Billede af: Magnus Najbjerg og Simon Bergholdt

Globalt

Lektieklub i Cameroun blev til GellerKlub i Aarhus

Det var et besøg hos en lektieklub i Cameroun, der var inspirationen til at starte GellerKlub. Her mødes børn om venskab, verdensmål og vandfarver.

Lærke Staunstrup Kjær

Da Annika Nygaard og Rebekka Søvndal var på rejse med Y-Glocal til Cameroun, havde de fået en opgave. De skulle vælge ét af FN's 17 verdensmål, som de ville tage med hjem og bruge som inspiration til et projekt. Valget faldt på verdensmål nummer 10: Mindre ulighed. På rejsen besøgte de en lektieklub, som skulle gøre det muligt for børn uden højtuddannede forældre at få lektiehjælp og dermed skabe mindre ulighed. Dét inspirerede dem til at starte et projekt i Gellerup i Aarhus, hvor de boede til dagligt. Men her var behovet et andet end lektiehjælp:

“Det er i høj grad ikke det faglige, der spænder ben for børnene i Gellerup – det er det sociale. De fleste af børnene i Gellerup står et helt særligt sted, for de er på en eller anden måde fremmede i deres fødeland. De taler alle minimum ét andet sprog end dansk og glider konstant ud og ind mellem to meget forskellige verdener,” fortæller Annika.

Gennem aktiviteter og kurser blandt andet p 
familie- og b rnesommerlejre, Wonderful Days og
Efterskolefestival  nsker vi at skabe bevidsthed
og inspirere til, at alle kan g re en forskel: At
blive s kaldte glokale helte.
Anna Gundersen - Medlem af arbejdsgruppen for Y-Glocal

En mangfoldig klub søsættes

GellerKlub havde sin første klubaften i 2020. En klub, hvor børn i 3.-5. klasse mødes en gang i ugen til hyggelig klubaften.

”Formålet var at skabe en klub, som kunne rumme alle, give fællesskabsfølelse og et frirum med leg, spas og hygge. Vi ville allerhelst give børnene en følelse af at være ønsket og passe perfekt ind! GellerKlub rummer alle: Ikke kun piger eller drenge, ikke bare dem, der kan lide sport eller krea, men alle!”

Glokale helte

Netop sådan et projekt, som de to piger har startet i Gellerup, er en af de ting Y-Glocal arbejder med herhjemme.

”Gennem aktiviteter og kurser blandt andet på familie- og børnesommerlejre, Wonderful Days og Efterskolefestival ønsker vi at skabe bevidsthed og inspirere til, at alle kan gøre en forskel: At blive såkaldte glokale helte,” fortæller Anna Gundersen og fortsætter:

“Men det er klart, at der er visse forskelle på disse glokale helte, om vi er i Danmark, Sydafrika eller Cameroun, som er de lande, Y-Glocal samarbejder med. Nogle af de største kontraster vi oplever, er de forskellige udgangspunkter, omstændigheder og derfor handlemuligheder og løsninger, der er på de udfordringer, vi står overfor,” siger Anna Gundersen.

Hun peger dog også selv på, at selvom der findes store forskelle i dagligdagen mellem vores velfærdssamfund og de to lande i Afrika, er unge menneskers drømme, udfordringer og tanker om livet til stede i både Danmark, Cameroun og Sydafrika.

 

GellerKlub

  • En børneklub for børn i 3.-5. klasse.
  • Mødes hver tirsdag fra 16.00 til 18.30 i klublokalet ved Freds-pladsen i Gellerup.
  • Klubaftener med alt fra bål og krea til FN’s verdensmål på programmet.

Lærer meget af hinanden

”Vi har selv oplevet at blive inspireret i mødet med vores partnere, og vi vil gerne dele denne oplevelse med andre. Gennem mit møde er jeg blevet bekræftet i min tro på, at vi i samarbejdet lærer af og med hinanden,” fortsætter Anna.

Denne inspiration var også tydelig at finde hos Annika fra GellerKlub:

”Hvis børnene mærker fællesskabet i GellerKlub og føler sig som en del af det, så vil jeg sige, at missionen er lykkedes!”

Selvom Annika ikke selv er leder i klubben længere, fortæller hun også om, hvordan lederne ikke blot afholder en klub for børnene i GellerKlub, men at de også bliver lukket ind i børnenes lokalsamfund og hilser, hvis de tilfældigvis mødes i CityVest:

”Det er simpelthen så fedt at blive en mikroskopisk del af deres verden!”

Relatererde artikler

Se alle artikler