Billede af: Peter Vittrup og Sara Amos Olsen

Lokalt

5 grunde til at tage til Familiesang

Barndomsminder, refleksioner, overraskelser, nærhed og yndlingssange. I hele landet mødes småbørnsfamilier til Familiesang. Her er 5 grunde til at deltage.

Sara Amos Olsen

1 Syng dig tilbage til barndommen

Hvor skoven dog er frisk og stor
Nr. 313 i Højskolesangbogen

For børn er nogle sange sjovere at synge end andre. H.C. Andersens ‘Hvor skoven dog er frisk og stor’ er en af dem. Her gentages linjen “kuk-kuk, kuk-kuk, fallera” nemlig flere gange i hvert vers, og det er derfor en sang, de fleste voksne genkender fra barndommen. Hvis du introducerer sangen for dine børn, vil den formentlig også vække minder om barndommen hos dem, når de bliver voksne.

2 Lad sangene sætte refleksioner i gang

Hvor du sætter din fod
Nr. 206 i Højskolesangbogen
Det giver livsmod at synge sange, der straks får os til at reflektere over livet og vores forhold til andre mennesker. En sang, der kan det, er KFUM og KFUK-klassikeren, der åbner med budskabet: “Hvor du sætter din fod // drysser frø af de drømme, du driver imod.”

Hvad er Familiesang?

Familiesang er for småbørnsfamilier, men bedsteforældre er også velkomne med børnebørn. Familierne synger fra Højskolesangbogen eller Højskolesangbogen for børn og fornemmer årets og livets rytme i sangene - hjulpet på vej af tegninger, udvalgte ord og melodier.

Hvor ofte synger familierne sammen?

Det kan gøres helt enkelt som en rolig eftermiddagsstund hver 2.-3. uge med 30-45 minutters sang styret af en sangvært og en spillevært. 

Hvornår er der Familiesang?

Familiesang ligger oftest sidst på eftermiddagen. Nogle foreninger synger på en fast ugedag, mens andre foreninger ligger Familiesang på skiftende ugedage. Familiesang tager cirka en time, og på den tid kan man både nå drop in, sange og sangønsker samt en god afrunding.

Mere om Familiesang

3 Sangbøgerne gemmer på gode overraskelser

Lyse nætter
Nr. 59 i Børnenes Højskolesangbog
Selvom du er velbevandret i den gamle Højskolesangbog, er der mulighed for at lære nye sange at kende, når I også synger fra Børnenes Højskolesangbog. ‘Lyse nætter’ fandtes indtil for ganske nyligt i højskolesangbogen for børn. Der ledsages den af 'Barndommens Land', 'Solen er så rød mor', og 'Buster', som heller ikke findes i den gamle version af den klassiske højskolesangbog. Det er derfor oplagt at synge fra begge sangbøger.

4 En rolig stund for hele familien

Nu blunder du lyse nat
Nr. 314 i Højskolesangbogen
Mens de voksne synger, sidder børnene fordybet med papir og farveblyanter. Der opstår en rolig stund, når børn og voksne er samlet til Familiesang, og det kan du lige så godt udnytte som en mulighed for at nusse dit barn i håret og nyde alt det skønne omkring dig, mens du synger “Nu blunder du lyse nat”. Det er nemlig en sang, der hylder alt det smukke og skønne.

5 Egne ønsker

Linedanser og mange flere
Nr. 145 i Højskolesangbogen

Der er næppe noget bedre end en anledning til at synge dine egne favoritter fra Højskolesangbogen. Det får du mulighed for, når Familiesang afrundes med en omgang sangønsker fra deltagerne. Det er en oplagt mulighed for at byde ind med din yndlings kærlighedssang, salme eller aktuel årstidssang.

Vil du have Familiesang til din forening?

Så kan du finde en guide til, hvordan du kommer igang på KFUM og KFUK’s intranet for frivillige. Få gode råd om valg af lokale til tips om, hvad der skal købes for at komme i gang, og hvordan I bedst byder familierne velkomne.

Relatererde artikler

Se alle artikler