Billede af: Christian Blom-Bloch

Uddannelse

Talentfabrikken: Unge klar til at tage ansvar

Når unge medlemmer har været på Talentfabrikken, så tager de en masse med sig hjem til foreningen: Konkrete aktiviteter, lege og modet på at tage ansvar.

Abigail Josephsen og Christian Blom-Bloch

Det sker hvert andet år afholdelse Talentfabrikken i forbindelse med Børnefestivalen, og hver gang tager cirka 80 unge på mellem 13-15 år afsted for at øve sig i at planlægge aktiviteter for børn og at blive dygtige ledere.

Selvom Talentfabrikken kun strækker sig over en enkelt weekend, så når de omkring meget og får rygsækken godt fyldt op.

Gode værktøjer til at tage teten som leder

Deltagerne - også kaldet “talenterne”- bliver undervist af en stor gruppe lidt ældre unge på 16-20 år. De lidt ældre unge bliver kaldt “guider”.

Frederik Bisgaard, der er 21 år og tidligere guide på Talentfabrikken, fortæller, at Talentfabrikken er et forum, hvor de unge kan eksperimentere og sparre sammen om lederrollen. Fællesskabet med de andre unge ledere er det, der virkelig kan give dem blod på tanden.

Slipper det perfekte

Maria Moos, der er 19 år og også tidligere guide på Talentfabrikken, fortæller, at de unge først og fremmest lærer at give slip på det perfekte og alle hæmningerne, så de kan tænke vildt og ud af boksen og tør stille sig op foran andre. På den måde bliver der udviklet meget anderledes aktiviteter.

Hun griner, da hun fortæller om aktiviteten twister, hvor de unge bliver fuldstændig smurt ind i sennep og ketchup. Når alle først er smurt ind, så er alle lige uperfekte - og så er de klar til at slippe bekymringerne om den slags.

Talenter kaster sig med det samme ud i opgaven

Talentfabrikken foregår samtidig med Børnefestivalen, og det giver talenterne mulighed for at afprøve lederværktøjer og aktiviteter i praksis: De skal gennemføre mindst én aktivitet for en gruppe børn på Børnefestivalen.

Når talenterne kaster sig ud i det, så har de det fulde ansvar for aktiviteten. Det vil sige, at der ikke er nogen guider, der står lige bagved dem og supplerer.

Flyveklare ledere tilbage til foreningen

Når de 13-15-årige er færdige med Talentfabrikken og vender hjem til foreningen, så gælder det om at give de unge rum til at vokse videre. For det vil være til stor glæde og gavn for det enkelte unge menneske, og også for foreningen. -Ja, hele KFUM og KFUK.

Frederik Bisgaard foreslår, at man i foreningen sætter et arrangement op, hvor de unge kan prøve at være ledere.

Det handler om at se de unge

Maria Moos supplerer, at det hele gælder om at se de unge, der har været på Talentfabrikken:

“Man kan rigtig meget, når man bliver set,” fortæller hun og uddyber: “Hvis man kommer tilbage til foreningen efter kurset og føler, at man selv skal tage initiativ til at bruge alt det, man har lært, så kan det være rigtig svært at få modet og motivationen til at gå i gang.

Men hvis der er voksne, der ved, at man har været afsted og opfordrer én til at byde ind, så bliver det meget lettere."

 

Relatererde artikler

Se alle artikler