Billede af: Theresa Engelst Lassen

Lokalt

I Vegetarværkstedet lærer mænd at lave klimavenlig mad

Hvordan laver man vegetarisk mad? Svaret kan du finde i KFUM og KFUK i Ikast, hvor Anders Haug Immersen og Karsten Fyhn har startet Vegetarværkstedet.

Marius Henneberg Josiassen

Idéen til et Vegetarværksted opstod på Landsmødet, hvor Anders og Karsten diskuterede den nye vision og de nye Toårsmål. Da de tog hjem, var det med et mål om at lære at lave mere vegetarisk mad, så de både selv kunne spise mere klimavenligt og samtidig hjælpe børnene i foreningen med at passe bedre på Jorden og gå forrest i den grønne omstilling.

Vil I forklare, hvad Vegetarværkstedet er?
“Vegetarværkstedet er en åben vegetarisk madklub for mænd. Vi mødes én gang om måneden i et skolekøkken i Ikast. Vi er som regel mellem ni og atten deltagere i alderen 35 til 60 år. Karsten og jeg, Anders, har arrangeret de første to aftener, hvorefter det har været deltagerne, der har budt ind med, hvad vi skulle lave. Vi har typisk lavet tre forskellige retter i grupper. Når vi alle er færdige, sætter vi os sammen til bords, synger en sang og spiser maden sammen. Vi snakker også om maden og om hvilke oplevelser, vi har haft med at lave maden.”

Hvem kommer og laver mad?
“Vi er en blandet flok mænd med forskellige baggrunde. Nogle er meget bekendt med KFUM og KFUK, mens andre ingen kendskab har. Der er ingen af os, der har nogle særlige forudsætninger for at lave vegetarisk mad, men alle byder ind med det, de kan, og vi lykkes som regel med at få lavet noget superlækkert mad.”

Hvorfor valgte I at starte Vegetarværkstedet?
“På Landsmødet var Anders i inspirationsrummet "Skabt med ansvar - tro, klima og handling”. Her blev der snakket bæredygtighed, og Anders gav input til, at det som familiefar kunne være svært at overskue at starte med at leve mere vegetarisk. Da Anders gik derfra, kom idéen, hvorefter den straks blev pitchet til Karsten. Derfra gik det hurtigt, og i forbindelse med udarbejdelsen af actionpunkter til Toårsmålene satte vi os målet om at mødes senere på året og starte det op det følgende år.”

Hvad har den nye vision og de nye toårsmål betydet for Vegetarværkstedet?
“Vegetarværkstedet er baseret på Toårsmålene, da det er derfra, det udspringer. Det er med ønsket om at kunne leve mere bæredygtigt og lave et fællesskab, hvor man kan få det gjort mere konkret og ‘jordnært’. Det skal erfares, at det ikke er besværligt at lave vegetarmad - og der kan laves meget lækker mad uden nogle særlige evner i et køkken.”

Hvilken respons får I fra dem, der deltager i Vegetarværkstedet?
“Generelt rigtig god respons. Deltagerne er rigtig gode til at være med til at sprede budskabet og prikke til deres egne naboer og venner. De byder altid ind med godt humør, og udfordringerne går de på med krum hals. At det allerede fra tredje gang var deltagerne, der tog teten med at lave menuen, handle ind og så videre var virkelig godt.”

Miniguide fra Grønt Netværk

KFUM og KFUK’s Grønt Netværk har samlet fem gode råd til dig, der gerne vil sætte et grønt aftryk i foreningen. Så kan du for eksempel starte med at kigge på:

Tjek foreningens forbrug
Er der sparepærer i lamperne, og hvor kommer jeres varme fra?

Genbrug materialer
Hvad har I liggende, som I kan genbruge af materialer, når I laver aktiviteter (lav evt. en lagerliste). Hvis I har brug for at købe noget, så køb gerne i god kvalitet, så det holder længere.

Plant noget nyt
Hvis I har et udendørs areal, kan I plante træer eller lave et vildt bed.

Hold en tøjbyttedag
Er der én, der er god til at sy, kan I også reparere tøj.

Skab oplevelser i naturen
Sådan minder vi os selv på, hvad vi skal værne om. 

Relatererde artikler

Se alle artikler