Lokalt

Fællesklang er mere end koncerter

Koncerterne er en god måde at runde en sæson af på, men Fællesklang er meget mere end en koncert. Det er først og fremmest et fællesskab.

Karen Louise Clausen

KFUM og KFUK’s populære ungdomskor Fællesklang, som nu eksisterer i seks byer i Danmark, slutter altid sæsonen af med koncerter, som man jo gør i de fleste kor. Det er altid et højdepunkt for sangerne, da de så skal stå frem foran et publikum og vise, hvad de har lært.

Men selvom at hver eneste koraften handler om at lære de sange, der skal munde ud i en koncert, er det faktisk ikke dét, der betyder mest for sangerne.

Det er som om, at koncerterne flyder helt i baggrunden, når sangerne først træder ind ad døren til kor en almindelig hverdagsaften og mærker den ivrige summen af de andre sangeres grin og snakken og en varm modtagelse af de frivillige. Når korlederen først går i gang og alle flerstemmigt skråler med på en dejlig Disney-klassiker og glemmer tid og sted, så husker man, hvorfor man går til kor. Det er jo netop, fordi at man bliver en del af noget større, en vigtig del af et fællesskab, hvor man sammen løfter i flok. 

For både Bjørk Søholt og Mette Lund, som er sangere i Fællesklang Odense, er koraftener helt klart vigtigere end koncerter.

Det betyder allermest for mig at komme til kor-aftenerne og få det der boost af god energi og snakke med nogle af alle de dejlige mennesker, der er i koret. Jeg glæder mig altid til, at det bliver tirsdag. siger Bjørk Søholt, 26 år.

Og som Mette siger:

Tænk at man en kedelig hverdagsaften kan cykle hjem fra kor gennem byen helt høj på fællesskab og klang. Jeg tror, at dét at synge sammen er en måde at åbne sig mod hinanden på, og inden-, under- og efter sangen er det derfor nemt at falde i snak, at lytte og le, siger Mette Lund, 29 år.

Det frirum og de sociale relationer, som Fællesklang kan give sangerne i løbet af en grå og måske lidt fortravlet hverdag, betyder altså langt mere end koncerter, da det primært er til korøverne, at man oplever følelsen af accept, sammenhold og en enorm tolerance over for hinanden.

Fællesklang betyder for mig, at jeg ved, at jeg er elsket, accepteret og ok. Godt er godt nok. Og hvis jeg ikke kan huske min stemme eller synger forkert et sted, så drukner det i resten af koret. Så jeg kan være et menneske med fejl og udfordringer – helt uperfekt perfekt – når jeg er med i Fællesklang, siger Bjørk.

Selvom korøverne er det tidspunkt, hvor sangerne oplever Fællesklang mest meningsfuld, er der ingen tvivl om, at det er super fedt at stå på en scene sammen med de andre spændte sangere og give den hele armen foran et publikum. Mathias Sebastian Rasmussen, Formand i KFUM og KFUK Odense, var én blandt de mange tilskuere til Fællesklang Odenses forårskoncert i Maj.

Når man som publikum er til koncert med Fællesklang, får man et ægte indblik i den glæde, man kan opleve ved at synge sammen i et fællesskab, der bygger på stærke værdier og et rummeligt menneskesyn. Som formand bliver jeg fyldt med ny og frisk energi til at fortsætte det arbejde, der skal støtte og styrke Fællesklang som aktivitet. Sangerne i koret og de mange frivillige yder en kæmpe indsats for at gøre koncerterne til en god publikumsoplevelse samt de ugentlige øvegange til et glædeligt afbræk i hverdagen. Fællesklang har tiltrukket en masse nye medlemmer og frivillige til foreningen, og foreningens aktiviteter har i stor stil udviklet sig i takt hermed. Til koncerten kulminerede alt dette for mig i et mærkbart sus af stolthed, fællesskab og frivilligt engagement, siger Mathias Sebastian Rasmussen, formand i KFUM og KFUK i Odense.

Efter sådan en koncert er stemningen totalt i top blandt både sangere og publikum! Mit mål som korleder er, at få publikum til at mærke det unikke fællesskab, vi har, og den enorme energi, der bliver sendt ud i rummet. 

Hvis man kunne indfange den energi, der skabes til koncerterne, så ville vi have løst energi-klimakrisen. Man sender energi ud til publikum, og får det dobbelt igen!” Okay okay, det er store ord - men du forstår pointen, siger Bjørk.

Udover energi, er det vigtigt for mig som korleder, at stemningen ikke er mere formel, end at vi godt kan grine sammen og fyre en joke af undervejs foran publikum. For det gør vi også til koraftnerne. Vi ønsker at vores koncerter skal afspejle os og vores frirum. 

Læs mere her: https://faellesklang.kfum-kfuk.dk/  

Relatererde artikler

Se alle artikler