Billede af: Maria Saxegaard

Fairhuset

Fairhuset er navnet på KFUM og KFUK’s nye store projekt

Navnet på KFUM og KFUK’s nye tilbud til børn og unge er på plads. Fairhuset er et navn, som unge kan genkende sig i, og samtidig er det et navn, der viser, at huset giver alle en fair chance for at være med i fællesskabet.

Gritt Rhinstrøm

Siden KFUM og KFUK’s Hovedbestyrelse sagde ja tak til invitationen om at at være danske værter for Fryshuset, er der arbejdet med at finde det helt rigtige danske navn til Fryshuset. En lille gruppe nedsat af Hovedbestyrelsen har arbejdet på netop den opgave - og er nu klar til at breake navnet -  Fairhuset!

Hvad er Fairhuset?

Fairhuset er fysiske mødesteder, hvor unge i alderen. 13-25 år sætter dagsordenen for husets aktiviteter, indretning og daglige liv sammen med ansatte og frivillige.

Fairhuset er den danske version af det svenske Fryshuset og det norske Forandringshuset.

Ambitionen med navnet er stor, og derfor har navnebeslutningen også skullet leve op til en række kriterier.

 

Hvad kan navnet Fairhuset?

1. En stærk fortælling om husenes værdigrundlag og metodik

2. Noget som unge kan genkende sig i

3. En klar sammenhæng med de nordiske samarbejdspartnere i Fryshuset Sverige og Forandringshuset i Norge

 

 

 

Det har først og fremmest været vigtigt for os, at navnet henvender sig til unge, og at det er noget, som unge kan genkende sig i. Vi har testet forskellige navne på mere end 100 unge for at høre, hvordan de opfatter dem. De mange kriterier har været en spændende udfordring for os, og derfor er vi også glade for, at det er lykkes at finde frem til et stærkt og godt navn, Martin Hejlskov Thomsen, formand for KFUM og KFUK i Danmark.

 

Fairhuset defineres ikke af bestemte aktiviteter, men af hvordan der arbejdes. Det er blandt andet helt centralt, at Fairhuset er åbent for alle uafhængigt af køn, seksualitet, religion, etnicitet, nationalitet og økonomisk situation. Fairhuset arbejder for alle unges ret til at leve som hele mennesker, og er særligt optaget af at skabe fællesskaber for dem af os, der af forskellige grunde er i risiko for at stå udenfor fællesskaber. 

Med navnet Fairhuset får vi  et navn, som indikerer helt skarpt og tydeligt, at alle mennesker fortjener en fair chance. For os er ordet ‘fair’ et ord, som er levende og som giver mulighed for at snakke med unge om “hvad vil det sige at være fair? Jakob Hove Kristensen, frivillig i Fairhuset.

 

Navnebeslutningen er et vigtigt skridt i arbejdet med at give Fairhuset konkret liv i Danmark.  Samtidig er det kun ét skridt i en række af mange, hvor der løbende vil blive givet flere svar. Blandt andet arbejdes der nu på et logo til Fairhuset, og senere på måneden vil Hovedbestyrelsen  forholde sig til en nordisk samarbejdsaftale med Fryshuset i Sverige og Forandringshuset i Norge.

Vil du vide mere?

Hvis du er interesseret i at høre mere, er du velkommen til at kontakte projektchef Gritt Rhinstrøm, tlf. 3168 4470 grk@kfum-kfuk.dk

Relatererde artikler

Se alle artikler