Billede af: Caroline Schjødt

Uddannelse

Forandring i KFUM og KFUK

‘Forandringsagent’. Måske er det første gang, du læser ordet eller hører om det. Måske ved du allerede, hvad det er.

Mads Peter Bilde

Første gang jeg læste det, var i en sms-besked fra KFUM og KFUK, hvor der stod: “Har du sabbatår eller overvejer du en pause fra studierne? Drømmer du om at gøre en forskel for børn og unge? KFUM og KFUK søger forandringsagenter i Aarhus og København. Styrk dine kompetencer og byg et stærkt netværk.” 

Alt lød perfekt for mig. Jeg ville gerne bo i Aarhus og ja, jeg ville selvfølgelig gerne gøre en forskel for børn og unge, styrke mine kompetencer og udbygge mit netværk. Men “forandringsagent i KFUM og KFUK”? Skal jeg forandre hele KFUM og KFUK på et halvt år?

Jeg søgte stillingen og fik den, og det seneste halve år har jeg været netop dét: Forandringsagent i KFUM og KFUK. Jeg husker, at jeg gik ind til det med en forestilling om, at jeg skulle ind og forandre. Nu skal de bare se, hvad jeg kan. Sammen med et hold på tre andre agenter, Ida, Sigrid og Maibritt, skulle jeg vende KFUM og KFUK på hovedet. Men undervejs ændrede jeg tankegang. Jeg blev opmærksom på, hvad KFUM og KFUK er, og hvad det giver til mennesker. For jeg tror, at KFUM og KFUK skaber fællesskaber, der forandrer børn og unge. 

Som forandringsagent skulle jeg ikke være forandringen eller skabe forandringen selv. Som forandringsagent får man modsat lov til at bidrage med det, man har, til forandrende fællesskaber, som KFUM og KFUK skaber hver dag. Maibritt har været med til at “gøre verden større for de mindste” på Aarhus Børnehøjskole, Sigrid har rammesat og faciliteret fællesskaber i Indre By-foreningen i København, Ida har sammen med Hovedbestyrelsen, distrikter, lejre og lokalforeninger påvirket vores fællesskaber i en mere bæredygtig retning, og jeg selv har været med til at åbne Danmarks første Fairhus i Aarhus, som skal skabe fællesskaber, der rummer og rammer unge, hvor de er. 

Jeg har været med til at lave en stor gadefestival for 250 unge, arrangeret guitarhold, malet en fire meter høj reol, bygget plantekasser, udviklet koncepter og været vært i Fairhuset til de første åbningsdage. Jeg har fået nye venner, spillet en masse bordtennis, haft nogle fantastiske kollegaer og mærket KFUM og KFUK’s magi.



For os forandringsagenter er det en gave at få lov til at være med i disse forandringer, men samtidig giver vi også vores viden om og indblik i det at være ung i Danmark. Som forandringsagent, ung, ufaglært og uerfaren, får man muligheden for at komme ind i en stor organisation og et stort projekt, hvor man mærker, at man har værdi og indflydelse. Det er vigtigt, at vi unge indgår i de fællesskaber og organisationer, hvor vi får mulighed for at forandre os sammen. For det er i fællesskabet, vi får grund til at tro, at der er håb for i morgen og brug for os i dag. 

Bliv forandringsagent

Til foråret starter et nyt hold forandringsagenter. Stillingsopslagene er oppe - Er det dig, eller én du kender, der skal søge?

Se stillingerne

Relatererde artikler

Se alle artikler