Ordet “andagt” kan lyde både gammeldags og måske lidt kedeligt. Det behøver det ikke at være, mener projektleder på DetMedGud Louise Heldgaard Bylund. Hun mener, at en andagt kan være alt muligt forskelligt. En leg, en gåtur, musik, bøn, lys, mørke, samtale eller endda bare stilhed.
Det at holde en andagt er helt grundlæggende, at man skaber et rum eller en stund, hvor der skal være plads til de mere komplicerede spørgsmål om livet, vores ståsted og Gud,siger Louise Heldgaard Bylund.
DetMedGud er ikke et nyt projekt. DetMedGud har eksisteret siden 2005 og blev relanceret i 2019. Med en bevilling fra Borg-fonden har projektet fået ny luft under vingerne og har kunnet ansætte både en projektleder og en projektmedarbejder i en 2,5-årig periode. Projektet er et samarbejde mellem Danmarks største kristne børne- og ungdomsorganisationer; KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, FDF og KFUM og KFUK.
Et to-delt projekt
DetMedGud består af to dele. En hjemmeside, detmedgud.dk, som indeholder mere end 100 færdige andagter, hvor frivillige, præster og lærere kan blive inspireret til at skabe rum for emner som tro, tvivl, liv, afmagt og håb sammen med børn og unge.
Derudover består projektet af en række muligheder for lokale besøg og kursusmoduler for både erfarne og mere uerfarne frivillige under titlen “DetMedGud vil ud”
Alt det med Gud, liv og tro er aldrig noget, den enkelte frivillige eller lokalforening skal stå alene med. Det er noget, vi skal blive ved med at tale med hinanden om. Hvad vil vi? Hvad kan vi? Hvad, synes vi, er svært? Hvad gør vi så?fortæller Louise Heldgaard Bylund.
Projekt DetMedGud vil på den måde gerne være med i samtalen og bidrage både med ny inspiration og sparring hos lokalforeningerne i de fire organisationer bag projektet.
Bibelens tekster i fokus
Andagterne på detmedgud.dk tager udgangspunkt i Bibelens tekster. Ifølge Louise Heldgaard Bylund gør dette bestemt ikke andagterne irrelevante for børn og unge i dag.
Bibelen er fyldt med skøre, sjove og forunderlige fortællinger, der siger utrolig meget om, hvordan det er at være menneske i en verden, man sjældent forstår,siger hun.
Lige nu er det sæsonaktuelle Allehelgens-materiale klar på hjemmesiden. Om det nye materiale uddyber Louise:
Det er sæson for græskar og plastik skeletter i gadebilledet, og ungerne glæder sig til Halloween. I kirken inviterer man samtidig til Allehelgensgudstjeneste. Både Allehelgen og Halloween giver anledning til at undersøge emner som mørke, lys, død, savn og minder. Grundtonen i årets Allehelgens materiale er, at Gud insisterer på at være lys i mørket. I materialets fem uafhængige dele er der plads til stille stunder og minder, men også leg, fantasier om Guds hus og udskæring af græskar.
Følg DetMedGud
Du kan følge projektet på de sociale medier Facebook og Instagram.
Du kan kontakte DetMedGud via projektleder Louise Heldgaard Bylund på telefon: +45 22 22 94 24 eller på mail: louise.heldgaard@kfumspejderne.dk