Billede af: Charlotte Hyldgård Danielsen, Jakob Hoff Larsen, Gertrud Payal Pilegaard Thomsen og Frederik Simon Dyekær Bisgaards private fotos.

Efterskole

Ungleder på Efterskolefestival: Udfordringer, fællesskab og vilde idéer

Til april bliver efterskoleeleverne inviteret til tre dages fart over feltet, når KFUM og KFUK’s Efterskolefestival løber af stablen. Faze har talt med Gertrud og Frederik, som er nogle af de frivillige, der løber allerstærkest optil.

Clara Sundien

UNGLEDER PÅ EFTERSKOLEFESTIVAL

Frederik og Gertrud er frivillige ungledere i Efterskolefestival, som igen i 2020 samler omtrent 600 unge til nogle hæsblæsende dage i kreativitetens og fællesskabets navn.

21-årige Frederik fra Vejle er for andet år formand for Efterskolefestivalens praktiske udvalg. 23-årige Gertrud bor i Århus og har for nyligt takket ja til at blive formand for festivalen. Faze har spurgt de to, hvorfor de vælger at bruge en masse af deres fritid på at få KFUM og KFUK’s festival for efterskoleelever på benene.

Det er en drivkraft at være med til at skabe noget stort, opleve suset og mærke fællesskabet. Frederik Simon Dyekær Bisgaard

Efterskoleelever paa trappe

FOR FÆLLESSKABETS SKYLD

”Grundlæggende er det jo lysten til at gøre en forskel for deltagerne, men på den anden side gør det også en forskel for mig”, svarer Frederik på spørgsmålet om, hvorfor han igen i år er frivillig ungleder på Efterskolefestival. ”Det er en drivkraft at være med til at skabe noget stort, opleve suset og mærke fællesskabet.”

”Man gør det fordi, det giver så meget igen. Det, at det er for fællesskabets skyld og ikke for pengenes, er jeg vild med”, supplerer Gertrud. ”Det gør mig stolt og giver mig lyst til at gøre det igen og igen.”

Spændende at have mange bolde i luften

Frederik og Gertruds ansvar i festivalen er ikke altid let, men de lægger vægt på, at det altid er givende.

”Efterskolefestival er et stort ansvar”, siger Frederik. ”Det kræver nogle kompetencer at skabe sådan en stor festival, men hvis bare man har lysten og gå på-modet, kan være med. Man udvikler sig selv, får erfaring og dygtiggøres i processen.”

”Ja”, fortsætter Gertrud. ”Som frivillig på Efterskolefestival behøver man ikke nødvendigvis at have lavet helt vildt meget frivilligt arbejde i eller uden for KFUM og KFUK før. Det kendetegnende for alle de frivillige er, at de er engagerede og tager medansvar for og ejerskab over festivalen.”

 

Frederik og Gertrud

”Jeg føler også, at lederrollen giver mig en masse kompetencer”, fortæller Frederik. ”Som formand for et udvalg bliver man god til at holde overblik i situationen, og jeg synes, det er spændende at have mange bolde i luften.”

Gertrud beskriver, hvordan formandsposten hjælper til at udvikle hendes lederevner: ”Som formand skal man holde det store overblik, men det kræver også den vigtige evne at kunne lægge ansvar fra sig og stole på, at de frivillige har styr på det. De frivillige skal føle sig regnet med. Og hver gang jeg indgår i et lederfællesskab forundres jeg over, hvordan alle bare sørger for, at deres opgaver bliver løst.”

De frivillige skal føle sig regnet med. Gertrud Payal Pilegaard Thomsen

Nysgerrig?

VIL DU HØRE MERE OM AT VÆRE FRIVILLIG PÅ EFTERSKOLEFESTIVAL?

Skriv til festivalkomiteen på efter-skolefestival@kfum-kfuk.dk

 

SKAL DU MED?

Faze spørger, hvad de to frivillige ungledere glæder sig til på næste års Efterskolefestival?

”Jeg glæder mig til, at det hele ruller”, siger Gertrud. ”Til eleverne er ankommet, Forum er skudt i gang, bandet spiller, og de frivilliges spænding er omdannet til vild energi, der smitter helt vildt.”

Frederik fremhæver det stærke fællesskab, hvor alle er velkomne, og at teamet bag festivalen gør alt for, at der er aktiviteter for enhver smag.

”Efterskolefestival lever af de frivilliges engagement og vilde ideer”, siger Gertrud. ”Hvis du læser det her og får lyst til at være med, men ikke er helt sikker – så tag med! Vi kan bruge lige præcis dig.”

 

Relatererde artikler

Se alle artikler