Billede af: KFUM og KFUK

Lokalt

“For mig er det hjerteblod at få det her i gang”

For lidt over et halvt år siden tog bestyrelsen i KFUM og KFUK i Ringsted et modigt valg og ansatte Andreas Lund Rasmussen som udviklingskonsulent. Foreningen var på dette tidspunkt praktisk talt helt uden aktiviteter. Nu er Andreas opsat på at sætte skub i foreningen og få nye aktiviteter til at spire - men det kræver hårdt arbejde, personligt engagement og en tillidsfuld og opbakkende bestyrelse i ryggen.

Stine Kjær Bredtoft

For mange små foreninger rundt i landet er virkeligheden, at medlemmerne og aktiviteterne bliver færre og færre. Det er en ærgerlig tendens, der skaber mismod og følelsen af håbløshed. 

Den oplevelse mærkede Andreas L. Rasmussen selv, da han efter en tid i større foreninger i henholdsvis Odense og København rykkede til Ringsted af hensyn til et nyetableret familieliv. 

Foreningen, KFUM og KFUK i Ringsted, havde på dette tidspunkt en villig og trofast bestyrelse men kun få medlemmer og aktiviteter. Og corona var ingen hjælp. Det var helt tydeligt, at der skulle ske noget. For Andreas og bestyrelsen var der to veje at gå: De kunne vælge at lukke foreningen, som så mange andre, eller de kunne sætte alt på ét bræt og gøre en sidste indsats for at få nyt liv i foreningen igen. 

En personlig sag

I efteråret i 2023 blev Andreas L . Rasmussen derfor ansat på 15 timer i foreningen til at sætte gang i nye aktiviteter og tage sig af de mange opgaver, der kan være tunge for en forening, der mangler frivillige hænder. Idéen kom fra Andreas selv, der havde et personligt og brændende ønske om at give sine børn mulighed for at tage del i det meningsfulde fællesskab, der findes i KFUM og KFUK. Et fællesskab han selv har haft stor glæde af gennem hele livet. 

“For mig er det hjerteblod at få det her i gang. Og det skal man selvfølgelig være bevidst om, inden man tager sådan en stilling, at det også skal være en personlig sag. For det, du skal, er at banke noget op helt fra bunden, opdage nye frivillige, finde ud af, hvor vi skal være, og hvad vi skal gøre, for at være relevante. Det er en svær opgave, der kræver personligt engagement og motivation.” - Andreas L. Rasmussen.

Opbakning fra bestyrelsen er et must 

Selvom det kræver hjerteblod og egen-motivation, fortæller Andreas L. Rasmussen også, at det ikke kan lade sig gøre uden en tillidsfuld bestyrelse i ryggen. Og opbakningen har været tydelig helt fra start. 

Det fede var jo, at denne her bestyrelse, selvom de har siddet i mange, mange år, bare var med på den. Andreas L. Rasmussen

Med opbakningen fra bestyrelsen ligger ansvaret nemlig ikke alene hos Andreas. De deler den og sparrer på ugentlig basis i forhold til, hvordan de lykkes med denne opgave. På sigt og løbende er det også ønsket at inddrage alle dem, der viser interesse for at løse en frivillig opgave, uanset størrelse og omfang, selvom det i situationen kan virke nemmere at løse opgaverne selv, fortæller Andreas L. Rasmussen. 

“Man skal holde sig selv i nakken for ikke at køre sololøb. Lynhurtigt får man sendt en masse bolde i luften, og hvis ikke man passer på, ender man med at stå med dem alle selv. Og hvis det her bare bliver mit projekt, så lykkes det ikke. Der skal andre med ind over, og så er min opgave på bedst mulig måde at understøtte dem.” - Andreas L. Rasmussen 

Siden ansættelsen har foreningen formået at starte Højskolesang og Familieklub op. Begge aktiviteter viser et behov i og omkring Ringsted, og flere og flere kommer løbende med. Men drømmene er store, og behovet for et Fairhus har allerede vist sig i den behovsanalyse, Andreas L. Rasmussen har udført i området. 

At starte et Fairhus er et projekt, der kræver flere midler og ressourcer end foreningen har lige nu, men det er en god læring for os at vide, hvordan og hvad vi kan gøre for at være relevante. Andreas L. Rasmussen

 

Tre råd fra Andreas

Andreas’ tre råd, hvis man ønsker at ansætte en konsulent i foreningen

  • Spørg jer selv : Hvorfor vil vi gerne det her? Hvad ønsker vi for foreningen? 
  • Pluk de lavthængende frugter og start et sted - det kunne være at starte én aktivitet op og skalere den lige så stille
  • Gør det sjovt at arbejde og vær gode ved jer selv - fx spis aftensmad sammen, hvis I mødes til aften

Andreas Lund Rasmussen

Hjælp fra Landskontoret

Har I interesse i at høre mere om mulighederne for ansættelser og foreningsudvikling, kan I kontakte landsbevægelsens konsulent for lokalansættelser på mail dhm@kfum-kfuk.dk , general sekretæren på jk@kfum-fkuk.dk eller administrationschefen på mail kfn@kfum-kfuk.dk

Læs mere om lokalansættelser hér

Relatererde artikler

Se alle artikler