Rejseberetninger

Taizé i efterårsferien: Derfor skal du med

I uge 42 arrangerer KFUM og KFUK igen den årlige tur til broderfællesskabet Taizé i Sydfrankrig. Fire tidligere deltagere fortæller om deres oplevelse af turen.

Marius Henneberg Josiassen

Hvad fik dig til at tage på rejsen til Taizé?

“Jeg var lige kommet hjem fra efterskole, og havde nok aldrig været mere i tvivl hvad angik min tro. Jeg hørte fra en af mine veninder i KFUM og KFUK om turen, og så tænkte jeg, at det kunne være en fed måde at udfordre mig selv på,” fortæller Frederikke Holmgaard.

“Et opslag for rejsen til Taizé dukkede op på min Facebook-side. Så jeg tjekkede rejsen ud og efter at have læst lidt om rejsen til Taizé, tænkte jeg: “Jeg har ingen planer i efterårsferien, og turen er billig. Hvorfor ik?” siger Karoline Holm Pedersen.

“Jeg hørte om turen fra en ven, som anbefalede den. Jeg syntes, at det lød vildt spændende, og så valgte jeg at tage af sted uden at være helt sikker på, hvad jeg egentlig gik ind til,” fortæller Thea Teglbjærg Thurlbourne.

“Jeg havde hørt rigtig godt om det fra en veninde, og jeg synes, at det lød som en meget autentisk og unik rejsemulighed. Derudover var det klart en bonus, at det gennem KFUM og KFUK var så billigt og lettilgængeligt. Jeg er selv meget interesseret i tro og spiritualitet og elsker at opleve andre kulturer og samfund samt se smuk natur, så det virkede som et rigtig godt match,” siger Marie Hove-Nyborg.

Hvad blev du overrasket over på rejsen?

“Alt. Lige fra hvordan klosteret ser ud, til brødrene, de danske og de internationale gæster og især hvor meget Taizés måde at praktisere tro på, var lige præcis det som det krævede for, at jeg skulle give slip på min barnetro og finde min egen tro,” fortæller Frederikke Holmgaard.

“Hele atmosfæren omkring og i Taizé er magisk og svær at beskrive for folk, der ikke har været der. Men hvis man alligevel skal prøve, tror jeg en boble af menneskelig samhørighed og ro kan være med til at forme bare et lille billede af, hvad atmosfæren i Taizé er for mig,” siger Karoline Holm Pedersen.

Hvor storslået det var, og hvor mange mennesker der kom fra rundt omkring i hele verdenen. Alle var super søde, og det var nemt bare at starte samtaler om nærmest hvad som helst med folk,” fortæller Thea Teglbjærg Thurlbourne.

Lige fra at man træder ind i Taizé, så bliver man ramt af en utrolig fredfyldt atmosfære, som er til stede hele tiden. Det var ret vildt at opleve og gjorde, at stedet føltes endnu mere særligt,” siger Marie Hove-Nyborg.

Hvad var din bedste oplevelse på rejsen?

“Vel nok lidt en kombination at det hele. At opdage og blive bekræftet i, at tro ikke blot er én ting. Den er individuel og forskellig for os alle, men kommer stærkest til udtryk gennem det fællesskab, vi befinder os i. At åbenheden og dialogen er grundlæggende for at udvikle sig og forstå hinanden trods forskellige synspunkter - og der er Taizé et pragteksemplar på det hele,” fortæller Frederikke Holmgaard.

“Åbenheden mellem menneskene i Taizé, og at man kan have en dyb samtale om livet med et menneske, man kun lige har lært at kende, men det føles helt naturligt,” siger Karoline Holm Pedersen.

"Gudstjenesterne var fantastiske. Selv om jeg ikke aktivt dyrker kristendommen i min hverdag, og sjældent går i kirke, har jeg aldrig prøvet noget lignende. Smukt, meditativt og skabte rum til eftertanke og samtaler. Og musikken var fuldstændig hypnotiserende,” fortæller Thea Teglbjærg Thurlbourne.

“Det er svært at pege en ud, men jeg kan især huske de første dage, hvor jeg bare var fyldt op af taknemlighed og begejstring over omgivelserne, hverdagen og denne unikke oplevelse,” siger Marie Hove-Nyborg.

Hvad tager du med hjem fra rejsen?

“Grundlaget for den tro jeg har i dag, fandt jeg i Taize første gang i 2019, og det gjorde at jeg kom tilbage igen i 2022 og kun blev positivt overrasket endnu en gang. Den dag i dag har jeg stadig sat tid af til stilhed hver morgen og aften, og jeg prøver, så godt jeg nu kan at trække de ting, jeg lærte i Taizé, ind i dagligdagen herhjemme,” fortæller Frederikke Holmgaard.

“At man skal huske at sætte tid af til sig selv, og de tanker man går og har. Mærke roen og nærværet, hvor man er,” siger Karoline Holm Pedersen.

“Meditation, stilhed og lysten til nye eventyr er klart de tre vigtigste ting, som jeg synes, at Taizé har givet mig, som jeg kan tage med videre i livet,” siger Thea Teglbjærg Thurlbourne.

En unik indsigt i et helt andet liv - et simpelt liv i et meget langsommere tempo med god tid og ro til fordybelse og eftertanke. På forhånd var jeg bevidst om, at jeg gerne ville implementere mere af det i min egen hverdag, og her var min tur til Taizé et inspirerende stop på min rejse mod det,” fortæller Marie Hove-Nyborg.

Har du noget, som du vil sige til dem, som overvejer at tage med til Taizé?

“Spring ud i det. Det kan virke overvældende, måske lidt skræmmende og fjernt, men uanset om man er troende eller ej, så giver stilheden, fællesskabet og Taizé som helhed et helt nyt perspektiv på mange flere ting, end bare tro og kristendom, og man går med garanti derfra med en unik oplevelse i bagagen og ikke mindst en fantastisk dansk rejsegruppe,” siger Frederikke Holmgaard.


“Gør det. Mere er der ikke at sige. Selv hvis du måske tænker, det ikke helt er noget for dig, så bliver man overrasket. Så gør det,” fortæller Karoline Holm Pedersen.

“Spring ud i det. Få et chok. Man møder en helt masse søde mennesker og får muligheden for lige at stoppe og en stund og reflekterer over sin egen tilværelse mens man står i den dejligste, lille franske landsby omgivet af smuk natur og spændende mennesker,” siger Thea Teglbjærg Thurlbourne.

“Hvis du bare er lidt nysgerrig, så grib chancen og tag afsted. Det er en unik mulighed for at opleve en helt anden måde at leve på. Taizé er et meget særligt sted, som jeg er glad for nu at kende til, og jeg tror, det vil være godt for rigtig mange at opleve stedet og prøve at have en hverdag der,” siger Marie Hove-Nyborg.

Skal du med til Taizé i efterårsferien?

Se aktuelle rejser

Relatererde artikler

Se alle artikler