Fællesdag skaber møder på tværs af kulturer
Søndag den 2. april var ca. 40 flygtninge fra Struer til frokost i forskellige danske hjem omkring Asp og Langhøj, hvor der blev hygget og spist typisk dansk mad.
Efter frokosten mødtes alle familier og flere til - i alt 120 mennesker - til en aktivitetsdag ved Langhøjskolen. Her blev der spillet bold, leget på redskabsbane, lavet perler og pandekager over bål og bagt småkager i skolekøkkenet.
Dagen sluttede af med fælles kaffebord, hvor snakken gik lystigt og interessen for at lære hinanden at kende og få forståelse for hinandens kultur var stor.
Inviterer flygtninge indenfor
Bag fællesdagen stod KFUM og KFUK i Asp.
”Vi vil være en del af et aktivt lokalsamfund, der også tager del i integrationen af de flygtninge, Struer Kommune modtager, og derfor har vi bogstaveligt talt inviteret flygtninge indenfor. Det er for os vigtigt, at vi og vores børn møder de mennesker, som vi ellers kun hører om i medierne,” siger Lisbeth Nykjær fra bestyrelsen i KFUM og KFUK i Asp.
Idéen til fællesdagen er opstået under et forløb med foreningsudvikling, hvor fokus har været på at vende sig ud mod samfundet.
“Vi ville gerne række ud over os selv og gøre noget for andre. Det skulle ikke kun være for egne medlemmer, men for hele lokalsamfundet,” siger Lisbeth Nykjær.
Mange tager ansvar
En måned inden fællesdagen holdt KFUM og KFUK i Asp infomøde, hvor alle interesserede var inviteret med. Her var bl.a. oplæg af en fra kommunen, der fortalte om flygtninges vilkår i Danmark samt en flygtning, der fortalte sin historie.
Der viste sig at være god opbakning fra de fremmødte, og i løbet af aftenen var den kommende fællesdag nærmest planlagt med alt lige fra aktiviteter til hvem, der ville bage kage.
“Det har faktisk ikke krævet så meget at planlægge, fordi mange tog ansvar. Vi kan nogle gange have svært ved at engagere folk i det mere organisatoriske arbejde i KFUM og KFUK, men det var ikke et problem ved et arrangement som dette. Det var folk bare med på,” siger Lisbeth Nykjær.
Danner grobund for flere møder
På fællesdagen deltog mennesker fra lokalområdet, der ikke normalt kommer hos KFUM og KFUK.
“Deres respons var, at de var glade for, at nogen tog initiativet, fordi de ikke selv vidste, hvordan de skulle komme i kontakt med flygtninge, så det var godt, at vi gjorde det,” siger Lisbeth Nykjær.
For foreningen har det også givet ny energi, og bestyrelsen var høj i flere uger efter arrangementet:
“Det har givet en masse snak og åbnet op. Jeg tror, det er positivt at vise, at KFUM og KFUK vil mere end bare sig selv. Det har givet gode vinde til foreningen,” siger Lisbeth Nykjær.
Fællesdagen i begyndelsen af april har skabt spirende bekendtskaber, og flere af de danske værtsfamilier er blevet inviteret på genvisit i flygtningefamiliernes hjem.
Ovenpå forårets succesfulde dag er der allerede nu planer om endnu en integrationsdag i sensommeren.