Billede af: Christian Blom-Bloch

Globalt

Ukrainske unge genopliver landets kulturarv

Fem unge fra YMCA Lviv opførte et stykke fra en hel særlig opera, da World Council blev afholdt i Danmark. Det er et langt og tæt samarbejde mellem en ukrainsk lokalforening og KFUM og KFUK i Aarhus, der har gjort operaen mulig.

Marius Henneberg Josiassen

Der lyder et bragende bifald fra publikum. I mere end to minutter giver samtlige deltagere fra hele verden de ukrainske sangere en stående klapsalve. Sangerne har netop opført et stykke af operaen ‘Ukraine: Terra Incognita’ under åbningsceremonien til YMCA World Council. Publikum sad opslugt af specielle sangtradition og det dragende visuelle sceneshow.

Operaen er blevet til som resultatet af et Local2Local samarbejde mellem KFUM og KFUK i Aarhus og YMCA Lviv. Operaen fokuserer på det ukrainske folks historie og de prøvelser, som landet og folket har stået overfor samt den stærke folkesjæl, som disse prøvelser har affødt. Operaen blev opført for første gang i operahuset i Lviv i efteråret 2021 på selve dagen, hvor man i Ukraine hylder landets veteraner.

Til YMCA World Council i Aarhus blev fortællingen igen udfoldet gennem operaen til åbningsceremonien i Musikhuset og til den uofficielle åbningsgudstjeneste i Aarhus Domkirke. De ukrainske sangere drømmer om i fremtiden at få stablet en ukrainsk operaturné på benene, hvor festivaler som Wonderful Days bliver nævnt som en mulig destination.

Forening gennem sang

Morten Stensig Sørensen, formand for Local2Local-styregruppen i Aarhus, forklarer, at ét af formålene med samarbejdet er at hjælpe Ukraine med at skabe youth empowerment, og i Ukraine betyder det lige nu også kulturel modstand mod Rusland. Det kan eksempelvis være gennem operaen, som formidler Ukraines historie. Lederen af YMCA Lviv, Oleksandra Sorokopud, forklarer:

“It is easier for people to unite, when you sing together,” som oversat til dansk lyder: “Det er nemmere for folk at forenes, når man synger sammen”. 

Med operaen får de unge sangere en kulturel scene, hvor de videregiver en traditionel ukrainsk og helt særlig sang-art til de fremtidige generationer. Det er en sang-art, som sandsynligvis ellers ville være gået tabt.

“Wake the Sleeping Giant”

Local2Local-konceptet skal også ses som et skridt mod at opnå det fælles mål, som den internationale YMCA-bevægelse har: “Wake the Sleeping Giant” altså “At vække den sovende kæmpe”. 

Visionen handler om at finde den styrke frem, der ligger gemt i de YMCA-lokalforeninger, der ikke er lige så veletablerede som eksempelvis de danske. Ideen er desuden, at det skal være en fælles opgave for alle YMCA’s at hjælpe disse foreninger med at blomstre.

 

Local2Local

  • Siden 2013 har KFUM og KFUK i Aarhus haft et Local2Local-samarbejde med to ukrainske YMCA-foreninger: YMCA Lviv og YMCA Lutsk. 
  • Samarbejdet har fokus på at styrke både de ukrainske og danske foreninger gennem idé- og kompetenceudveksling. 
  • Samarbejdet skaber også en større opmærksomhed på YMCA-bevægelsen, som medlemmer af KFUM og KFUK i Danmark er en del af.

KFUM og KFUK i Danmark har indsamlet over 220.000 til Ukraine

  • KFUM og KFUK i Danmark har siden foråret indsamlet over 220.000 kr til Ukraine samt en minibus til en værdi af 150.000 kr. Pengene gør en stor forskel i YMCA Lviv, der hurtigt omstillede sig selv til nødhjælpsarbejde og shelter for unge. De unge frivillige i YMCA Lviv hjælper internt fordrevne i Ukraine.
  • Du kan fortsat støtte KFUM og KFUK's indsamling ved at overføre et valgfrit beløb til Mobile Pay nr. 219848

Relatererde artikler

Se alle artikler