Billede af: Theresa Engelst-Lassen

Lokalt

Kolding Børnehøjskole åbner i nyrenoverede lokaler

På grund af corona-nedlukningerne har foreningerne måtte tage Ten Sing, fællesspisning og alle andre aktiviteter af programmet. Men det betyder ikke, at foreningslokalerne har stået tomme hen. Flere foreninger har nemlig brugt aflysningerne som en anledning til at planlægge nye aktiviteter og renovere bygningerne, så de skaber endnu bedre rammer for, at børn og unge kan mødes.

Henrik Videbæk og Lisbeth Diemer

For ti måneder siden, sad vi i en shelterhytte. Corona havde forhindret os i mange planlagte møder. Nu måtte vi mødes udendørs, for vi kunne ikke vente med at sætte gang i planlægningen af Kolding Børnehøjskole. 

På generalforsamlingen i KFUM og KFUK i Kolding var der blevet godkendt en omfattende renovering af 1. sal i foreningsbygningen. Vi satte gang i fondsansøgninger, og vi afsøgte mulighederne for at få kreative hoveder til at hjælpe os med indretningen.

Vigtig inspiration fra unge designstuderende

En del af konceptet med Børnehøjskolen er, at man inddrager andre i byen. Vi tog derfor kontakt til blandt andet Kolding Designskole, der ligger tæt på den kommende Børnehøjskole. Og der gik ikke lang tid, før vi fik svar. En underviser var klar med to studerende. Danske Nanna og brasilianske Paula, som begge læser ”Design for play”, ville gerne lave et projekt om indretning af Børnehøjskolen.

Det resulterede i et forløb over flere måneder, og det var en kæmpe fornøjelse for os at samarbejde med dem. Konkret endte det med forslag til et fantastisk godt multimøbel og en sjov garderobe, som vi nu er ved at få skabt.

Der var også udbytte den anden vej. Nanna og Paula syntes, det var rigtigt spændende at være med og gik meget op i processen, som de her har sat et par ord på:

Først blev styregruppen udfordret til at indrette Børnehøjskolen ud fra personaer med modellervoks, pap og piberensere. Derefter afholdt vi en workshop med ni børn fra 5-12 år for at forstå, hvad deres behov er til et fællesrum. Til sidst afholdt vi en workshop med styregruppen og med studerende fra Kolding Designskole og Syddansk Universitet for at forstå, hvad der vil være vigtigt for at blive frivillig på Børnehøjskolen.

Vi har også haft et samarbejde med pædagogseminariet i byen. Fire studerende har over flere uger arbejdet med at skabe ideer til temaer, som skal bruges til fællessamlingerne på Børnehøjskolen. De har tænkt i gode historier og små korte lege, som underviserne kan lave med børnene.

Den gode idé har båret vores fundraising

Vi er nu tæt på at kunne åbne Børnehøjskolen og kan med stor stolthed og taknemmelig konstatere, at vores fundraising-arbejde har båret frugt. Både store fonde og mindre puljer har købt ind på idéen og troet på os.
Vi har samlet set modtaget næsten 1 mio. kr. fra 11 forskellige fonde og puljer til renovering, indretning og materialer.

I ansøgningerne medsendte vi et budget samt konkrete tilbud på møbler og de flotte tegninger fra de designstuderende. Fordi Aarhus Børnehøjskole som pionerer har gået foran og allerede eksisteret i nogle år, kunne vi også henvise til deres succes og finde inspiration til gode konceptbeskrivelser og formuleringer.

Vi tror, at det er den gode idé sammen med vores præcise tekster og budgetter og den store energi fra alle tilknyttede frivillige, der har overbevist fondene om at Kolding Børnehøjskole er værd at bakke op om.

Så nu står vi med nogle virkelig gode lokaler – som en stor gruppe af foreningens medlemmer også har lagt mange timer i at renovere. Det har skabt et godt arbejdsfællesskab på tværs af alle aldersgrupper.

Renovering af lokaler

D. 3. marts byder vi velkommen til 37 børn, der starter på tre forskellige kurser. Og d. 12. marts holder vi officiel åbning, hvor Koldings borgmester kommer og klipper den røde snor, og vi byder på snacks og bobler, åbne workshops og live musik. Du er meget velkommen!

 

Mere om Børnehøjskoler

Er du interesseret i at vide mere om Børnehøjskoler i KFUM og KFUK, og om der måske er en i nærheden af dig? Følg linket herunder og bliv klogere!

Mere om Børnehøjskoler

 

Relatererde artikler

Se alle artikler