Billede af: Rasmus Kongsgaard

Lokalt

Aalholm: Giver børnene indflydelse

Hver uge mødes børn i KFUM og KFUK's klubber i hele landet. Børnene har en stemme, når programmet for klubberne skal sammensættes, for lederne lytter til det, børnene foreslår, når programmet skal planlægges.

Sara Amos Pedersen

“Vi tager det, der er oppe i børnenes verden, og laver aktiviteter inspireret af det. Når børnene selv har ideer til lege eller kreative værksteder, lytter vi til dem og tager deres forslag med i programmet. Børnene deltager aktivt, og de lærer som regel noget nyt,” fortæller Dina Pedersen, formand i KFUM og KFUK i Aalholm.

Programmet varierer fra uge til uge, men børnene møder også faste traditioner. Hver klubaften indledes af en andagt, der består af fællessang, oplæg og fadervor.

Dina Pedersen fortæller, at lederne lytter til børnenes forslag, når de sammen planlægger, hvad der skal være på programmet for klubberne i KFUM og KFUK i Aalholm:

"Når børnene selv har ideer til lege eller kreative værksteder, lytter vi til dem og tager deres forslag med i programmet."

Aktiviteterne spænder bredt, og i foråret mødtes YA-Pigeklub til en dyst inspireret af tv-programmet Versus, mens Drengeklubben holdt bingoaften, og Miniklubben udfordrede sanserne med en række lege.

Kommer tæt på børnene

Børneklubberne foregår i Aalholm Kirke, og det er med til at give børnene en oplevelse af, at det er deres kirke. Det er ikke alle medlemmerne, der har kristendommen med hjemmefra, og lederne mærker derfor, at børnene har en stor nysgerrighed om, hvordan eksempelvis en børnegudstjeneste foregår.

Når KFUM og KFUK i Aalholm holder gudstjeneste eller andre større arrangementer, samles børnene på tværs af klubberne. For tiden er der ikke så mange piger i foreningen, så derfor er Drengeklubben med på besøg, da YA-Pigeklub mødes for at bage og løse forskellige kreative opgaver. 

“Der ikke så mange medlemmer i foreningen, men det gør, at jeg som leder kommer tættere på de enkelte børn. Det, der motiverer mig som leder, er muligheden for at være sammen med børnene og leve med i deres liv,” forklarer Dina Pedersen.

Giver slip og smider facaden

Hun har været leder i KFUM og KFUK i 55 år. Børneklubberne arrangerer hun sammen med Bente Thomassen. Efter andagten står lederne for hver deres post, hvor børnene skal fremstille bordpynt, bage boller og male. Lederne deltager på lige fod med børnene, og det er ifølge Bente Thomassen en af forklaringerne på klubbernes succes hos børnene:

“Det gælder om at have det sjovt, uanset hvad vi laver. Når vi viser, at vi synes, det er sjovt, smitter de voksnes glæde af på børnene, der også får lettere ved at give slip og smide facaden. Børnene oplever det som et frirum, hvor der er plads til at hygge og lege.”

Relatererde artikler

Se alle artikler