Billede af: Helle Hauge

Palæstina

Palæstinanetværket fejrer 20-års jubilæum

I år har samarbejdet mellem KFUM og KFUK i Danmark, YMCA East Jerusalem og YWCA i Palæstina varet i 20 år – og det blev fejret med man r den 23. oktober i FairBar i Aarhus. Selvfølgelig med falafler, taler og palæstinensisk musik.

Lise Bagger Hviid

Palæstinanetværkets samarbejde med de to palæstinensiske søsterorganisationer har i høj grad bestået i at oplyse om konflikten i Palæstina/Israel. Både gennem forskellige oplæg, vores årlige ’Film og falafler’, hvor vi sammen spiser falafler og derefter ser en palæstinensisk relateret film i biografen, og vores rejser ‘Journey for Justice’ og ‘Palæstina i bevægelse’.

JUBILÆUMSFEST I AARHUS

Vi har i Palæstinanetværket længe set frem til og planlagt jubilæumsdagen, så vi fik fejret både de 20 år, der nu er passeret med et stærkt samarbejde, og ligeledes hvordan vi fremover bevarer netop dette – og gør endnu mere end nu. Meningen var, at vi ville have inviteret vores palæstinensiske samarbejdspartnere, så vi sammen kunne fejre vores samarbejde, men det kunne desværre ikke lade sig gøre på grund af coronaen. Selve fejringen fandt sted på FairBar i Aarhus, hvor både KFUM og KFUK’s generalsekretær, Jørgen Kvist, tidligere rejseledere på vores rejser, rejsedeltagere, frivillige og andre interesserede sjæle deltog. Aftenen startede med bobler i bedste jubilæumsstil, da det jo var en rigtig festdag. Herefter spiste vi i bedste palæstinensiske ånd falafler, og efterfølgende holdt Jørgen Kvist en jubilæumstale. Her lagde han blandt andet vægt på, hvorfor vi i KFUM og KFUK har et Palæstinanetværk:

Har du set, har du ansvar.

Israel-Palæstina-konflikten

Konflikten mellem Israelerne og Palæstinenserne går langt tilbage. Under 2. verdenskrig flygtede en masse jøder fra Europa til Palæstina for at bosætte sig, da Gud ifølge biblen har givet dem landet. Da krigen var ovre besluttede FN (De Forenede Nationer), at Palæstina skulle deles i en arabisk og en jødisk stat, og på den måde blev landet Israel oprettet i 1948. Palæstinenserne afslog at anderkende FN’s deling, og selvsamme år opstod den første ud af mange krige mellem Israel og Palæstina og de omkringliggende lande. Både palæstinenserne og israelerne mener nemlig, at området historisk og religiøst tilhører dem. Siden da har konflikten være præget af stor splittelse, utallige sammenstød og krige, blandt pga. Israels besættelser af Vestbredden.

Hvis man har set konflikten eller har fået fortalt om den, har man et ansvar for den. Og det er dét ansvar, vi i Palæstinanetværket de sidste 20 år har haft og de næste 20 år vil forsøge at tage. I den forbindelse blev der vist en video af, hvad vi i løbet af vores nu efterhånden lange samarbejde har foretaget os i Palæstina. For at fuldføre stemningen spillede en ven af Palæstinanetværket, Bilal, palæstinensiske sange på det avancerede instrument oud. Til sidst stod programmet på Palæstina-quiz, og vi søsatte også vores nye brætspil, kaldet ‘Palæ-stien’.

Vi i Palæstinanetværket er stolte af det 20 år lange samarbejde – og glæder os til flere projekter og tiltag, der skal sætte Palæstina på dagsordenen.

Vil du høre mere om Israel-Palæstina-konflikten?

Så kan du booke et foredrag med et af Palæstinanetværkets medlemmer, der kan gøre dig og din lokalforening eller aktivitet meget klogere på konflikten og sætte den i perspektiv.

Skriv til palaestina@kfum-kfuk.dk

Relatererde artikler

Se alle artikler