Aarhus for Ukraine

Nyt navn til partnerskabet med to ukrainske YMCAs Local2Local.

Af: Morten Stensig Sørensen, formand for Aarhus for Ukraine.

Styregruppen for Local2Local har besluttet sig for at ændre sit navn til Aarhus for Ukraine. Det er et navn, som er nemmere at forstå, og som samtidig afspejler en ændring i projektets fokus siden Ruslands fuldskala invasion i 2022. Endelig er det nye navn også en åben invitation til hele Aarhus om at være med. Ukraine har brug for hjælp.

Samtidig har vi i styregruppen også benyttet anledningen til at få lavet et logo, som kan ses her på siden. Det er et logo som tydeligt signalerer KFUM og KFUK, og som derfor er et grafisk supplement til selve navnet. 

Navneændringen har været undervejs et stykke tid. Local2Local var for indforstået, og det var et navn, som projektet fik for 11 år siden, da det var et pilotprojekt under KFUM og KFUKs landsorganisation. Der er løbet meget vand under broen, siden vi i Aarhus gjorde det til vores eget projekt i 2017. Alle i styregruppen var enige i, at det var en god idé, og vi er glade for det nye navn.

En yderligere baggrund for at ændre navn er, at vores partnerskaber har ændret karakter siden Rusland invaderede Ukraine i 2022. Der er nu et stort fokus på at hjælpe og støtte fx med indsamlinger, som går til nødhjælp eller aktiviteter for børn og unge, der på forskellige måder er ramt af krigen. På den måde er det nye navn mere retvisende. Vi skal være der for Ukraine i de her år.

Aarhus for Ukraine vil dog stadig have et klart fokus på den ligeværdighed, som har været kendetegnende for vores partnerskab med vores ukrainske partnere. Vi vil ikke være et nødhjælpsprojekt. Vi har stadig projekter, der har et kulturelt eller klassisk empowerment sigte, fx den sangerturné, vi arrangerede i 2023 samt at fundraise til at unge frivillige fra YMCA i Lviv kan følge et internationalt kursus på Diakonhøjskolen her i Aarhus. Men det ændrer ikke ved, at for YMCA Lviv og YMCA Lutsk fylder krigen overalt og i alle deres projekter, og det har de i højere grad end før brug for støtte til.

Vi håber at vores nye navn bliver taget godt imod.

  • Partnerskabet med YMCA Lutsk og YMCA Lviv begyndte i 2013 som et pilotprojekt under landsorganisationen, og Local2Local var på den måde en fælles titel for flere danske lokalforeningers partnerskab med YMCAs i andre lande.
  • I 2017 vedtog KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus at gøre Local2Local til et permanent projekt og desuden at støtte YMCA Lviv finansielt i form af husleje og lønninger til en lille stab.
  • Styregruppen består af seks personer, men der er plads til flere, så hvis du synes projektet lyder spændende, kontakt Morten Stensig Sørensen på mss@kfum-kfuk.dk