Billede af: Rasmus Kongsgaard

Globalt

Håbet holdes i live i Palæstina

KFUM og KFUK har endnu engang haft 10 unge med på den internationale solidaritetsrejse, Journey for Justice. Det har været en sjov, spændende og til tider barsk rejse med oplevelser, der gør indtryk.

Morten Stubkjær

Forventningens glæde havde nået sit maksimum efter to års udskydelser som følge af corona. Men i slutjuli kom 10 unge KFUM og KFUK’ere endelig afsted på den årlige rejse ’Journey for Justice’ til Israel og Palæstina.

Det er jo virkelig fantastisk, at vi endelig kan komme afsted igen. Og jeg ved, at deltagerne har fået en stor rygsæk af indtryk og indsigt med hjem, som vi allerede er begyndt at arbejde videre med, fortæller Jesper Mark Mogensen, rejseleder på Journey for Justice 2022.

Under sloganet ’Keep hope alive’ bød turen på knap to ugers tætpakket program. Oplevelserne spændte bredt; fra at besøge de historiske steder i Jerusalem og Betlehem til at møde og høre om lokale palæstinenseres hårde levevilkår under den israelske besættelse.

Hummus, helligdom og historisk kontekst

Vi startede i Jerusalem, som på alle måder er en vild by. En smeltedigel af verdensreligioner og kulturer. Alt sammen kombineret i en storby, som rummer både det historiske og moderne.

Jeg valgte at tilmelde mig rejsen til Palæstina, fordi det plejer at være en stor succesoplevelse at rejse med KFUM og KFUK. Dernæst synes jeg generelt bare at Mellemøsten og konflikten mellem Israel og Palæstina er virkelig spændende, så Journey for Justice var en oplagt mulighed for at komme helt tæt på det hele, fortæller Josefine Rasmine Nielsen, deltager på Journey for Justice 2022.

 

I Jerusalem besøgte vi den gamle bydel, og vi oplevede hvordan verdensreligionerne er samlet på få kvadratmeter i form af grædemuren, gravkirken og Al-Aqsa moskeen. I forlængelse heraf fik vi en indføring i konflikten og dens mange facetter af den israelsk-bosatte, danske journalist Hans Henrik Fafner. Og som det selvfølgelig hører sig til, så spiste flere af os allerede fra første dag hummus både morgen og aften. 

Beit Sahour, bosættelser og barbeque

Turen gik videre til YMCA i Beit Sahour på Vestbredden. Dagene gik bl.a. med udflugter til Ramallah, Betlehem og Hebron. Vi så hvordan muren skærer sig igennem landskabet, og hvordan bosættelserne spreder sig på Vestbredden. Vi besøgte en flygtningelejr og oplevede, hvordan det er for palæstinenserne, at skulle igennem de israelske checkpoints. I forbindelse med vores mange ture og oplevelser gav særligt vores snakke med unge palæstinensere stof til eftertanke.

Det gjorde et stort indtryk at møde palæstinenserne. De var meget åbne, og alle vi mødte ville gerne fortælle om deres liv og historie, fortæller Kristine Hansen, deltager på Journey for Justice 2022.

 

Vi besøgte flere NGO’er og organisationer, som fortalte om deres arbejde med at oplyse det internationale samfund om konflikten eller deres arbejde med at hjælpe berørte mennesker.

Ind i mellem de mange spændende – men barske - oplevelser var der også tid til at hygge med kortspil, quizzer, den daglige is og filmaftener med bunkevis af popcorn. Et par af aftenerne spillede vi også fodboldkampe med de lokale drenge (hvilket dog resulterede i et enkelt dansk ben i gips).

Jeg var lidt nervøs for at skulle afsted, men der var heldigvis ikke noget at frygte, fordi alle var åbne over for nye bekendtskaber og klar til en god fælles tur. Så snakken gik, fællesskabet voksede og jeg kom hjem med 9 nye venner og en fed rejse i rygsækken, fortæller Kristine Rabjerg Jørgensen, deltager på Journey for Justice 2022.

 

Inden vi tog fra Beit Sahour, var der afslutningsvis en barbeque-fest for alle, og vi fik introduceret vores palæstinensiske venner til lejlighedssange som tradition ved særlige begivenheder.

Holder håbet i live ved at deres historier bliver fortalt

På trods af konfliktens kompleksitet, fastgroede positioner og de lange udsigter til en bedre situation, så er vi med til at ’holde håbet i live’ ved at møde mennesker, som lider under konflikten, og fortælle og dele deres historier. Midt i den komplicerede virkelighed må vi fastholde det ukomplicerede: At uretfærdighed skal afdækkes og kritiseres.

Selvom der var to års coronaudskydelser, så endte vi alle med en uforglemmelig tur, som varmt kan anbefales til dig, som læser med!

Kom og hør mere

Vil du vide mere om Journey for Justice eller bare høre mere om konflikten, så kan du smutte forbi arrangementet ’Palæstina dag’, hvor bl.a. dette års deltagere i Journey for Justice laver lækre falafler og fortæller om deres oplevelser med Palæstina, Israel og konflikten.

Klik her for at se begivenheden på Facebook

Du kan også få besøg af deltagere eller tidligere deltagere til et oplæg i din lokale forening, på din efterskole eller andet. Skriv til Palæstinanetværket på palaestina@kfum-kfuk.dk

KFUM og KFUK’s engagement i Palæstina

Siden 2000 har KFUM og KFUK sendt hundredvis af unge medlemmer til Vestbredden for at deltage i Journey for Justice, en international solidaritetsrejse arrangeret af JAI, som er et fællesinitiativ mellem YMCA i Østjerusalem og YWCA i Palæstina.

Læs mere om Journey for Justice her

Tilmeldingen til næste års Journey for Justice åbner til foråret. Hold øje med Palæstinanetværkets Facebookside.

Relatererde artikler

Se alle artikler