Billede af: Theresa Engelst Lassen

Sommerlejr

Det er en fed følelse at give børn glade ferieminder

Hen over sommeren mødtes børn og unge i forskellige aldersgrupper til festivaler og sommerlejre rundt omkring i landet. Her skabte de varige venskaber og lejrminder med fede, sjove og skøre aktiviteter. Alt dette kan kun lade sig gøre, fordi så mange unge vælger at bruge deres sommer på at være frivillige ledere.

Anne Hjul Johannessen

Her er det Stine på 17 år, som var ungleder på årets pigelejr på Philipsborg, der fortæller, hvorfor det er så fedt at lave lejr for børn.  

Stine har gået et år på Tommerup Efterskole og skal nu på Rosborg Gymnasium i Vejle. Hendes sommerferie har været spækket med venner og fællesskab. Hun har haft så travlt med at rejse rundt i landet til sine efterskolevenner, at hun for første gang nogensinde ikke har haft tid til at tage med sine forældre på sommerferie.

Alligevel brugte Stine en hel uge af sin sommerferie på at være frivillig leder for piger i alderen 7-12 år på årets pigelejr i KFUM og KFUK's Distrikt Syd og Trekanten. For ikke at tale om de planlægningstimer, der gik forud for lejren. Faze, KFUM og KFUK's medlemsmagasin til teenagere, mødte Stine for at høre, hvad der får et ungt menneske til at bruge sin tid på at lave lejr for børn.

Tre hurtige til Stine

Hvad var det allersjoveste, I lavede? 
“Det er svært at vælge én ting. Det var virkelig sjovt, da der kom en brandbil og lavede et skumbad til dem. Men det var også sjovt, da vi legede vandkamp, og de gjorde alle os ledere fuldkommen gennemblødte.”

Lærte du noget af at være leder?
“Jeg tror, jeg blev bedre til at turde tage ansvar. Og så lærte jeg også hurtigt at fornemme. hvad børnene havde brug for, når de blev kede af det, og hvad jeg kunne sige for at trøste.”

Kunne du finde på at melde dig som leder på en lejr igen? 
“Ja! Som sagt var det første gang, jeg var på lejr som leder, men jeg tror bestemt ikke, det var sidste gang.”

Hvad fik dig til at melde dig som ungleder på pigelejr? 
”Jeg ville gerne være ungleder, fordi jeg synes, det kunne være hyggeligt og også en sjov udfordring. Jeg har været afsted som deltager på et par KFUM og KFUK-lejre som barn, så jeg har selv oplevet glæden ved at være på sommerlejr med andre på min egen alder. Det var første gang, jeg var med som leder, og det var vildt sjovt.”

Hvordan var det at være afsted som ungleder for første gang? 
”Det var så fedt at være leder, fordi man virkelig kunne se, hvor sjovt det var for børnene. Alt det, man havde forberedt, syntes de var sjovt, og man kunne mærke, at man gav dem en god lejr med venskaber og oplevelser. Det er en fed følelse at give børn glade ferieminder. Det var også fedt at danne en tæt relation til børnene. Jeg følte, at vi nåede at blive venner. At vi knyttede os til hinanden. For slet ikke at tale om de venskaber, der blev knyttet os ledere imellem.”

Du var ikke ene om at lave pigelejr. Hvordan var det at samarbejde med andre unge om at lave sommerlejr?
”Jeg synes virkelig, relationerne mellem os ledere var gode. Vi havde det sjovt sammen, og jeg følte, at alle var meget opmærksomme på hinanden, hjælpsomme og opsatte på at lave den bedste lejr, vi overhovedet kunne. Jeg tror, at det er én af grundene til, at vi havde det så godt, sjovt og nemt sammen. Hver aften, når børnene sov, havde vi et ledermøde, hvor vi både evaluerede dagen, snakkede om den kommende dag og spiste snacks og hyggede os. En gang imellem havde vi også en lille leg for at ryste os ledere endnu mere sammen. Selvom hovedformålet selvfølgelig var at give børnene den bedste sommer, var det også enormt rart, at vi ledere hyggede os og havde det sjovt, mens vi arbejdede sammen.”

Relatererde artikler

Se alle artikler