Globalt

Tæt samarbejde mellem Danmark og Ukraine: et år, en million og en stor tak

På Landsmødet sidste år, blev der vedtaget en resolution, som havde til formål at øge samarbejdet med YMCA Ukraine og undersøge, hvilke muligheder KFUM og KFUK har både på kort og lang sigt. Her er nogle highlights.

Filip Hove Kristensen og Rasmus Jeppesen

Ny Ukraine-arbejdsgruppe 

I starten af året er der blevet nedsat en arbejdsgruppe under landsudvalget for Globale Fællesskaber. Den tager udgangspunkt i resolutionen fra Landsmødet og skal undersøge hvordan det fremtidige Ukraine-arbejde i KFUM og KFUK skal se ud. Har du inputs eller vil du gerne tænke med, er du meget velkommen til at kontakte Filip Hove (filiphove@kfum-kfuk.dk).

Ukrainske deltagere på Wonderful Days

Årets Wonderful Days blev besøgt af 10 ukrainere. Nogle gennem Local-2- Local-samarbejdet mellem KFUM og KFUK Distrikt Aarhus og YMCA i Lviv og Lutsk, mens andre blev økonomisk støtte fra vores egen Solidaritet 10'eren samt nogle midler fra Civilsamfund i Udvikling (CISU). 

De ukrainske unge fik nogle fantastiske sommerferie oplevelser, og et tiltrængt afbræk fra krigens ubehageligheder.

Wonderful Days 2023 var min allerførste internationale oplevelse i YMCA. Det viste mig vigtigheden af interkulturel kommunikation. Jeg var meget bekymret for at tale engelsk, men på dag tre blev jeg ret komfortabel, og det føltes fantastisk. Det var en fantastisk mulighed for at møde mennesker fra andre lande og kulturer og også øve mit engelsk.

Jeg elskede de forskellige workshops og aktiviteterne omkring lejrbålet. Vigtigst af alt fik jeg nye venner, og jeg glæder mig til at holde kontakten med dem.

Denne rejse viste mig, hvad jeg skal stræbe efter, og jeg er virkelig taknemmelig over for KFUM og KFUK i Danmark for denne oplevelse
Oleksandr, 17 år, Volyn YMCA (Lutsk), Ukraine


På billedet ses Oleksandr (t.h) sammen med Tanya også fra YMCA Lutsk

Varevogn til YMCA Lviv

I foråret 2022 og foråret 2023 er der blevet sendt henholdsvis en minibus og en varevogn til YMCA Lviv. Minibussen blev finansieret af KFUM og KFUK i Randers og Distrikt Randers-Djurs og Randers Y’s Men Club, og blev bl.a. brugt til at transportere internt fordrevne rundt i starten af krigen, men efterhånden steg behovet for at fragte nødhjælp rundt i Ukraine og dette var minibussen ikke egnet til. Derfra kom ideen til en varevogn, som vil kunne dele 5-6 gange mere nødhjælp ud pr. tur. Y’s Men Denmark har støttet med det fulde beløb til køb og transport af varevogn og Y’s Mens klubberne Nordthy, Randers og Marselisborg var behjælpelige med at fylde den op med soveposer, legetøj, tøj og andet der er behov for i Ukraine. 

Vi siger mange tak til de engagerede hjælpere. 

På billedet ses, foruden Filip Hove Kristensen og Rasmus Jeppesen, Ivan Pedersen fra KFUM og KFUK i Randers som var instrumentel i at det lykkes at sende endnu en vogn af sted til Ukraine.

 

Ukrainsk kor

I juni var der fint besøg fra YMCA Lvivs kor, som synger den gamle ukrainske sangform som er på UNESCOs verdensarvliste. Sanggruppen som kalder sig for ‘Ukraine - Terra Incognita’ (oversat: Ukraine - ukendt land) var på turné rundt i Jylland. De ukrainske sangere afholdt i alt 6 koncerter med deres helt særegne ukrainske flerstemmige kor, hvor de sang sange fra den ukrainske sangskat. 

Der blev afholdt koncerter i Aarhus, Kjellerup, Herning, Horsens og Kolding i samarbejde med KFUM og KFUK-lokalforeninger. Samtidig blev der samlet i alt ca. 50.000 kr. ind til Local-2-Locals arbejde. Læs mere om koret på KFUM og KFUKs hjemmeside ved at søge efter “Så syng da, Ukraine, lad hjertet tale!”.

 

 

Indsamling 

Da fuldskala-invasionen startede i februar 2022, sadlede Local-2-Local hurtigt om til nødhjælp og til aktiviteter for forældre og børn, som er pårørende til soldater, samt interne fordrevne mennesker. I samme ombæring blev der lavet en indsamling fra landsorganisationen side. Siden februar 2022 er der blevet indsamlet mere end 1 mio. til forskellige projekter og hovedsageligt til støtte hos YMCA Lviv. Dette dækker både over bidrag fra enkeltpersoner til fondspenge fra fx. Y’s Mens og CISU.  


På billedet ses børn og deres forældre i YMCA Lvivs foreningslokaler.

Relatererde artikler

Se alle artikler