Billede af: Mathias Sebastian Rasmussen

Lokalt

Odense: Flere har taget fællessangen til sig

Den månedlige Højskolesangaften lidt af et tilløbsstykke i KFUM og KFUK i Odense. Kom med indefor og mærk hyggen.

Anna Rebien Lund og Henriette Kruse

Der er kamp om stolene, når KFUM og KFUK i Odense inviterer til Højskolesang i Munkebjerg Kirke. 

100 deltagere

Frivillige er ved at gøre lokalet klar. Kaffen er brygget, og Henriette Kruse er ved at stille de sidste borde frem. Hun er medlem af foreningens Højskolesang-udvalg, der siden vinteren 2017 har stået bag eventet.

Højskolesang afholdes seks til syv gange om året, og flere frivillig fra KFUM og KFUK i Odense hjælper med de praktiske opgaver i forbindelse med arrangementet. En af dem er Anna Reiben Lund, der er medlem af foreningen. Hun ankommer med hjemmebagt kage, som hun med møje og besvær har slæbt med på cyklen.

Da hun ankommer lidt før klokken 19, sidder de første 100 deltagere klar ved bordene, og flere unge kommer til. Efterhånden må de nytilkomne selv finde ekstra stole og borde, mens en enkelt ældre herre henvender sig ved kagebordet og spørger, om han er gået forkert:

"Er dette virkelig bare en sangaften?" lyder det undrende fra ham.

Skrålende nolstagi

Stemningen er afslappet, og allerede inden selve fællessangen begynder, har deltagerne fået snakket med deres sidemand. Fællessangen bliver indledt af et par sange, som efterskolelærerne Søren Snogdal-Bech og Brian Hansen fra Tommerup Efterskole vælger.

De fremmødte synger blandt andet 'Barndommens Land', som er skrevet af Benny Andersen. Det er en sang, der vækker nostalgien i Søren og flere af de deltagerne. Søren fortæller, at det er hans mission, at fællessangen ikke nødvendigvis skal lyde kønt, men at alle skal synge kraftigt med. Det løfter stemningen, at alle skråler med.

Efterfølgende tager deltagerne fat på et par klassikere, som alle kender. Sangene bliver sunget i et tempo, hvor mange næsten ikke kan få alle ordene med.

Sangønsker direkte fra kaffekanden

Efter en velfortjent kaffepause er det deltagernes tur til at ønske sange, men kun ét ønske per mand. Sangønskerne lægges i den røde kaffekande på klaveret, som i sin tid har stået hjemme i Henriettes bedsteforældres køkken. Én for én trækker pianisten et forslag op af kanden, og deltagerne bryder ud i jubel, når netop deres sang bliver trukket ud, for alle har deres favoritter.

Rundt om bordene kommer der under sangene forskellige udbrud, fagter og klap, som er traditioner fra traditioner fra efterskoler, højskoler eller lokale klubber. Selvom de 120 deltagere kommer med forskellige baggrunde og ikke kender hinanden, lykkes det alligevel i dette øjeblik at samles om én ting - sangen.

Højskolesang i flere foreninger

I efteråret fortalte KFUM og KFUK i Odense om successen med Højskolesang, da foreningens formand fik ordet på Landsmødet. Det har fået flere foreninger til tage fællessangen til sig. En af de foreninger, der har ladet sig inspirere af konceptet, er KFUM og KFUK i Ikast. I december holdt de deres første Højskolesangaften, og i foråret gentager de successen. Det er nemlig et arrangement, der samler foreningen på tværs af alderstrin.

"Som en stor forening kan det være svært at samle medlemmerne på tværs af alderstrin. Derfor arrangerede vi Højskolesang, fordi det er et arrangement, som mange forskellige aldersgrupper har lyst til at deltage i," fortæller Peter Hald Vestergaard.

Sammen med cirka ti andre arrangerer han fællessang i KFUM og KFUK i Ikast. Der var 60 deltagere til den første sangaften.

Relatererde artikler

Se alle artikler