Rejseberetninger

Rejseberetning: Derfor er vi med til YWCA World Council

Nysgerrige, beredvillige og en anelse skeptiske. Sådan drog vi afsted til YWCA World Council, som er generalforsamlingen for verdensbevægelsen YWCA, der afholdes hvert 4. år – denne gang i Sydafrika.

Margrethe Svenstrup Thomassen, medlem af YWCA Arbejdsgruppen

15 var vi afsted til Johannesburg i Sydafrika. Med forskellige udgangspunkter og baggrunde i KFUM og KFUK og med hver sin opgave at have fokus på under mødet.

Blandt andet deltog generalsekretæren og forkvinden fra vores søsterorganisation KFUK's Sociale Arbejde, som i sin essens på mange måder minder mere om YWCA rundt i verden, end vi gør i KFUM og KFUK.

Desuden bestod delegationen af repræsentanter fra fx Hovedbestyrelsen, Kristendomsudvalget, Lokale Aktivitetsmiljøer, Kvindeligt Voksenarbejde og YWCA Arbejdsgruppen. Og vi havde så sandelig også mænd med. Det giver vel ingen mening at kæmpe for ligestilling, hvis denne ikke er for og involverer alle.

 

Hvad skal vi med YWCA?

Jeg kunne bruge uanede mængder af plads på den skeptiske indgangsvinkel, som på mange punkter blev bekræftet i forhold til organisering og styring af verdensrådsmødet. Især i denne sammenhæng fik vi også gjort brug af beredvilligheden til at forsøge at hjælpe en haltende organisation godt på vej.

Jeg vil dog primært fokusere på nysgerrigheden i forhold til at forsøge at besvare et spørgsmål, som jeg ofte hører. Hvad skal og kan vi egentlig bruge YWCA til? Hvordan passer de ind i KFUM og KFUK i Danmark med deres overordnede fokus på pigers og kvinders rettigheder. I Danmark har vi jo allerede ligestilling, ikke?

Jeg vil argumentere for tre områder, som gør det absolut meningsfuldt at være en del af og samarbejde aktivt med YWCA på verdensplan, nationalt og lokalt. (Selve spørgsmålet om ligestilling i Danmark er en længere diskussion, som jeg gerne tager en anden god gang.)

 

Læring:

YWCA er en stor og forskelligartet størrelse. Der findes et utal af nationale og lokale foreninger, som vi kan drage læring fra. Jeg vil fremhæve to punkter. Den første er fortaleri eller 'advocacy', som det hedder på engelsk.

Kvinderne i YWCA er enormt stærke på at advokere for deres sag. Det er de både i deres lokale miljøer, regionalt og helt op på FN-niveau, hvor de har meget at skulle have sagt i fx UN Women. Faktisk har direktøren i UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, baggrund i YWCA. KFUM og KFUK i Danmark er måske ikke som sådan en politisk organisation, men vi kunne sagtens blive meget stærkere på at stå frem og sige, hvad vi mener og står for i forhold til børn, unge og fællesskaber.

Desuden fokuserer YWCA rigtig meget på det, der kaldes intergenerationelt lederskab. Altså, ledelse på tværs af generationer. Det er vi på mange måder allerede gode til i Danmark, men der kunne arbejdes endnu mere med konceptet i vores tilbud. Det blev især kvinderne fra Kvindeligt Voksenarbejde meget inspirerede af, så måske vil vi snart se en større aldersspredning til deres årlige samlinger.

 

Partnerskaber:

Den nysgerrige tilgang blev brugt flittigt i forhold til at snakke med YWCAs fra andre lande. Blandt andet kommer vi hjem med mange nye spændende partnerskabsmuligheder. Her kan nævnes YWCA Hviderusland, som fx arbejder med Escape Rooms, ligesom de gør i Aalborg.

Samtidig har de et stort fokus på vold mod kvinder og kvinder i prostitution, hvilket er et område, som KFUK's Sociale Arbejde har fokus på. Måske kan der her ses en mulighed for et styrket samarbejde både med KFUK's Sociale Arbejde og en international YWCA.

Andre eksempler er YWCA Egypten og YWCA Taiwan, som har stort fokus på sommerlejre. Det kunne give god mening at tilføje et YWCA-præg på vores internationale gæster til Wonderful Days og andre lejre og festivaler i Danmark. Der er uden tvivl også meget at lære fra deres måde at gøre tingene på.

 

Ansvar:

Set fra dansk side er YWCA på mange måder en famlende organisation, der i mange år har lidt under dårlig ledelse og manglende gennemsigtighed.

Derfor var der også primært fokus på at opbygge det interne til dette World Council , hvilket vi har store forhåbninger til kan ske med en ny generalsekretær og en ny forkvinde.

Som en velfungerende landsorganisation er det en del af vores ansvar at støtte kapacitetsopbygning samt god ledelse og styring i YWCA. Det er vores ansvar at støtte vores mange søstre og brødre i nationale og lokale foreninger rundt i verden, som i deres daglige arbejde drager nytte af at være medlem af en velrenommeret verdensbevægelse med et stort talerør i blandt andet FN.

Måske drager vi ikke selv nytte af medlemskabet på samme måde, men vi kan bidrage til, at andre får det bedste ud af organisationen.

 

En rejse, der ikke slutter

Alle 15 kommer vi hjem med hver vores indtryk og ideer til, hvordan vi i Danmark kan drage fordel af vores medlemskab af YWCA. Stadig nysgerrige, beredvillige og ja, en anelse skeptiske.

Derfor er det også en rejse, der ikke slutter, bare fordi vi er kommet hjem. Det er faktisk først nu, den begynder. Nu skal vi for alvor i gang med at lære, udvikle partnerskaber og tage ansvar, så også du kan mærke, hvad det vil sige at være en del af YWCA lige meget, hvor du hører til i KFUM og KFUK i Danmark.


Har du lyst til at høre mere, må du meget gerne kontakte YWCA Arbejdsgruppen 

Relatererde artikler

Se alle artikler