Billede af: Jakob Bech Pedersen

Lokalt

KFUM og KFUK sætter fællesskab på menuen

KFUM og KFUK har til formål at skabe aktiviteter og fællesskaber, hvor man møder den kristne tro og oplever dens relevans for ens liv.

Solvej Lynge

Helt fra fødslen er mennesker afhængige af kontakten med andre mennesker. Et behov for at være en del af noget. Være en del et fællesskab, da det giver en følelse af velvære og tryghed. Det fortæller sociolog Anja Jensen.

Netop ordene: Fællesskab i den kristne tro er noget, som KFUM og KFUK's foreninger arbejder ud fra i hele landet, hvor der arrangeres alt fra børneklubber, tag-en-ven-med-dage, Ten Sing og fællessang til festivalen Wonderful Days og internationale rejser.

Fra fællesspisning til fællesskab

I Distrikt Hærvejen har de succes med fællesspisning. De tre frivillige Lotte Kruse, Inger Sønderriis og Birthe Mosekjær står sammen med et par andre frivillige klar med åbne arme og store smil, når de hver anden uge lukker dørene op til fællesspisning for lokalområdets beboere, medlem af KFUM og KFUK eller ej.

Alt fra brætspil og bordtennis til leg med saltdej og mad over bål kan stå på programmet. Fællessangen har også fået en helt særlig betydning. De tre frivillige nævner blandt andre en muslimsk medhjælper, der var blevet rigtig glad for sangen.

“Og det giver jo god mening, for Gud er jo Gud, om man er muslim eller kristen, fortæller de frivillige arrangører af fællesspisningen.”

Forståelse over for forskellighederne er rigtig vigtigt i et solidt fællesskab, forklarer sociolog Anja Jensen.

Selvom det er svært at leve uden at være en del af nogle fællesskaber, er det også vigtigt, at man engang imellem vurderer de fællesskaber, man er havnet i. Et fællesskab, der i for høj grad kræver tilpasning eller gør det svært at bevare sine personlige værdier, er svært at lade hører under kategorien “sunde fællesskaber”.

Samarbejder med boligforeningen

Til fællesspisningerne er der oftest mellem 10 og 25 deltagere, bestående af børn såvel som voksne, og mange af dem mødte første gang op stille og tilbageholdende, men sådan står det ikke til længere.

“Vi vil gerne synliggøre KFUM og KFUK i miljøet, men vigtigst af alt vil vi gerne skabe et fællesskab blandt familierne i lokalområdet, og netop derfor hjalp boligforeningen også til, da vi startede op," siger Lotte, Inger og Birthe.

Flere af dem havde førhen ikke så meget kontakt til nabolaget, men nu er de begyndt at benytte hinanden til at for eksempel hente børnene eller blot til at skabe en hyggelig eftermiddag derhjemme.

Et fællesskab der vokser

“Flere af familierne har foreslået, at vi skal indføre madklub hver uge, men indtil videre er det ikke vores største fokus for den videre udvikling,” fortæller de tre frivillige og griner.

KFUM og KFUK i Viborg har planlagt en række aftener med fællesspisning i løbet af foråret, og de har løbende fokus på at rekruttere flere frivillige, der vil være med til at arrangere aftenerne.

“Vi vil fortsat have fokus på en bred aldersgruppe blandt de frivillige, og vi vil hele tiden at spørge nye, så vi har en “vikarbank” at trække på. Derudover er vi ved at overveje mulighederne for flere lokaler, da vi faktisk ikke har plads til så mange flere deltagere. Sidst men ikke mindst vil vi fortsat have fokus på de forskellige behov, de deltagende har, og hvordan vi tilgodeser dem alle.”

Relatererde artikler

Se alle artikler