ 7 Den lokale forening
3. Foreningen skal opfylde følgende formelle krav.
(...)
3.4. Foreningen skal have et sæt vedtægter, der er godkendt af Hovedbestyrelsen, og skal have alle efterfølgende vedtægtsændringer godkendt af Hovedbestyrelsen.

Forslag til ændring:

§ 7 Den lokale forening
(...)
3. Foreningen skal opfylde følgende formelle krav.
3.4. Foreningen skal have et sæt vedtægter, der er godkendt af Hovedbestyrelsen, og skal have alle efterfølgende vedtægtsændringer godkendt af Hovedbestyrelsen. Hvis foreningen har eller påtænker at få ansatte og/eller bygninger, skal der i foreningens vedtægter være en paragraf om ansættelse og/eller bygninger.

Motivation og baggrund

Der bør i de nationale vedtægter stilles krav om, at KFUM og KFUK’s foreninger ændrer vedtægter, hvis de beslutter at ansætte medarbejdere eller eje bygninger. Vi har særvedtægter for dette - men stiller p.t. formelt ikke krav om, at de benyttes.

Vi ønsker gode ansættelser og tæt kontakt med foreninger, der har ansatte, ligesom at det bliver transparent hvilke beføjelser og forpligtelser der ligger hos foreningen at have hhv. ansvar for ansatte og bygninger.

Forslagsstiller

Hovedbestyrelsen for KFUM og KFUK i Danmark

Forslagets ordlyd

Det tilføjes, at KFUM og KFUK’s lokale foreningers bestyrelser skal indsende underskrevet referat fra generalforsamlinger og fra konstituerende bestyrelsesmøder.

Nuværende vedtægter:

§ 7 Den lokale forening
7.3.3 Foreningen skal til landsorganisationen indsende revideret årsregnskab og indbetale organisationsbidrag efter anvisning.

Forslag til ændring:

§ 7 Den lokale forening
7.3.3 Foreningen skal til landsorganisationen indbetale organisationsbidrag efter anvisning, indsende underskrevet og revideret årsregnskab, samt underskrevne referater fra generalforsamlinger og fra konstituerende bestyrelsesmøder.

Motivation og baggrund

Dette er nødvendigt i forhold til at kunne stille den nødvendige dokumentation ved ansøgning om tipstilskud, ligesom dokumenter om skift i foreningsledelsen vil gøre det nemmere for landsorganisationen at yde service til foreningerne.

Forslagsstiller

KFUM og KFUK i Aarhus Midtby

Kontaktperson: Gertrud Payal Pilegaard Thomsen

Forslagets ordlyd

Landsorganisationen skal nedsætte en arbejdsgruppe, der får til opgave at:

1) belyse potentialer, såvel som udfordringer, ved Wonderful Days - med inddragelse af erfaringer og perspektiver fra hele foreningen.

2) sørge for, at arbejdet bliver retningsgivende for den fremtidige udvikling af Wonderful Days allerede fra WD27.

Motivation og baggrund

Wonderful Days er ikke et nyt emne på Landsmødet. Vi har debatteret det før, og vi kommer til det igen. I Aarhus Midtby har vi et ønske om, at de mange holdninger, tanker og ideer ikke strander i landsmødesalen, og derfor foreslår vi i år ikke nogen konkrete ændringer af Wonderful Days, men i stedet at en arbejdsgruppe får til opgave frem til næste Landsmøde at indsamle netop alle de erfaringer og perspektiver, der allerede er at finde i foreningen – i særdeleshed blandt de frivillige og i lokalforeningerne – og, i samarbejde med FL (Udvalget for Festivaler og Lejre), at bruge disse aktivt i den fortsatte udvikling af Wonderful Days.