Billede af: Maria Nørby Rasmussen

Efterskole

Giv de unge frivillige opgaver, inden de tager på efterskole

Så er der nemlig stor sandsynlighed for, at de vender tilbage som frivillige i foreningen, når efterskoleopholdet er færdig. Det har KFUM og KFUK i Aulum haft stor succes med.

Sara Amos Olsen

En stor undersøgelse blandt efterskoleelever viser, at mange er klar på at være aktive i foreningslivet, når de vender hjem fra efterskolen. Den tendens kan tydeligt mærkes i KFUM og KFUK i Aulum, hvor foreningen har haft stor succes med at byde efterskoleeleverne velkommen tilbage. KFUM og KFUK i Aulum har de seneste år arbejdet målrettet med at skabe de rigtige rammer for at være et samlingssted for unge, der er vendt hjem fra efterskole.

En stor flok unge på tværs af efterskoler mødes til Unge Voksne. Der er både unge, som først hørte om KFUM og KFUK på efterskolen, og unge, som var medlem i Aulum eller omkringliggende foreninger som børn. Til Unge Voksne mødes de i et fællesskab, hvor der er plads til at tale om tro og tid til at være sammen om forskellige sportsaktiviteter, skøre dyster og besøg i lokalområdet.

Det er fedt at mødes med nogle andre unge, man kan spejle sig i og have en samtale med fortæller Anne Damtoft Hebsgaard fra KFUM og KFUK i Aulum.

Vil fortsætte som frivillige

Men ud over fællesskabet i Unge Voksne vender efterskoleeleverne også tilbage, fordi de ønsker at fortsætte som frivillige ledere i foreningen. Anne er i dag ungleder i Maxiklubben, hvor hun er med til at stå for klubaftener, og hun kan huske fra sin egen barndom, hvad det giver til klubben, at det er unge, som er ledere.
“Jeg har selv gået i klubben som barn, og det var bare rigtig fedt at have nogle ungledere, der stod for programmet i stedet for rigtige voksne,” fortæller Anne.

Hun ville tilbage som frivillig i foreningen, da hun kom hjem fra efterskole, fordi hun godt ville give noget igen til foreningen. Hun siger: “Som ungleder får jeg muligheden for at være sammen med børn og unge og give dem en god oplevelse af at komme i KFUM og KFUK.”

Hjælpeleder før efterskolen

Allerede inden efterskolen var Anne frivillig hjælpeleder i KFUM og KFUK i Aulum. Og det er helt afgørende, viser undersøgelsen. De unge skal engageres som frivillige, før de tager af sted, for så er der en meget større chance for, at de vender tilbage til foreningen. 

I undersøgelsen svarer tre ud af fire efterskoleelever, at de løste frivillige opgaver i foreningslivet, før de tog på efterskole. Blandt de elever, der deltog i foreningslivet, men ikke løste frivillige opgaver, er det kun halvdelen, som regner med at vende tilbage til den samme forening, mens billedet ser helt anderledes ud for dem, der allerede havde frivillige opgaver i en forening. Her regner otte ud af ti med at vende tilbage til den samme forening.

På unglederkursus

I KFUM og KFUK i Aulum blev Anne og hendes jævnaldrende tidligt engageret i frivillige opgaver. I 6. klasse blev hun hjælpeleder, og det gav hende god tid til at få ledererfaring og vokse med opgaverne, inden hun tog på efterskole i to år.

Det var lidt spændende at komme tilbage til foreningen, fordi mange af de ældre, jeg kendte fra KFUM og KFUK, ikke var der længere. Men jeg vendte tilbage sammen med en veninde, der også har været på efterskole, og det har været fedt at mærke, at vi får mere ansvar nu i forhold til tiden før efterskolen, fortæller hun.

Godt frivilligt fællesskab

Inden efterskoleopholdet begyndte, deltog hun sammen med seks andre på et unglederkursus, hvor de blev klædt på til frivillige opgaver i foreningen og blev en del af et frivilligt fællesskab.

Jeg synes, at vi har et rigtig godt frivilligt fællesskab i foreningen. Det er super hyggeligt, og man kan mærke, at man bliver værdsat som frivillig. Foreningen er gode til at gøre noget for, at vi har det godt sammen, fortæller Anne.

For hende var det derfor naturligt at fortsætte som frivillig efter efterskolen, og fordi hun allerede vidste, at der var et godt frivilligt miljø, var det nemmere at vende tilbage til det og invitere vennerne fra efterskolen med ind i fællesskabet.

Efterskoleundersøgelsen

  • Undersøgelsen er lavet af Videncenter for Folkeoplysning (Vifo), DGI og en række efterskoler.

  • Tre ud af fire i undersøgelsen havde frivillige opgaver, inden de startede på efterskolen.

  • Otte ud af ti elever, som havde frivillige opgaver i en forening, regner med at vende tilbage til samme forening.

  • Halvdelen af de elever, der ikke havde frivillige opgaver, regner med at vende tilbage til samme forening efter efterskolen. 

Relatererde artikler

Se alle artikler