Billede af: Daniel Roved Langgaard og Rikke Kjær

Festival

Portræt af festivalchef: Helle Videbæk

Aftensolen skinner, og festivalstemningen pumper derudaf. Selvom vi sidder i en tom hal, der er indrettet til spisesal for Wonderful Days’ 500 deltagere, så er der ingen tvivl om, at vi sidder en aften midt i festivalugen midt på festivalpladsen. For der er masser af lyd, latter og glade deltagere lige på den anden side af dørene. Selvfølgelig skal portrættet af årets festivalchef Helle Videbæk tage sit udgangspunkt netop hér.

Connie Ejskær Braüner

Drømmen om mange flere deltagere

I sommeren 2019 bliver Helle Videbæk spurgt, om hun vil være festivalchef for Wonderful Days 2021 på Tommerup Efterskole. Der skal ikke lang betænkningstid til, for på Wonderful Days 2019 oplever Helle som frivillig den ubeskrivelige Wonderful Days-stemning med skøre aktiviteter og masser af seje frivillige. Undervejs tænker hun dog flere gange, at det kunne være fedt, hvis endnu flere deltagere kunne mærke denne stemning og de frivilliges energi og engagement. Derfor blev det netop ønsket om at få endnu flere deltagere med, der blev hendes motivation for at sige ja til rollen som festivalchef. ”Derudover var det også den gode stemning, der opstår, når man planlægger noget sammen med andre frivillige og idégenererer, der fik mig til at sige ja,” lyder det fra Helle.

Da Helle Videbæk i sommeren 2019 bliver spurgt, om hun vil være festivalchef for Wonderful Days 2021 på Tommerup Efterskole skal ikke lang betænkningstid til, for på Wonderful Days 2019 oplever Helle som frivillig den ubeskrivelige Wonderful Days-stemning med skøre aktiviteter og masser af seje frivillige. 


Det startede godt – men så kom corona

Det er ingen hemmelighed, at det har været udfordrende at planlægge Wonderful Days. Corona-situationen har mange gange lagt sig som en tung sky over planlægningsprocessen.

”Udgangspunktet var jo rigtig godt, fordi vi fik samlet et megagodt hold, og vi var allesammen sammen om det samme. Vi havde en ambition om, at deltagerantallet skulle have et ryk opad, og så var der rigtig mange idéer på bordet. Det var en megafed start – og så kom corona,” fortæller Helle. Dét betød, at der opstod mange udfordringer. I starten var udfordringen, at festivalkomitéen ikke kunne mødes fysisk. Traditionen tro plejer mange festivalkomitémedlemmer at sige ja til at være formand for et udvalg, fordi der er et stærkt fællesskab om at skabe festivalen sammen. ”Det er bare ikke det samme, når alle møder foregår online,” lyder det fra Helle. Da festivalkomitéen endelig måtte mødes fysisk, var coronasituationen fortsat omdrejningspunktet, fordi det pludselig var det usikkert, om festivalen overhovedet måtte afholdes denne sommer. Usikkerheden bundede i, at sommerlejre for børn og unge kom i samme kategori som de store festivaler. Dét skabte røre i foreningslivet og resulterede i, at Helle en aprilmorgen blev interviewet af DR Nyheder omkring situationen.

Udgangspunktet var jo rigtig godt, fordi vi fik samlet et megagodt hold, og vi var allesammen sammen om det samme. Helle Videbæk

”Jeg stod op kl. 5 den morgen for at køre til Tommerup Efterskole for at møde journalisten fra DR Nyheder. Det var vigtigt at tale vores sag, og jeg synes oprigtigt, at det var unfair, at vi kom i samme kategori som de store festivaler, så selvom jeg var både spændt og nervøs, så var jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville stille op til interviewet,” siger Helle. Det var særligt vigtigt for hende at understrege uretfærdigheden i, at Wonderful Days som en alkoholfri ungdomsfestival for 13-19-årige kom i samme kategori som Roskilde Festival, Skanderborg Festival og de andre store festivaler. Som festivalchef oplevede hun stor opbakning og gode reaktioner på interviewet fra KFUMog KFUK’s bagland. Reaktioner, som var med til at booste håbet og troen på, at festivalen kunne lykkes. ”Jeg vil også meget gerne fremhæve, at det har været uundværligt at have Heidi (Konsulent for Festival og lejre) ved min side igennem hele processen,” lyder det fra Helle.

Virkeligheden lever op til drømmene

Kigger man tilbage til 2019, så var Helles drøm at stå i spidsen for en festival med flere end 1000 deltagere. Det gældende forsamlingsbud lyder, at der kun må være 500 mennesker forsamlet, så drømmen, hvad angår at forsamles mange flere deltagere, indfries ikke denne gang til trods for, at KFUMog KFUK oplevede meget stor efterspørgsel og efter kun halvanden måned måtte melde udsolgt. Heldigvis oplever Helle, at mange andre af hendes drømme indfries i denne uge: ”Jeg synes, at vi har lavet en megafed Wonderful Days. Der er virkelig nogle frivillige, der har givet den total meget gas og lavet nogle sjove aktiviteter. Et underholdningsudvalg, som har leveret et virkelig gennemført show på scenen. Jeg er total blæst bagover af deltagerne, som giver sig fuldt ud til alle aktiviteter og koncerter. Jeg er stolt af at stå i spidsen for det her, og jeg glæder mig så meget til de kommende dage.” 

Jeg er total blæst bagover af deltagerne, som giver sig fuldt ud til alle aktiviteter og koncerter. Helle Videbæk

Relatererde artikler

Se alle artikler