Fællesklang

Fællesklang: Hvad er det konceptet kan?

Unge strømmer til kor som aldrig før, men hvorfor? Hvad er det, de søger i korfællesskabet? Læs videre og bliv klogere på, hvordan Fællesklang-konceptet blev udviklet, og hvorfor det er blevet så populært.

Karen Louise Clausen

..Sådan begyndte det

Fællesklang-konceptet, som i tidernes morgen startede i Ungdomskirken i Aarhus (2014) som mit eget frivillige sideprojekt til mit musikstudie blev alt andet, end hvad jeg havde forventet.

Jeg havde et par måneder inden forhørt mig ad på Kursus 13, om der blandt nogle af de deltagende fra Aarhus kunne være stemning for et hyggeligt uforpligtende kor, og efter umiddelbar opbakning, fik jeg hurtigt delt et facebook-event og nogle amatør-flyers rundt i byen.

Jeg forventede ikke det store fremmøde, og især ikke fra folk uden for KFUM og KFUK, men overraskende nok kom der hele 43 sangere første aften, hvoraf kun en tredjedel var KFUM og KFUK’ere! Så VAR der åbenbart et reelt behov blandt unge!

Gode tips til at opstarte Fællesklang i din lokalforening

  • Skaf et lokale med klaver og en 3-4 frivillige, der vil hjælpe med opstarten.

  • Skaf en rytmisk korleder (snak med din forening om aflønning) 

  • Reklamér for koropstarten i god tid - især via Facebook, og post noget af det eksisterende PR-materiale fra Fællesklang på jeres første korevent. Reklamér evt. for det til højskolesangaftner, studiemesser osv.

  • Hold en uforpligtende koraften forinden korets opstart som en teaser, og hav derefter de første rigtige koraftner åbne for alle, før sangerne melder sig ind i foreningen. 

  • Start jeres korsæson op i enten januar eller sidst i august.

  • Hold et møde med KFUM og KFUK’s kor-konsulent, Karen Louise Clausen, som vil skubbe jer godt i gang. Kontakt hende på klc@kfum-kfuk.dk

En eksplosiv start

Siden da voksede koret eksplosivt (de er nu 160 sangere i “Fællesklang Aarhus”), og i takt med at jeg flyttede til Fyn, fik jeg i samarbejde med KFUM og KFUK i Odense stablet søsterkoret “Fællesklang Odense” på benene i 2018.

Allerede første aften havde vi et fremmøde på 130 unge mennesker - det var fuldstændig vanvittigt! Koret blev hurtigt en del af lokalforeningen i Odense, hvilket betød, at sangerne skulle melde sig ind i foreningen for at kunne deltage i koret, så medlemstallet steg ekstremt med de sangglade nye medlemmer.

Da Fællesklang Odense i efteråret 2018 deltog til KFUM og KFUK’s landsmøde, fik KFUM og KFUK i Aalborg og Hovedforeningen i København også blod på tanden, hvilket har resulteret i, at KFUM og KFUK nu har tre etablerede Fællesklang-kor i henholdsvis Aalborg (35 pers), Odense (100 pers.) og København (60 pers.), der alle vokser i fuldt flor. Men hvorfor er det, at Fællesklang er så populært, hvad er det konceptet kan?

Fællesklang som frirum

Uanset hvilket Fællesklangkor du sætter dine ben i, tror jeg, at du som noget af det første vil lægge mærke til korenes mangfoldighed ift. forskellige typer mennesker og musikalske evner, en særlig åbenhed og samhørighed blandt sangerne, og især en følelse af, at du kan være en del af fællesskabet uden at skulle præstere.


Man skal bare kunne være, det er hele formålet! Sangerne skal opleve, at de er gode nok, som de er, uanset hvordan de synger, og de skal mærke, at koret er et frirum fra hverdagens kamp om hele tiden at præstere tilstrækkeligt.

Hvorfor strømmer folk så til?

Nogle af de mest essentielle grunde til, at unge strømmer til Fællesklang, er især, at der ikke er optagelsesprøve, men åbent for alle 18-35-årige, hvor de mærker, at de bidrager til fællesskabet blot ved deres tilstedeværelse. Ja, faktisk er fællesskabet vigtigere end alt andet i koret, og det er dét der gør Fællesklang unikt.

Korets kagepauser, fællesspisninger og fester er dét, der får folk til at vende tilbage uge efter uge, for pludselig er man blevet en del af et stort netværk i en ellers måske ensom hverdag. Det oplevede jeg selv, da jeg flyttede til Odense uden at kende nogen, og nu er min primære vennekreds faktisk fra Fællesklang.

Som den skarpe læser du er, har du sikkert bemærket, at det jo faktisk er KFUM og KFUK’s værdier, der på fineste vis har flettet sig ind i konceptet. Med det vil jeg slutteligt sige, at det er ubetydeligt om det er kor, volley eller strikning vi samles om, for det handler ikke om hvad vi samles om, men hvordan vi samles om det.

Så jeg kan ud fra min erfaring kun opfordre dig til at komme i gang med at skabe et fællesskab, der er bygget om vores forenings byggesten, for de unge står klar derude!

Hvad er Fællesklang?

Fællesklang er et korkoncept under KFUM og KFUK og henvender sig til alle 18-35-årige, der elsker at synge gospel og rytmiske hits. Koret har ingen optagelsesprøve og vægter fællesskabet højt! I Fællesklang handler det om at skabe et frirum for unge, så processen er vigtigere end produktet.

En del af Fællesklang er desuden årlige velgørenhedskoncerter og et kirkeligt samarbejde.

Som en aktivitet under KFUM og KFUK vil sangerne blive inviteret til relevante aktiviteter i foreningen - lokalt, nationalt og internationalt.

 

Bliv en del af KFUM og KFUK’s Fællesklang-kor:

Find dit fællesklang-kor her

 

Relatererde artikler

Se alle artikler