Lokalt

Ung ukrainer fik et semester i Aarhus

Partnerskabet mellem KFUM og KFUK i Distrikt Aarhus og YMCA Lviv har blomstret de seneste år. Et eksempel på det er en ung kvinde ved navn Vira.

Micayla Linn og Morten Stensig Sørensen

Vira var en del af Diakonhøjskolens internationale kursus, Hope in Action, i tre måneder i efteråret 2023. En af de første ting, Vira lagde mærke til i Danmark, var, hvor imødekommende og venlige alle var over for hende. Der er så meget tillid mellem mennesker i Danmark sammenlignet med Ukraine. Som en person, der oplever en fuldskala krig, har følelsen af ikke at være glemt også haft en dyb indvirkning på hende. Tænk at nogen i Danmark finder penge til at investere i hende som person og frivillig!

Da størstedelen af hendes tid bruges på at tænke på krigen og måder, hun kan hjælpe sine medfrivillige hjemme i Lviv, har hendes oplevelser på Diakonhøjskolen i Aarhus spillet en stor rolle og givet hende nye ideer og viden. En del af kurset på Diakonhøjskolen var et praktikophold på KFUM's Soldaterhjem i Fredericia, hvor hun lærte om soldater-rehabilitering. Dette har været et centralt fokus for hende, da hun gerne vil bidrage til et lignende projekt i YMCA Lviv. 

Hendes baggrund inden for finansiel bankvirksomhed har også spillet en rolle i hendes passion for at finde finansiering og ansøge om bevillinger, der vil støtte et sådant soldater-rehabiliteringsprojekt. Selvom det kan være svært at finde finansiering eller bevillinger hjemme i Ukraine, håber hun, at alt, hvad hun har lært gennem sit praktikophold og undervisningen på Diakonhøjskolen, vil guide hende og YMCA Lviv i forberedelserne. Eftervirkningerne af en fuldskala krig mærkes allerede på de mænd og kvinder, der kæmper for hendes land, så behovet er allerede stort.

Selvom læringsmetoden er anderledes i Danmark end i Ukraine, nyder Vira, hvordan lærerne og eleverne på Diakonhøjskolen interagerer mere personligt. Hun føler, at hendes lærere oprigtigt bekymrer sig om deres studerende individuelt og ønsker, at de skal lære så meget som muligt. Vira måtte stoppe sin ph.d. da fuldskala krigen begyndte, så hun har virkelig nydt at kunne lære igen og lære i en sådan atmosfære, der giver hende håb og ideer, som hun vil afprøve, når hun vender hjem.

Skolegang er ikke det eneste spændende, Vira har oplevet, siden hun kom til Aarhus. Hun har fået at se sin første sæl nogensinde; besøgt en regnbue på toppen af Aros-museet og har kunnet se bølgerne i havet, når hun har lyst. Mens hun boede på Diakonskolens kollegie, har Vira også fået venner fra andre YMCAs i Europa. Disse nye venskaber har været meget opmuntrende og forfriskende for hende, fordi hun føler sig fuldt understøttet, uanset om folk forstår hendes situation som frivillig i et krigsramt land eller ej. Hun håber, at hun vil kunne samarbejde med sine nye venner på tværs af YMCA-landegrænser og opnå fantastiske ting.

Kort før Vira rejste hjem, fortalte hun, at det kun er begyndelsen på hendes næste rejse, hvor hun vender tilbage til Lviv med en hjerne fuld af spændende nye ideer og en rygsæk fuld af nye redskaber og venner, klar til at samarbejde med hende.

  • Diakonhøjskolen afholder hvert efterårssemester et internationalt kursus, kaldet Hope in Action, hvor danske værtsorganisationer fundraiser og inviterer unge frivillige fra hele verden.  
  • Local2Local har fået dækket alle hendes udgifter gennem en ansøgning til CKU (Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde) - både Viras rejse til Danmark samt kursusgebyret på Diakonhøjskolen. Local2Local har planer om i foråret 2024 at ansøge CKU om flere midler, og på den måde investere i flere unge frivillige i Ukraine.
    Hope in Action fokuserer på at give de internationale studerende kompetencer, gå-på-mod og inspiration til at kunne bære et større frivilligt ansvar, når de vender hjem igen.
  • Læs mere om Hope in Action her

Relatererde artikler

Se alle artikler