Billede af: Magnus Najbjerg

Rejseberetninger

Rejseberetning: YMCA175 inspirerer deltagerne til nye lokale aktiviteter

Mere end 3.000 unge fra mere end 100 lande var i august samlet i London for at fejre, at det i år er 175 år siden, at Sir George Williams grundlagde YMCA. Dengang var det for at hjælpe industriarbejderne på Londons fabrikker. I dag 175 år senere har YMCA udviklet sig til at være verdens største børne- og ungdomsorganisation, og YMCA175 viste os, hvad det egentlig vil sige.

Mathias Pedersen

50 unge fra KFUM og KFUK i Danmark har i løbet af fire intense dage ladet sig inspirere af andre YMCAs over hele verden, deltaget i nogle af de i alt mere end 300 timers workshop og fået endnu mere mod på at gøre en forskel dér, hvor de bor lokalt – og så har vi været med til at inspirere andre unge over hele verden. 

Særligt to fortællinger står klart for mig efter jeg er kommet hjem fra eventet YMCA 175. I Australien uddanner de hvert år mange hundrede unge gennem deres Youth Parliament Programmes. Her lærer de om lovgivningsprocesser og deres mulighed for at deltage i demokratiet, hvilket senest har resulteret i, at en gruppe unge fik gennemført en lov om vielse af homoseksuelle i delstaten Victoria. Og i Peru driver unge frivillige en skole for børn, som ikke har mulighed for ellers at komme i skole og forsøger at styrke dem gennem dans og kreativitet.

Fået ny viden 

Men udover de gode historier, som vi kan tage med os hjem, har jeg gennem workshops fået bedre redskaber til at arbejde med FN’s Verdensmål og fået ny viden om arbejdet med mental sundhed, bare for at nævne et par eksempler. Jeg er blevet endnu stærkere på, hvilken verdensbevægelse vi er en del af, og hvordan vi kan bruge det som dansk KFUM og KFUK. Mødet med unge over hele verden – som står med mange af de samme udfordringer som os selv – har for mig blot understreget, hvordan vi som bevægelse skal udnytte, at vi globalt kan samarbejde om at løse udfordringer lokalt.

Tager inspiration med hjem til lokalforeningen

I den danske delegation har vi efterfølgende delt vores tanker om, hvad vi er blevet inspireret til at ændre, når vi kommer hjem. Det er i sig selv inspirerende at høre, hvad vi hver især ønsker at ændre om det gælder klimaforandringer, mere aktivisme, økumenisk arbejde eller et styrket arbejde for mental sundhed. Derfor er en af de ting, jeg særligt tager med hjem fra London, en ambition om, at vi skal blive bedre til at gribe den gejst, som danske frivillige får ved at rejse ud med KFUM og KFUK og skabe relevante muligheder for dem, når de kommer hjem igen. 

I 2022 er det så verdens tur til at YMCA kommer til Danmark, når Verdensrådsmødet bliver afholdt i Aarhus. Det er en unik mulighed for at vise, hvordan vi som en frivilligt baseret organisation aktiverer unge over hele landet og giver dem livsmod og handlekraft ud fra et kristent ståsted. Med London i frisk erindring kribler det allerede i fingrene for at slå dørene op til et globalt arrangement på dansk jord.

Relatererde artikler

Se alle artikler